„Билки за увеличаване на семенната течност“, „Как да имам повече сперма“ и „Тест за плодовитост при мъжете“ са само малка част от множеството запитвания, които силният пол отправя към интернет всеки ден. Това е виртуалното проявление на един реален проблем, за който традиционно се считаше, че се корени предимно в жената – проблемното забременяване.

Научните данни сочат, че безплодието засяга поне 15% от двойките в световен план, което възлиза на близо 49 милиона двойки. В 20% от тези случаи причината е само и единствено в мъжа. В 30% от случаите на репродуктивни затруднения причината е в двамата партньори. Това означава, че в половината случаи на проблемно забременяване причината изцяло или отчасти се дължи на мъжки инфертилитет.

Факт е, че мъжката оплодителна способност зависи от количеството на спермата и тук силният пол определено е на прав път в своите интернет търсения. Но фертилитетът на мъжа също така е силно зависим и от качеството на семенната течност. Ако обемът на еякулата е твърде малък или спермата е с влошени качествени показатели, то забременяването може да бъде силно затруднено или дори невъзможно. Средностатистически един на всеки 20 мъже има намален брой сперматозоиди, а един на всеки 100 въобще няма сперматозоиди в семенната течност, независимо от нейния обем.

Стерилитет при мъжете: симптоми

В повечето случаи няма очевидни симптоми на стерилитет при мъжете. Можете да имате безпроблемна сексуална активност, ерекции и еякулация, както и спермата ви да изглежда напълно нормално. За диагностицирането на безплодие при мъжа са необходими специализирани тестове – най-често спермален анализ, известен още като спермограма.

Причини за безплодие при мъжа

Безплодието при мъжа най-често се причинява от проблеми, които засягат производство на сперма или нейното достигане до крайната цел – яйцеклетката. Около 2/3 от случаите на мъжки стерилитет се коренят в качеството на спермата – нарушения във мобилността, формата или числеността на сперматозоидите като:

 • Астенозооспермия е медицинският термин за намалена подвижност на сперматозоидите в еякулата. Съгласно СЗО, състоянието се диагностицира, когато процентът прогресивно мобилни сперматозоиди в пробата е под 50% или когато броят на мобилните сперматозоиди с праволинейна траектория и скорост от 25 микрометра в секунда е под 25%. Това е най-типичното семинално нарушение при мъжете.
 • Тератозооспермия е увеличение в концентрацията на сперматозоиди с абнормна морфология (неправилна форма) в спермата. Това състояние се диагностицира, когато сперматозоидите с ненормална форма надвишават 96% от общия брой сперматозоиди в пробата. Тъй като повечето абнормни сперматозоиди не са в състояние да се придвижат до яйцеклетката, тератозооспермията е директна причина за проблемно забременяване в двойката.
 • Азооспермия се нарича отсъствието на сперматозоиди в еякулата. Между 10% и 15% от мъжете с оплодителни затруднения имат това състояние, като то може да бъде два вида. Обструктивната азооспермия е налична при около 40% от азооспермичните пациенти и при нея има производство на сперматозоиди от тестисите, но те не постъпват в семенната течност поради блокаж на семепровода или неговото пълно отсъствие. Необструктивната или секреторна азооспермия засяга около 60% от азооспермичните пациенти, като при нея имаме минимално или никакво производство на сперматозоиди от тестисите.


Около 1 от 5 инфертилни мъже имат други физикални проблеми, като в това число попадат и господата, които са претърпели вазектомия. Други по-рядко срещани причини за проблемно забременяване с мъжки фактор са:

 • Сексуални проблеми, свързани с формата на пениса и невъзможността за проникване на сперма във вагината и/или достигане до яйцеклетката (около 1 на 100 двойки с репродуктивни проблеми).
 • Ниски нива на хипофизни хормони, които засягат функцията на тестисите (около 1 на 100 инфертилни мъже).
 • Наличие на антиспермални антитела (протеини, които нарушават функцията на сперматозоидите, налични при 1 от 16 мъже със стерилитет). Не е задължително наличието на антиспермални антитела да попречи на зачеването, но в отделни случаи е фактор за проблемно забременяване.
 • Генетични фактори – най-често това са хромозомни аномалии, засягащи производството на сперматозоиди. Тук попадат състояния като синдром на Клайнфелтер, делеция (изтриване) на сегменти от Y хромозомата и др.

Изследване за стерилитет при мъжа

Ако с партньора ви имате история на 12 месеца безуспешни опити за забременяване, най-добрата следваща стъпка е да посетите личния си лекар или специализирана клиника по семейно планиране. Това трябва да стане с ясното разбиране, че проблемното забременяване е съвместен проблем. Дори единият от вас да има дете от предишна връзка, и мъжът, и жената следва да се изследват.

Що се отнася до мъжката част, лекарят най-вероятно ще ви разпита за история на заболявания, ще проведе физикален преглед и ще назначи семенен анализ – спермограма. С нейна помощ се установяват числеността, формата и движението на сперматозоидите. Възможно е да ви бъдат взети и кръвни проби за установяване нивата на хормони, контролиращи производството на сперма или за генетично тестване.

В отделни случаи урината също подлежи на изследване за наличие на сперматозоиди, което е възможно при т.нар. ретроградна еякулация – рядко състояние, при което спермата се връща назад и постъпва в пикочния мехур. Не е изключено назначаването на ултразвук, ЯМР или тестикуларна биопсия – вземане на тъканна проба от тестиса за изследване.

Превенция и нутритивна подкрепа при инфертилитет

Независимо дали има репродуктивни проблеми или просто иска да се застрахова срещу такива, мъжът следва обърне по-сериозно внимание върху следните фактори от начина на живот и някои хранителни вещества, които имат доказана връзка с оплодителната способност.

Какво да избягвате:

 • Тютюнопушене
 • Прекомерна алкохолна употреба
 • Болести, предавани по полов път
 • Наднормено покачване на телесното тегло и мазнини
 • Топлинен стрес от твърде стегнато бельо
 • Психически стрес от професионално и лично естество
 • Хронично недоспиване (под 6 часа нощен сън)
 • Анаболни стероиди с цел подобряване на телесната композиция и спортното представяне


На какво да обърнете внимание:

 • Редовно движение: освен че е полезно за общото здравословно състояние, редовното движение допринася за нормалните тестостеронови нива и качеството на спермата. Както с всичко хубаво обаче, и със спорта не бива да се прекалява, тъй като екстремните тренировки могат да имат обратно действие и да понижат тестостерона. Съществуват сведения, че допълнителният прием на цинк може да неутрализира този ефект.
 • Карнитин: L-карнитинът и ацетил-L-карнитинът са силно концентрирани в надсеменника – органът, който складира сперматозоидите след тяхното формиране. Там тези вещества играят ключова роля в енергийния метаболизъм и узряването на сперматозоидите, имайки директно отношение към техния мотилитет и антиоксидантната им защита. Редица клинични изпитвания потвърждават ползата от добавъчния прием на L-карнитин и ацетил-L-карнитин при пациенти с астенозооспермия и олигозооспермия, отчитайки подобрение в редица семенни показатели като подвижност, жизненост и концентрация.
 • Фруктоза: т.нар. плодова захар участва в състава на спермата и служи като източник на енергия за сперматозоидите. Количеството фруктоза в спермата е в правопропорционална връзка с нейната оплодителна способност.
 • Лимонена киселина: тя се произвежда от простатата и влиза в състава на семенната течност, като нивата и са занижени при пациенти с простатит и някои мъже с репродуктивни проблеми. Регулира киселинността на семенната течност и допринася за нейното втечняване, улеснявайки подвижността на сперматозоидите в нея.
 • В-витамини: производството на сперма на практика представлява много бързо клетъчно делене. Затова и веществата, насърчаващи деленето, крият потенциал за подобряване на семиналните показатели. В това число попадат витамини В6, В12 и фолиевата киселина, които са въвлечени в синтеза на ДНК и нейното метилиране.
 • Цинк: адекватният прием на този минерал е един от основните фактори за мъжкия фертилитет и либидо. Проучвания откриват, че дефицитът му се свързва с ниски нива на тестостерон, влошено качество на спермата и повишен риск от безплодие. Отделно е показано, че приемът на добавки с цинк повишава нивата на тестостерон и броят на сперматозоидите при мъже с дефицит. Комбинирана добавка с цинк, фолиева киселина, витамини С и Е, изпитана от холандски учени, демонстрира синергичното действие на тези съставки, водейки до значимо подобрение в семенните показатели.
 • Витамин С е основен антиоксидант в човешкото тяло, който противодейства на свободните радикали – реактивни съединения, чието прекомерно наличие може да допринесе за възпаление и инфертилитет, причинявайки директни щети в ДНК на спермалните клетки. Има редица сведения, че добавъчният прием на витамин С може да увеличи мотилитета и концентрацията на сперматозоидите, както и да намали броя на деформирани единици в спермата.
 • Коензим Q10 е друго антиоксидантно съединение, за което се натрупват все повече данни, че може да повлияе по положителен начин мъжкия фактор в проблемното забременяване. Наличните рандомизирани контролирани проучвания с инфертилни мъже показват, че добавката води до значимо подобрение в параметри на спермата като численост, форма и подвижност на сперматозоидите, както и в профила на репродуктивните хормони.

Всички тези вещества са налични в готов за усвояване вид и оптимално дозирани в Проксид Плюс: научнообосновано решение за мъжки фертилитет, на което сме ексклузивен представител за България. Ако търсите лесна за прием форма, която обезпечава оптималния хранителен статус на репродуктивно здравия мъж, тук можете да поръчате Проксид Плюс с безплатна доставка за цялата страна.