От времето на Черната смърт лицето на Земята не е било помитано от подобна епидемия и навярно никога не е имало толкова стоически търпяна мор.

– Вестник “The Times”, декември 1918 година

 

Можете ли да повярвате, че в този текст се говори за грип? Да, преди 100 години испанският грип наистина помита света, отнемайки между 50 и 100 милиона човешки живота. Само за 24 седмици той убива повече хора, отколкото СПИН е повалил за 24-годишен период. Според изследванията, жертвите на тази пандемия трикратно надвишават падналите по време на Първата световна война. И ако Първата световна война вече е само история, то грипът продължава да бъде „стоически търпяна мор“ в настоящето, макар и последиците от нея да са значително по-леки.

По данни от СЗО годишните случаите на тежки заболявания от грип в глобален план са между 3 и 5 милиона, а смъртните случаи са между 291 и 646 хиляди. За сравнение, това е повече от броя на жертвите на катастрофи. Ако в тази сметка бъдат включени и загиналите от усложнения (напр. бактериална пневмония), смъртният дан на грипа нараства в пъти.

По данни от Националния център по заразни и паразитни болести само в областните градове у нас ежегодно има между 1,4 и 1,6 милиона случая на остри респираторни заболявания и грип, отговорни за 10% до 30% от всички случаи на временна нетрудоспособност.

Как да се предпазим от грип?

Покрай COVID-19 всички научихме базовия набор от мерки за превенцията на вирусни инфекции, а в отделна статия сме обърнали специално внимание на най-обещаващите натурални противовирусни препарати. И все пак, да преговорим:

  • мийте редовно ръцете си;
  • не пипайте устата, носа и очите си;
  • проветрявайте редовно помещенията;
  • избягвайте обществени места в разгара на грипния сезон.

До тези утвърдени от науката мерки достойно се нарежда противогрипната ваксина или ако трябва да бъдем прецизни – противогрипните ваксини, които всяка година са различни.

Защо противогрипната ваксина непрекъснато се променя?

Инфлуенца е инфекциозна болест, причинена от вируса Influenza, който има няколко различни щама. Противогрипните ваксини работят на принципа на прайминга – запознаване на имунната система с молекулите на инфлуенца вируса и изграждане на защита срещу тях.

Тези молекули се наричат „антигени“ и се променят от година на година, както се променят и предоминантните циркулиращи щамове. За жалост това налага непрекъснатото разработване на нови противогрипни ваксини, които да са съобразени с предстоящата ситуация.

Точната формулировка се определя от експертна работна група към Световната здравна организация, която прогнозира оптималната ваксина въз основа на глобални сървейланс данни за разпространението на щамове.

Ефективни ли са противогрипните ваксини?

Успоредно с ежегодното формулиране на нови ваксини тече и друг ежегоден процес – провеждането на проучвания от страна на здравните органи, които имат за цел да информират медицината доколко противогрипната ваксина редуцира риска от инфекции.

Какво показват данните от тези проучвания и каква е ефективността при различните възрастови групи можете да прочетете в статията за противогрипните ваксини на дъщерния ни сайт moeto-zdrave.life.