Няма да ви губим ценно време, за да ви обясняваме какво са комари и какво са кърлежи – със сигурност сте се сблъсквали с поне един от двата вида. Вместо това ще се опитаме да ви помогнем да ги опознае малко по-добре и да ви кажем какво можете да направите, за да се предпазите от тях.

Въпреки че не мислим за тях като за потребни същества, комарите и кърлежите играят важна роля в хранителната верига, но междувременно се превръщат и във вектори за разпространението на различни болести. Бидейки непридирчиви кръвопийци, те могат да предават вируси и бактерии от собствената си слюнка или от предишната си жертва на животни и хора като нас и вас.

Затова съществуват редица мерки – както за намаляването на техните популации, така и за ограничаване на достъпа им до ценната ни кръв. Първото е плод на организирани институционални усилия, а второто е по-скоро въпрос на лични действия, за които ще си говорим днес. 

Предпазване от комари

Освен че оставят след себе си ужасяващ сърбеж, комарите по света и у нас пренасят неприятни болести като енцефалит Сейнт Луис, западнонилска треска, денге, жълта треска и малария. Всичко това ни кара да се чудим защо още не сме предприемели мерки за пълното заличаване на комарите от лицето на Земята, но след това се сещаме, че подобно действие е

а) практически невъзможно и

б) с неизвестни странични ефекти върху екосистемата.

Точно така – комарите си имат и своите положителни страни, служейки като важен хранителен източник за риби, прилепи и водни кончета. Също така някои видове комари играят роля и в опрашването на някои растения, поради малко известният факт, че се хранят основно с цветен нектар.

Друг не особено популярен факт е, че само женските комари пият кръв и то в качеството ѝ на протеинов източник, който подкрепя развитието на техните яйца и успешното им трансформиране в ларви. Също като добавките за бременни, които предлагаме, но със съществената разлика, че те не са добити с цената на чужда кръв.

Така че дайте да видим какво можем да направим, за да сведем кръвопролитието в полза на комарите до минимум. Ако около мястото, където живеете или къмпингувате има условия за застояване на вода, това е сигурна предпоставка за повишена концентрация на комари. Всякакви естествени или изкуствени резервоари за дъждовна вода са перфектният развъдник за яйцата и ларвите на летящите кръвопийци, тъй като в тях обичайно не се въдят естествени техни врагове като риби и водни кончета.

Затова оглеждайте внимателно околността, преди да позиционирате палатката или караваната. В случай, че става дума за бунгало или къща, проверете за наличието на непокрити кофи и бидони, пълни с вода и ги изпразнете. Ако мястото е ваша собственост, положете усилия за дрениране и заравняване на площта около него, за да минимизирате условията за събиране и застояване на вода. 

Както вече споменахме, едни от най-продуктивните естествени изтребители на комари са водните кончета и особено техните нимфи (ларви). Освен че са наслада за окото, те са и наши защитници поради склонността им да поглъщат неимоверно количество настоящи и бъдещи комари под формата на ларви. Не ги убивайте и научете децата си за ползите от тях. Същото се отнася за лястовиците и прилепите, чиито гнезда в близост трябва да бъде повод за радост, а не за погнуса. Можете да се поинтересувате от възможностите за закупуване или построяване на къщичка за прилепи и дребни птици близо до вас – така ще направите услуга както на тези прекрасни животни, така и на себе си.

Останалите превантивни мерки са повече от популярни и обхващат всички достъпни начини за дистанциране от комарите:

 • Поставете комарници на вратите и прозорците, за да ограничите достъпа на комарите до вашия дом.
 • Ако нямате възможност за поставяне на комарници или не сте на почивка, използвайте електрически изпарител против комари.
 • Когато сте навън, носете дрехи, покриващи тялото и/или използвайте репелентен спрей. Ако избягвате синтетичните съставки, тук можете да научите кои са най-ефективните етерични масла против комари.
 • При продължителен престой на едно място на открито, можете да използвате и спирала против комари в допълнение към репелента.

Предпазване от кърлежи

Кърлежите са често срещано явление дори в големите градове и в сравнение с комарите по нашите ширини, техните ухапвания се свързват с по-висок риск от усложнения като лаймска болест. За щастие този риск може значително да бъде намален, ако се спазват следните елементарни правила:

 • Преди разходка сред природата нанасяйте репелент с показание против кърлежи по всички открити части на тялото си, включително и зони като лице, деколте, зад ушите и врата. Добра идея е да напръскате и най-досегаемите дрехи като обувки, чорапи и панталони.
 • Носете светло облекло, особено от кръста надолу. По този начин не само няма да привличате слънчевите лъчи, но и ще можете лесно да забележите нашествениците. Защо носенето на светло облекло е ефективно и против комари ще разберете от статията ни за хората, които привличат комарите.
 • Ако гледате животни, особено в двор, третирайте ги с препоръчани от ветеринарния лекар препарат против кърлежи и бълхи. Така ще минимизирате риска от попадането им в дома ви.
 • След разходка сред природата изперете всички дрехи, с които сте били.
 • Така и така сте се съблекли, изкъпете се. Хубав навик е, освен това така можете да отмиете попаднали на тялото ви, но все още незакрепили се кърлежи.
 • Времето по време или след душ е перфектно за оглед. Кърлежите обичат да се крият на топло, затова обърнете специално внимание на потайни места като слабините, подмишниците, зад ушите и скалпа.
 • Ако откриете забит кърлеж, потърсете медицинска помощ или използвайте специализиран инструмент за отстраняването му, следвайки инструкциите. Мястото на захващане трябва да е максимално близо до кожата, а движението да е дърпащо, а не усукващо. Кърлежът се вади жив, затова използването на газ, маз и други течности е абсолютно нежелателно. Те могат да убият кърлежа и да доведат до преминаване на стомашното му съдържание в тялото ви, което многократно повишава риска от инфекция.
 • Приема се, че първите 12 до 24 часа от забиването на кърлежа са безопасни от инфекциозна гледна точка, но все пак ви съветваме да наглеждате ухапаното място в продължение на няколко дни за характерно зачервяване, което може да е признак за инфекция.
 • Извадения кърлеж поставете в спирт и изгорете или съхранете в плътно затварящ се съд и занесете в лаборатория за изследване, ако се притеснявате, че е носител на борелии – бактериите, причиняващи лаймска болест.

Надяваме се, че с тези съвети ще допринесем за вашето по-пълноценно и безопасно общуване с природата по време на топлите месеци. За щастие обитаваме географска ширина, в която ухапванията от комари и кърлежи се свързват с нисък инфекциозен риск.

Ако планиране пътуване към екзотична държава, нашите съвети могат да ви бъдат от полза, но задължително се запознайте с препоръките за превенция и възможностите за ваксиниране преди да потеглите на своето вълнуващо пътешествие.