Симптомите на грипа не са най-приятната тема за статия, но със сигурност ще ви се наложи да мислите за тях все по-често през студените месеци. Понякога дори за медицинските специалисти е предизвикателство да го различат от настинка, а сега, когато около нас върлува нов респираторен коронавирус, задачата по разпознаването на грипа става още по-трудна и наложителна. Доброто познаване на грипните симптоми ще увеличи шанса ви да предприемете адекватни мерки отрано и в максимална степен да предпазите себе си от усложнения и близките си от заразяване.

Грип или настинка: сравнение на симптомите

Грипните и простудни заболявания се причиняват от различни вируси, които предизвикват доста сходни оплаквания. Но тежестта на тези оплаквания и тяхната типичност обичайно варира. В следната таблица ще ви покажем прегледно приликите и разликите между симптомите на грип и настинка, а след това ще си поговорим по-подробно за тях.


Симптомите на грипа настъпват бързо

Грипът често има свойството да ни изненадва с бързото настъпване и сериозността на симптомите си. Неслучайно разболяването от грип се сравнява с усещането да те прегази валяк. В типичния случай болестта започва с внезапна температура, втрисане, болки в мускулите, главоболие и отпадналост. Понякога е съпроводена с течащ нос и кашлица. Казано на разговорен език, чувстваш се кофти, при това рязко.

Колко дълго ще продължи това чувство ли? Първите симптоми на грип обикновено се проявяват от 1 до 4 дни след заразяване и продължава между 5 и 7 дни. За сметка на това общата отпадналост може да бъде много упорита и да остане с нас в продължение на седмици.

Настинката, от своя страна, настъпва постепенно и продължава по-дълго. Симптоми като кашлица и запушен нос могат да упорстват до цели три седмици, а ако други симптоми като треска, дискомфорт в гърдите или болка в синусите продължат повече от седмица, това може да е признак за усложнения като бактериална инфекция или синузит.

Ето защо във всички случаи на по-продължителни симптоми е добре да говорите с лекаря си, който най-добре може да прецени какъв е случаят и как да се справите с него.

Високата температура – надежден ориентир

Ако сте с настинка, може и да вдигнете градусите на термометъра над обичайните стойности, но това се случва рядко и покачването е незначително. Грипът понякога също протича с лека или никаква треска, но в най-типичния случай няма да ви се разминат няколко дни с температура над 37,8°С.

Температурата при грип се покачва бързо с разболяването, особено при децата. Затова подхождайте с особено внимание при съмнения за инфлуенца при малките и по-възрастните, които са по-податливи на усложнения. Пиенето на изобилие от течности и почивката на легло по време на грип са задължителни във всички възрасти.

Сухата кашлица е типичен признак за грип

Кашлицата е характерна за всички инфекции на горните дихателни пътища, но си има своите издайнически вариации. Грипът причинява най-вече суха и непродуктивна кашлица, т.е. едва ли ще имате храчки. Кашлицата при настинката по-често протича със секреция.

Възпалено гърло, кихане, запушен нос – настинката е твоят гост!

Ако нескопосаната ни рима не е достатъчно разяснителна, да опитаме с проза. Ако имате подобни оплаквания, те вероятно са причинени от настинка. Кихането и запушения нас могат да акомпанират грипа, но са доста по-типични за простудения пациент.

Грипът „удря“ в мускулите

Чувството за слабост и болка в мускулите е много характерно за грипа и нетипично за настинката. Ако се тресете от температура и всеки трус ви причинява болки, почти сигурно сте грипясали.

Маратонско изтощение – на грипа е отмъщение!

Не сме сигурни дали грипът ви има зъб за нещо, но ако се влачите все едно току-що сте пробягали ултрамаратон, сигурно сте приютили някой от циркулиращите инфлуенца вируси. Този симптом на грипа е толкова нахален, че стои с крака на масата дори след като останалите неканени гости като температура и кашлица са били така добри да напуснат. А вие сте тотално блокирани и не можете да свършите нищо.

Настинката рядко води със себе си такива досадници и едва ли ще ви попречи да си изпълнявате служебните, домакински и родителски задължения. Веднъж по-горе споменахме за прегазването от валяк, сега е моментът да го повторим.

Грип или COVID-19? Въпрос с повишена трудност…

Настинката, грипът и COVID-19 са все вирусни инфекции, които причиняват респираторни симптоми, някои от които могат да бъдат доста сходни. Но една от основните разлики е типът кашлица. Както вече казахме, настинката обикновено протича с мокра кашлица. При грипа, както и при COVID-19, кашлицата е по-скоро суха, но в случая с коронавирусната инфекция симптомът е много по-продължителен и е съпроводен от характерно чувство за задух. Друга основна разлика е, че главоболието и мускулните болки са по-типични симптоми на грипа.

Нашата инфографика за приликите и разликите между трите респираторни инфекции може да ви послужи като допълнителен визуален ориентир, но горещо ви съветваме да си направите PCR тест дори при най-малко съмнение за COVID-19.