Всички казват, че размерът няма значение, но обикновено го казват с тона, с който се разказват вицове. Очевидно размерът е достатъчно важен, за да отворите тази статия, така че нека си поговорим за него. За целта ще оставим спекулациите, преувеличенията и неприличното чувство за хумор настрана и ще се обърнем към безпристрастния, но точен поглед на науката.

Какъв е нормалният размер на пениса?

Отговорът на този въпрос за щастие не се крие във филмите за възрастни, в които нищо не е както в нормалния живот и водопроводчикът винаги идва навреме. Отговорът на този въпрос е грешен и в претендиращи за достоверност графики като долната, които са създадени по-скоро за развлечение и споделяне, отколкото за информация.


След като вече няколко пъти споменахме думата „нормален“, може би е нормално да уточним какво означава тя. На научен език тя може да се отъждестви със средностатистически или иначе казано – стойността, която е най-вероятно да отчетете, ако вземете един мъж и го… измерите.  

Оставете линийките настрана, защото тази работа вече е свършена от други хора, при това компетентно и във внушителни мащаби. Резултатите от нея са публикувани през 2015 година в British Journal of Urology International и се базират на цели 17 академични публикации, обхващащи размерите на 15521 мъже от цял свят.

Те показват, че средностатистическият пенис в отпуснато състояние е 9,16 сантиметра дълъг и 9,31 сантиметра дебел (в обиколка). Съответните стойности за средностатистически пенис в еректирало състояние са 13,12 и 11,66 сантиметра.

Друга интересна находка е, че екстремните стойности са рядкост – 16-сантиметров еректирал член се позиционира на 95-ия персентил. На статистически език това ще рече, че ако свалите гащите на 100 произволни мъже, само петима от тях ще могат да ви изненадат с достойнство, по-дълго от 16 сантиметра. От другата страна на генетичната лотария попада 10-сантиметровият еректирал пенис, с който отбелязваме 5-ия персентил. Тоест, само петима от 100 мъже са под тази дължина.

Тези открития вероятно ще ви помогнат да се почувствате по-добре по отношение на себе си и със сигурност ви дават основание да подозирате, че ако някой ви се хвали с 20-сантиметровото си „чудовище“, най-вероятно разтяга реалността (или нещо друго) до скъсване.

Личи си, че му е голям, защото…

Сега е време да обсъдим разпространеното убеждение, че други физически характеристики като височина, индекс на телесната маса, дължина на носа, големина на ръцете или пък размер на обувките са някакси показателни за величината на мъжкото достойнство. Разбира се, че не са – учените от по-горе установяват, че няма абсолютно никаква корелация между нито един от тези параметри и размера на пениса.

Друго проучване в Journal of Urology пък открива огромна вариация в дължините на пениса в отпуснато състояние и заключава, че тази дължина не е показателна за дължината на възбудения пенис. Казано иначе, мъжете са много по-еднакви, когато са възбудени, отколкото когато не са. 

Също така е установено, че няма значими корелации между размера на члена, цвета на кожата и етническата принадлежност. Ако вярвате в обратното, може би също така редовно триете историята на браузъра си и сте убедени, че водопроводчикът винаги идва навреме.  

Как да си го измеря точно?

На първо време е хубаво да разполагате с точен измервателен инструмент – най-обикновена линия върши работа за дължината, но за дебелината е нужна гъвкава принадлежност като шивашки метър. За да се сравните с находките от цитираното по-горе проучване, ще трябва да възприемете използвания в него протокол:

  • Дължината се измерва от пубиса (срамната кост) до върха на главичката от горната страна на пениса. Всякаква мастна тъкан, покриваща срамната кост, трябва да бъде притисната към костта преди измерването, а ако включвате в сметката и дължината на препуциума (кожичката), лъжете единствено себе си.
  • Обиколката се измерва в самата основа или в средата на ствола, като двете измервания при почти всички мъже дават едни и същи резултати.

И все пак, има ли размерът значение?

Разбира се, че има. Размерът има значение по много различни начини, като прекалените отклонения от нормата в която и да е посока могат да представляват проблем за самочувствието, качеството на живот и  сексуалните взаимоотношения на един мъж. По-важният въпрос тук касае гледната точка и начина, по който разбиранията за „нормално“ се различават между двата пола и се разминават с реалността.

Данните от анкети сред мъже показват, че само 55% от тях са доволни от размера си, което ни показва, че голяма част от мъжете не са доволни от нормалното.   

Какво показват запитванията сред жени обаче? Проучване от 2015 година, публикувано в списание PLoS One, интервюира 75 сексуално активни жени относно предпочитания от тях размер за една нощ и за дългосрочна връзка.

За целта жените могат да избират между 33 различни триизмерни модела на пениси, боядисани в синьо, така че резултатите да не бъдат смущавани от расови съображения. Ето какво избират те, средностатистически:

  • Предпочитаните за секс за една нощ размери са 16,25 см дължина и 12,7 см обиколка.
  • Предпочитаните за дългосрочна връзка размери са 16 см дължина и 12,2 см обиколка.

И двата избора очевидно надхвърлят нормалното, но със сигурност не са крайни или пък нереалистични. По-ранно подобно изследване, публикувано BMC Women’s Health, разкрива, че сексуалното удовлетворение на жената определено зависи от размера, но по-важният негов аспект е дебелината.

Голям дял от представителите на силния пол страдат от изкривена представа за това какво е нормален размер и колко трябва да бъдат „надарени“. Това кара много мъже да се срамуват от тялото си и което е по-лошото – да вярват, че са обречени от природата да не могат да доставят удоволствие на партньора си.

За това до голяма степен е виновна все по-лесната достъпност на порнографията и все по-екстремните размери, които се показват в нея. Със същия успех можете да сравнявате външния вид на средностатистически хора с този на модели, културисти или холивудски актьори.

Истината е, че огромната част от мъжете, които се срамуват от това, че са „прекалено малки“, всъщност са напълно нормални. За това свидетелстват и находките от проучване сред 67 мъже, поискали операция за уголемяване на пениса. Оказва се, че нито един от тях не отговаря на критериите за подобна процедура и много от тях са склонни да преразгледат желанието си, след като им е обяснено и показано какви са нормалните според науката размери.

Въпреки всичко искам да ми е по-голям!

Това е до голяма степен нормално и очаквано предвид всичко, казано дотук. Въпреки това трябва да имате предвид, че от медицинска гледна точка кандидатите за подобна процедура трябва да са под 4 см в отпуснато и под 7,6 см във възбудено състояние. Съпоставете се с тези размери и ако ги надхвърляте, потърсете консултация с уролог и най-добре – с психолог.

Първият би могъл да ви бъде от полза за изрична оценка на телесните ви дадености спрямо нормалността, а с втория бихте могли да постигнете по-добра психическа нагласа относно това, с което ви е надарила съдбата.

Ако след това все още искате да променяте тялото си, би трябвало да сте наясно, че този тип процедури са болезнени и свързани с дълъг възстановителен период и значителни рискове, които рядко са оправдани от гледна точка на целите.

Това не е статията, от която ще получите повече информация за различите начини за увеличаване на размера, но все пак ще ви посъветваме да се обърнете към специалист с доказан опит в областта и да страните от всякакви „магически“ хапчета, мехлеми, устройства и процедури с обещания за внушителен ефект и нулеви странични ефекти.

Защо вместо това не преоткриеш тялото си?

Ако не сте задоволени с природените си дадености, независимо дали става дума за размер на пениса или вида на която и да е друга част от тялото ви, може би ще ви бъде от полза да опитате да:

  • Се фокусирате върху качествата и особеностите на тялото си, които харесвате и другите харесват у вас.
  • Поддържате здравословно тегло и включите силови тренировки във физическата си активност. Атлетическото телосложение и доброто здраве са ключова предпоставка за по-добро самочувствие.
  • Не се поддавате на обсебващи мисли относно размера си. Всеки може да бъде задоволителен сексуален партньор, ако обърне внимание на нуждите и желанията на човека до себе си.
  • Не се сравнявате с модели, атлети и особено – актьори (знаете в кои филми). Взирането в статистически непредставителни форми и размери крие риск от формиране на нездравословна и нереалистична представа за това какво е нормално и как трябва да изглеждате.
  • Инвестирате времето и енергията си в дейности, които ви удовлетворяват и зареждат с положителна енергия. Независимо дали сте фенове на спорта, пътешествията, кулинарията или градинарството, развиването на умения и качества, които считате за важни и възнаграждаващи, е по-добрият начин за изграждане на трайно самочувствие и за облагодетелстване на хората около вас.