Синдромът на компютърното зрение, наричан още дигитална умора, е сравнително нова група от проблеми, засягащи очите и зрението (замъглено зрение, умора, сухота и болки в очите, главоболие и др.), дължащи се на продължителната работа с компютър, таблет, електронен четец или мобилен телефон. Все повече хора се оплакват от дискомфорт в очите и нарушения в зрението след дългото взиране в дигитални екрани, като нивото на дискомфорт изглежда е правопропорционално на прекараното пред екрана време.

Средностатистическият работещ човек прекарва около 7 часа на ден пред компютъра в офиса или у дома. Употребата на други дигитални устройства за развлечение или по работа варира според възрастта и културата, но със сигурност значително увеличава общото екранно време.

Причини и рискови фактори за дигитална умора

Взирането в какъвто и да е източник на светлина, бил той компютърен монитор или друг дигитален екран, подлага очите на извънредно натоварване и може да доведе до изменения в зрителната функция при по-уязвими лица. Ако тези проблеми не бъдат адресирани, може да се стигне до влошено зрение, което от своя страна да влоши негативния ефект от работата с компютър и така да се стигне до една низходяща спирала.

Много хора не си дават сметка, че четенето на светещ екран значително се различава от четенето на хартия. Често пъти буквите на електронното устройство не са достатъчно отчетливи, контрастът между тях и фона е по-малък, а наличието на отблясъци и отражения от лъскавия екран допълнително затрудняват виждането. 

Разстоянията и ъглите на наблюдение при работа с дигитални устройства често се различават от обичайните условия за четене и писане и това е допълнително предизвикателство пред зрителните ни органи. Нещо повече, наличието на макар и малки проблеми със зрението може да окаже влияние върху комфорта и производителността ни при работа с електронни устройства. Некоригираните зрителни проблеми са допълнителен фактор за т.нар. дигитална умора и дори хора с контакти лещи и очила често се затрудняват да четат на монитор със същата лекота, с която го правят на хартия.

Някои от тях са принудени да променят нормалния си ъгъл на наблюдение на екрана или да се привеждат към него, понеже очилата им не са съвместими с устройството или просто не са достатъчни за безпроблемното разчитане на информацията от него. Това, от своя страна, може да доведе до трайно изменение в позата на работа, мускулни спазми, болки във врата, раменете и гърба.

Казано опростено, синдромът на компютърното зрение се развива, когато визуалните изисквания на задачата надхвърлят способностите за зрително приспособяване на човека, който я изпълнява. С най-висок риск от синдром на компютърното зрение са лицата, които прекарват два или повече часа в непрекъснато взиране в електронен екран.

Симптоми

Най-типичните симптоми, свързани със синдрома на компютърното зрение и дигиталната умора, са:

 • Умора в очите
 • Главоболие
 • Замъглено зрение
 • Сухота в очите
 • Болки във врата и раменете

Тези симптоми могат да се дължат на:

 • Слабо осветление
 • Лъчение и отблясъци от електронен екран
 • Неподходящ зрителен ъгъл и разстояние
 • Непрекъсната продължителна работа с електронни устройства
 • Недобра поза на работа с електронни устройства
 • Некоригирани проблеми със зрението
 • Комбинация от гореизброените

Отново трябва да отбележим, че всеки човек е с различна податливост на тези симптоми в зависимост от индивидуалния си зрителен капацитет и времето, прекарано пред светещия екран. Неадресирани проблеми със зрението като далекогледство, астигматизъм, неадекватен акомодационен отговор, както и възрастово-обусловени изменения като пресбиопията (старческо далекогледство), могат да допринесат за развитието на такива симптоми при работата с компютър или друго дигитално устройство.

Много от тези оплаквания са преходни и отминават след сваляне на погледа от дигиталния екран. Но при някои хора се отчита трайно намалени зрителни способности (напр. замъглено зрение надалеч) след преустановяване на работа с устройството. Ако причината за подобни проблеми не бъде адресирана своевременно, те със сигурност ще се появяват отново и отново и вероятно дори ще се влошават с напредването на времето, прекарано пред монитора.

Диагноза

Дигиталната умора може да бъде диагностицирана при офталмолог, който трябва да обърне специално внимание на зрителните изисквания при работата с компютър и/или друго често употребявано електронно устройство. Тази диагностика може да включва:

 • Медицинска история за проследяване на факторите (естество на работата, хобито, околната среда, приемани добавки и лекарства), които могат да допринасят за докладваните симптоми.
 • Оценка на зрителната острота – разделителната способност на очите или възможността за отличаване на детайли.
 • Оценка на рефракцията – способността на очите да пречупват и фокусират светлината върху ретината, от която зависи възприемането на визуалната информация. Астигматизмът, късогледството и далекогледството са рефракционни аномалии, които следва да бъдат компенсирани с очила или контактни лещи.
 • Оценка на акомодацията: способността на очите да се приспособяват за виждане на предмети наблизо или надалеч с помощта на ресничестия мускул, който контролира дебелината на лещата на окото.
 • Оценка на координация между очните мускули: синхронното преместване на очите зависи от координацията между 12 външни очни мускула (по 6 за всяко око), благодарение на които формираме ясен образ на наблюдаваните обекти в мозъка си.

Продължителната работа с електронни устройства може да доведе до претоварването на външните очни мускули и ресничестия мускул и появата на типичните симптоми на дигиталната умора: замъглено зрение, умора в очите и др.

Лечение

Съществуват различни решения на зрителните проблеми, породени от или свързани с продължителната работа с дигитални устройства. Те могат да бъдат приложени поотделно или заедно по преценка на вашия офталмолог:

Оптика

Очилата или контактните лещи използвани за обичайни всекидневни дейности може да се окажат неадекватни за работата с компютър. Всъщност има потребители, които не се нуждаят от оптика в ежедневието, но се чувстват значително по-добре, когато седнат пред монитора с очила за компютър. За целта съществуват лещи с различен дизайн, мощност, покритие и оттенък, които могат да максимизират комфорта и лекотата при боравене със светещи екрани.

Зрителна терапия

Наричана още „упражнения за очи“ или „зрителна рехабилитация“, тя е подходящ вариант, когато се касае за проблеми с фокусирането или междуочната координация. Тези упражнения учат очите и мозъка да работят в синхрон, повишавайки зрителната ефективност. Вече съществуват приложения с тази насоченост, които дават на потребителите комфорта да практикуват навсякъде в удобно за тях време.  

Хранителни добавки

Специализираните формули за очи могат да допринесат за подобряване на акомодационния отговор, осигурявайки ценна нутритивна подкрепа за цилиарния мускул на окото. На българския пазар вече има специална комбинация от 7 натурални активни съставки, която допринася за намаляване на умората и напрежението в очите, породени от продължителната работа с компютър. Препаратът се нарича Акомодин и може да бъде поръчан тук.

Ергономични подобрения

Почти всички ергономични фактори, в това число осветление, позиция на монитора, печатните материали и др., имат отношение към синдрома на компютърното зрение и могат да допринесат за неговото лечение или превенция, затова ще се спрем по-подробно на тях в следващата секция.  

Превенция

Осигурявайки си подходящите условия за работа и почивка, можете да предотвратите появата на симптомите, свързани със синдрома на компютърната умора. Ето кои са най-съществените от тях:

Позиция на монитора

Повечето потребители работят най-комфортно, когато гледат монитора леко отвисоко. Оптималното разположение горния ръб на екрана е 15–20° (10–13 см) под нивото на очите и отдалечен на 50­­–70 см от тях.

Печатни материали

Много служители боравят с печатни материали по време на работа с компютър и тяхното разположение също е важно. В идеалния вариант те трябва да бъдат позиционирани над нивото на клавиатурата и под нивото на монитора. Ако това не е възможно, се допуска използването на специален държач за документи на нивото на монитора. Идеята тук е материалите да са разположени така, че да се избегне непрекъснатото препозициониране на погледа между документа и екрана.

Осветление

По възможност разположете екрана така, че да намалите отблясъците от изкуствено и естествено осветление. Ако не можете да промените позицията на монитора си, използвайте щори и завеси за прозорците и намалете силата на осветлението около вас. В интернет има редица приложения за намаляване на синята светлина от монитора, а съществуват и физически филтри, които намаляват отблясъците. Редовното почистване на екрана също допринася за комфорта на работа с него.

Почивки

За да не се претоварват очите ви, опитайте се да редувате работата на компютър с по-„старомодни“ занимания, далеч от дигитални екрани. Даваме си сметка, че в реалния живот човек невинаги може да си позволи да почива на всеки час, но се постарайте да имате поне 15 минути отмора на 60 минути непрекъсната работа пред компютъра.  Добра практика е на всеки 20 минути взиране в монитора да отделяте по 20 секунди за наблюдение на по-далечни обекти, така че да дадете възможност на очите си да се рефокусират.

Мигане

Мигането е естествен рефлекс, който понякога не ни идва естествено. Ако очите ви са склонни към изсъхване, налагайте си да мигате малко по-често от обичайното, за да насърчите овлажняването на предната част на окото си. За да подсилите ефекта, използвайте подходящи капки от тип „изкуствени сълзи“ на базата на хиалуронова киселина или друг хидратиращ агент.