Как да се предпазим от грип, настинка и други вирусни инфекции през студените месеци? Какви противовирусни препарати и лекарства за грип да пием, за да си спестим поредното съприкосновение с едни от най-честите причини за отсъствие от работа, принудителни ваканции и обща ненавист към живота?

Преди да отговорим на тези въпроси, трябва да направим едно въведение, което може да се стори тривиално на медицинските специалисти и информираните граждани, но все още има хора, които се нуждаят от него.

Както COVID-19, така и грипът, а също и настинките се причиняват от вируси, които се предават от човек на човек. Тези вируси са в целогодишна циркулация, но сме по-податливи на тях през есента и особено през зимата. Това е така, не само защото ниската температура може да допринесе за спад в имунната функция. През студените месеци започваме да прекарваме значително повече време скупчени в закрити пространства, а това значително увеличава възможността да си обменяме вируси и други микроби.

Ето защо по-долу ще си поговорим за натуралните противовирусни препарати – онези витамини, минерали и растителни екстракти, които могат да ни помогнат както в превенцията, така и в лечението на вирусни инфекции като настинка и грип. Започваме с една своеобразна света троица, за чието защитно и терапевтично действие има убедителни научни доказателства: витамин С, витамин D и цинк.

Витамин С

„Витамин Ц за какво помага“ е изненадващо често запитване към Google, въпреки че години наред лекари и фармацевти го препоръчват като безопасен и нескъп антивирусен агент. И не без основание, както ще видите след абзац разстояние.

Витамин С подпомага функцията на имунните клетки и също така участва в изграждането на физическите ни бариери (напр. епителните клетки на кожата) срещу патогени. В литературата съществуват поне 150 проучвания с животни, които показват, че приемът на витамин C помага срещу вирусни и други инфекции, причинени от микроби.

Какво можем да кажем за противогрипното му и антипростудно действие при хора обаче? През 2013 година един обширен мета-анализ на клинични проучвания изхожда от същия въпрос и достига до следните заключения:

 • Хората, които приемат витамин С, след като са се простудили, изглежда нямат полза от него. Съществуват откъслечни данни, че ударни дози витамин С (над 2 грама при стандартна дозировка до грам) могат да намалят продължителността на боледуване от настинка, но тези данни не са потвърдени от по-качествени проучвания.
 • Хората, които приемат витамин С редовно, боледуват от настинка по-кратко (възрастните с 8%, а децата с 14%) и по-леко.
 • Спортисти, които приемат витамин С редовно, са с наполовина по-нисък риск да се разболеят от настинка в сравнение със спортисти, които не приемат витамин C. Тази полза се отнася само за хора, които практикуват „редовни или спорадични форми на интензивни тренировки“.

Последващ мета-анализ от 2018 година също подкрепя идеята, че витамин С може да съкрати продължителността и сериозността на боледуването от настинка. Показателен за противовирусния потенциал на витамина е и фактът, че понастоящем се провежда клинично проучване с интравенозно приложение при тежка пневмония, причинена от COVID-19.

Витамин D

Рецептори за слънчевия витамин се намират из цялото тяло, като веществото е въвлечено в множество клетъчни процеси, включително регулацията на имунните клетки по време на инфекции. Затова не би трябвало да е изненадващ фактът, че недоимъкът на витамин D може да понижи имунната защита.

Епидемиологичните изследвания показват връзка между ниските нива на витамин D и повишен риск от вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Най-новите проучвания откриват, че хората с недостиг и дефицит на мастноразтворимия витамин са по-застрашени от COVID-19 и прекарват заболяването с по-тежки симптоми.

Систематичен обзор и мета-анализ от 2017 година установява, че приемът на витамин D като добавка може да предотврати симптомите на астма, както и инфекции на горния респираторен тракт. Публикувано през същата година изследване с деца показва, че доза от 400 IU дневно е достатъчна за постигането на максимален ефект.

Цинк

Цинкът е минерал с плеяда от функции в човешкото тяло, като немалко от тях засягат имунитета. Ако сте от хората, които настиват лесно и карат по няколко инфекции през зимния сезон, уверете се, че си набавяте достатъчно цинк с диетата или под формата на добавка. Спортисти и хора, които се потят изобилно, са с по-висок риск от недостиг на цинк, тъй като значими количества от минерала се отделят чрез потта.

Доказано е, че таблетки за смучене с цинк при първи симптоми могат да ограничат вирусната репликация в носоглътката и да понижат възпалението на дихателните пътища, намалявайки продължителността на боледуване с 2–4 дни.

Ефективната доза (75–95 мг/ден) надвишава нивото на безопасен прием (40 мг/ден), но проучванията установяват, че до 100 мг/ден в продължение на 2 седмици се понасят добре от пациентите. Симптоми като гадене, повръщане, загуба на апетит, диария или главоболие са редки и могат да бъдат признак, че трябва да намалите приеманата доза.

Ехинацея

Извлекът от ехинацея, най-вече под формата на тинктура, е изключително популярен противовирусен препарат, въпреки че данните за неговата ефективност често могат да бъдат противоречиви и объркващи.

Известни сведения сочат, че всекидневният прием на екстракт от ехинацея може да намали риска от и продължителността на боледуване от респираторни инфекции, макар незначително.

Трябва да се има предвид, че ехинацеята може да взаимодейства с някои лекарства, най-вече имуносупресори. Ето защо е добре да се посъветвате с лекаря си, преди да започнете да я вземате.

Черен бъз (самбукус)

Плодовете на черния бъз са известни с антиоксидантните си свойства и няколко изпитвания откриват, че екстрактът от тях облекчава симптомите на грип. Едно рандомизирано контролирано проучване показва, че самбукус намалява продължителността и сериозността на боледуване от настинка. Обемът от сведения е малък, но въпреки това данните сочат в една посока, затова растението се разглежда като обещаващ антивирусен препарат.

Много хора предпочитат сами да си приготвят сироп от черен бъз, като в интернет циркулира изобилие от рецепти, включително и такива за сушен черен бъз и сироп от черен бъз без варене. Имайте предвид, че плодовете на самбукус трябва да преминат щателна термична обработка, в противен случай съществува риск от гадене или дори цианидово отравяне. Годни за употреба са единствено плодовете, тъй като останалата част от растението е отровна и не бива да се консумира под каквато и да е форма.

Пеларгониум сидоидес (Африкански здравец)

Африканският пеларгониум е богат на проделфинидини – танини, които пречат на микробите да се прикрепват към лигавицата на гърлото и белите дробове. Предполага се, че поради тази причина пеларгониумът може да намали продължителността и сериозността на настинките, но засега проучванията са сравнително малко, а за превантивните му свойства отсъстват данни.

Пробиотици

Редица пробиотици имат свойството да взаимодействат с имунните клетки, а един систематичен обзор и мета-анализ от 2016 година открива, че приемът им намалява честотата на боледуване от вирусни инфекции при деца. Отделни проучвания показват, че някои пробиотици могат да имат същия ефект при атлети и възрастни хора, но те все още са сравнително малко, за да можем да направим категорични заключения.

За сметка на това през 2017 излиза мета-анализ на 9 добре проведени изследвания, който открива, че приемът на пробиотици и/или пребиотици около ваксинацията допринася за подобряване ефикасността на противогрипната ваксина при възрастни.

Други противовирусни препарати

 • Чесънът има добре проучени антибактериални свойства, и сравнително добре проучен антивирусен ефект. Съществуват откъслечни данни, че може да помага за предпазване (но не и за лечение) на настинка.
 • N-ацетилцистеинът може да намали честотата на боледуване от грип, а комбинацията от L-цистин и L-теанин може разреди и настинките. Когато обаче се използва редовно и във високи дози, N-ацетилцистеинът може да предизвика туморен растеж при животни, затова предстои безопасността му да бъде потвърдена при хора.
 • Гаргара – малък брой проучвания показват, че има известна полза от гаргарата с вода при инфекции на горните дихателни пътища. Гаргарата със солена вода е популярна като средство за облекчаване на възпалено гърло, но доказателствата за ефективността ѝ са оскъдни.
 • Мед – изследванията на клетъчни култури предполагат противогрипни свойства, но липсват изследвания с хора. Относително по-силни сведения има за това, че медът може да е от полза при кашлица.

Основни антивирусни мерки

Приемът на предполагаеми антивирусни средства е предпочитан от много хора начин за предпазване от настинка и грип. Но не забравяйте, че независимо дали целта ви е превенция или лечение, дори най-добрият антивирусен препарат не може да се сравни с ефективността на следните тривиални и неоспоримо потвърдени практики:

 • Хранете се разнообразно и балансирано, минимизирайки приема на преработени храни
 • Ограничете контактите си с болни от настинка и грип
 • Пийте достатъчно вода и течности
 • Спете между 7 и 9 часа на денонощие
 • Управлявайте нивата си на стрес
 • Мийте си редовно ръцете (особено при болни около вас), а при невъзможност – ползвайте дезинфектант
 • Избягвайте да докосвате устата, носа и очите си
 • Тренирайте и се движете редовно, без да претренирате