Аз обичам слънцето, но дали то ме обича?

Макар че ни огрява от 150 милиона километра, любимото огнено кълбо оказва сериозно влияние върху кожата ни всеки ден, в който общуваме с него без надеждна защита. Само няколко минути са му напълно достатъчни да причини болезнени изгаряния. Дайте му достатъчно време и рискувате трайни и понякога необратими последици като бръчки, тъмни петна и рак.

И ако това не ви е достатъчно, за да преосмислите взаимоотношенията си със слънцето през задаващите се топли месеци, ето ви и още един свързан с него здравен проблем, за който не се говори достатъчно: слънчевите алергии.

В следните редове ще се опитаме да ви запознаем накратко с тях, да ви научим да ги разграничавате от слънчевите изгаряния и да ви дадем съвети за качествена защита.

Какво е слънчева алергия?

Макар че за тях често се говори в единствено число, слънчевите алергии (или фотодерматози) са група от алергични реакции в резултат от излагането на слънце. Типично се проявяват под формата на сърбящ зачервен обрив, но понякога може да причини болка, подуване на кожата, лющене, мехури, уртикария и редица други симптоми.

В групата на фотодерматозите попадат сложни за произнасяне състояния като полиморфна светлинна ерупция, актинично пруриго, фотоалергична ерупция и слънчева уртикария. И въпреки че звучат екзотично, някои от тях са особено разпространени – установено е, че полиморфната светлинна ерупция обхваща до 20% от населението.

Първите признаци на алергичната реакция могат да се проявят до минути след контакта със слънчевите лъчи, което поражда впечатлението, че става дума за реакция към самото слънце. Но слънчевата алергия всъщност е имунна реакция към ефектите от слънцеизлагането върху кожата. Иначе казано, имунната система на страдащите от слънчеви алергии хора разпознава променените от слънцето кожни клетки като чужди и ги атакува, предизвиквайки всички гореописани симптоми.

Слънчевите алергии са особено разпространени през първите топли месеци. Причините за това не са напълно изяснени, но се предполага, че всяка година имунната система се нуждае от време, за да привикне с изложената на слънцето кожа.

Друг въпрос, който не е изяснен, е защо някои хора са по-предразположени към фотодерматози от други. Засега в науката съществува предположение, че основният фактор е генетичната предразположеност. Известно е, че жените, индивидите със светла кожа и тези с история на полиморфна светлинна ерупция в семейството са с по-висок риск от алергии в резултат от слънцеизлагане.

Някои лекарства също могат да обострят чувствителността ни към слънчевите лъчи. Това са най-вече тетрациклинови антибиотици като доксициклин и миноциклин, които често се използват за лечение на акне и други инфекции. 

Слънчева алергия или слънчево изгаряне: познайте разликите!

Слънчевите алергии и слънчевото изгаряне си приличат по това, че се появяват в резултат от излагане на слънце, но механизмът зад появата им е различен и обичайно се отличават чисто визуално.

Основният разграничаващ фактор е, че слънчевата алергия е имунологична реакция, при която тялото възприема изложената на слънце кожа като потенциална заплаха и я поразява, като типичният резултат е характерен обрив. Слънчевото изгаряне, от друга страна, е увреждане от ултравиолетовата радиация, което води до равномерно зачервяване на засегнатия участък от кожа в най-леките му форми.

Появата на слънчева алергия не е задължителен признак, че кожата ви е била увредена от слънцето, но от друга страна редовното излагане на слънце без слънцезащита може да стане причина за козметични и здравни проблеми независимо от липсата на епизодични увреждания.

Ако реагирате на слънцето със сърбящи или болезнени обриви, най-вероятно реакцията е от алергично естество. Това може да бъде потвърдено или отхвърлено от дерматолог, който ще ви зададе подробни въпроси за обстоятелствата около появата на обрива и други симптоми, а в краен случай може да направи биопсия на кожата, за да прецизира диагнозата.

Лечение и превенция на слънчеви алергии

По принцип слънчевите алергии преминават от само себе си в рамките на 10 дни. Много пациенти с вече възникнала алергична реакция прибягват до кремове с хидрокортизон (кортикостероид) или орални антихистамини (противоалергични лекарства), които облекчават дискомфорта от обрива. 

Популярен превантивен подход е постепенното и дозирано излагане на UV-лъчи (контролирано от дерматолог) още през зимата и ранната пролет, което служи като своеобразна „подготовка“ на кожата за съприкосновението с първите силни слънчеви лъчи за годината.

Според нас най-рационалният залог в превенцията и лечението на слънчевите алергии е специализираната линия Allersol. Продуктите от линията представляват ново поколение слънцезащита и са показани за превенция и лечение на слънчеви алергии и фоточувствителност.

Гамата обединява два слънцезащитни спрея с висок фактор на дълготрайна UVA и UVB протекция (SPF30 и SPF50) и специален крем след за след слънце, който предпазва от основните фотодерматози, в това число полиморфен светлинен обрив (ерупция) (PLE), слънчева уртикария, лупус еритематозус, актинично пруриго и хидроа ваксиниформи.

Дерматологично тествани и доказано подходящи за всички части на тялото и всички членове на семейството над 3-годишна възраст, продуктите Allersol се грижат за вашата кожа, докато вие се грижите за своя здравословен тен.

Открийте ги в нашия онлайн магазин или в аптеката, близо до вас!

Allersol се грижи за твоята кожа!