Токсините са навсякъде около нас и нахлуват в тялото ни през въздуха, който дишаме, водата, с която се къпем и храната, която ядем. Самият факт, че сме родени и живеем на този свят, ни поставя в съприкосновение с десетки хиляди познати и непознати отрови и няма действие, което да ни изолира на 100% от тях.

За щастие тялото ни е снабдено с един мощен детоксикиращ инструмент: черния дроб. Без него нямаше да можем да извличаме и преработваме хранителни вещества от храната, да се борим с инфекции, да се лекуваме с редица лекарства и да неутрализираме рисковете от тях, да регулираме хормони, да складираме енергия и какво ли още не.

Неслучайно идеята за пречистване на черния дроб набира все по-голяма популярност и почти всеки ден  попадаме на всевъзможни рецепти за детоксикация с помощта на комбинации от лимон и зехтин, стафиди и всякакви билки с действие, което варира от недоказано до направо опасно.

През 2014 година беше публикувано изследване, което показа, че употребата на нестандартизирани билкови екстракти или сушени билки в насипно състояние крие риск от чернодробна увреда. През последните 10 години е отчетено наблюдава близо 20% нарастване на случаите на увреждане на черния дроб поради безогледно приемане на нестандартизирани билкови продукти, които съдържат твърде високи дози на биологично активни вещества или примеси с хепатотоксично действие.

Ето защо смятаме, че в публичното пространство съществува огромна нужда от качествена информация относно т.нар. пречистване на черния дроб и грижата за чернодробното здраве въобще. По-долу ще ви представим един кратък списък от съвети и информация, които са валидирани от нашия медицински екип и ще ви помогнат да взимате по-информирани решения относно здравето си.

1. Не се подлъгвайте по ударни пречиствания

Всевъзможни добавки, сокове и дори клизми се предлагат с претенции за „програми за чернодробно пречистване“, като тяхното приложение често е съпроводено с лишаване от цели хранителни групи и нездравословно постене. Много от тях обещават бързо отслабване и някои го постигат благодарение на диуретичния си ефект и значимото количество вода, от което ви освобождават. Но върнете ли се към обичайния си начин на живот, теглото се завръща още преди черният ви дроб да е „осъзнал“, че сте правили опит да го детоксикирате.

Популярната програма за пречистване на жлъчката и черния дроб с лимон и зехтин е доказано неефективна и подвеждаща, както показва проучване, публикувано през 2005 година в престижното медицинско списание The Lancet. Учените демонстрират, че смятаните от много хора за жлъчни камъни зрънца, които се отделят в резултат от процедурата, са нищо повече от сапунчета, получени от осапунването на зехтина под въздействието на жлъчните ензими.

За действието на подобни протоколи могат да се прочетат стотици положителни коментари в интернет и това се възприема от хората като доказателство за тяхната ефективност. Но скучната истина е, че всяко лишаване на тялото от алкохол и тежка храна за няколко дни, съпроводено от гръмки обещания за чудотворни резултати, може да накара всеки да се почувства по-добре в тялото си дори без да излива чаши зехтин в него.

2. Избягвайте нестандартизираните билкови „лекарства“ за черен дроб

Много от препаратите за чернодробно здраве се предлагат извън каквато и да е регулация под формата на насипни изсушени билкови смеси за приготвянето на чайове или алкохолни настойки, в които съдържанието на активни вещества не е стандартизирано, а наличието на нежелани примеси е абсолютно неизвестно.

Ние не отричаме, че билколечението работи, напротив – то стои в основата на модерната фармацевтична наука. В билките несъмнено има потентни активни вещества, които следва да се приемат целесъобразно и в доказано безопасни и ефективни дози – практика, възможна благодарение на процеса на стандартизация.

3. Познавайте билките с доказан ефект

Черният дроб е един от най-комплексните човешки орани, но в повечето случаи успешният подход в грижата за него е опростеният. Няма и как да бъде другояче, защото няма много билки с научнодоказан ефект върху чернодробното здраве. Всъщност, когато става дума за натурални препарати с хепатопротективно действие в науката, обикновено става дума за формули, базирани на билката бял трън.

Белият трън е богат на палитра от т.нар. флавонолигнани, които демонстрират обещаващ терапевтичен ефект при хора с чернодробно увреждане в резултат от болести като цироза, стеатоза, хепатит и дори рак на черния дроб. Резултатите от редица проучвания са недвусмислени, че стандартизираните екстракти от билката успешно намаляват чернодробното възпаление и увреда, подобрявайки чернодробната функция при широк кръг от пациенти.

Утвърдени на европейския пазар и препоръчвани от наши специалисти препарати с бял трън са Ливурон Форте и Ливурон Хепа, в които действието на флавонолигнаните е подсилено от уридин монофосфат и холин.

4. Поддържайте здравословно тегло

Неалкохолна мастна чернодробна болест (или „омазнен черен дроб“ поразговорному) засяга все по-голям дял от обществото и гастроентеролозите дори предполагат, че скоро може да заеме първо място сред причините за чернодробна трансплантация.

Излишното телесно тегло, особено в коремната област, подлага органа на извънреден стрес и води до прекомерно натрупване на мазнини в него. Това, от своя страна, възпрепятства функцията на черния дроб и застрашава естествения детоксикационен механизъм на тялото.  

5. Кажете „Не!“ на алкохола и „Да!“ на кафето

Данните за последиците от (прекомерната) алкохолна консумация могат да бъдат отрезвяващи. Всекидневното поглъщане на алкохолни напитки може да доведе до сериозно увреждане на черния дроб, а смесването на алкохола с някои лекарства (като парацетамол) понякога завършва фатално.

Сведенията показват, че дори един уикенд ексесивно пиене може да причини трайни щети върху органа, а пиенето от младежките години се свързва със значително по-висок риск от чернодробни проблеми в напреднала възраст.

За да предпазите черния си дроб от тези рискове, придържайте се към официалните препоръки за умерена алкохолна консумация, а именно:

  • Не приемайте повече от 14 стандартни питиета седмично (не повече от 60 мл твърд алкохол, 125 мл вино или 500 мл бира дневно)
  • Не изпивайте цялата си седмична дажба през уикенда
  • Имайте поне 2 дни в седмицата без прием на алкохол

А най-добре е въобще да не пиете. За сметка на това все повече проучвания показват, че редовната умерена консумация на кафе (до 3­­–4 кафета дневно) се свързва с редица ползи за черния дроб и има положителна роля в поддържането на чернодробното здраве.

6. Детоксикирайте диетата си

Изградете менюто си на базата на храни с високо съдържание на фибри (бобови и пълнозърнести култури) и пъстри плодове и зеленчуци. Предпочитайте рибата и „чистите“ меса (пилешко без кожа, свинско контрафиле и бонфиле) пред шарените. Избягвайте консумацията на ултрапреработени храни (пакетирани изделия от рафинирани суровини, които не можете да сготвите в домашни условия) и продукти и подсладени със захар и/или фруктоза напитки.

Медът носи славата на здравословен продукт, но всъщност с него не бива да се прекалява по същия начин, по който не бива да се прекалява със захарта, защото има сходен химичен състав и се метаболизира по същите пътища.

Пийте изобилие от вода и не консумирайте сурови морски дарове. Изхвърляйте плесенясалите храни, защото в тях може да има микотоксини – произвеждани от плесените съединения, които са изключително токсични не само за черния дроб, но и за редица други органи.

7. Практикувайте безопасен секс

Вирусните хепатити са инфекции, които възпаляват и увреждат черния дроб. Особено застрашени от хепатит В и С са хората с множество сексуални партньори, които не използват презервативи, както и употребяващите интравенозни наркотици чрез споделени игли.

Ако не сте в дългосрочна моногамна връзка, предпочитайте презерватива като метод за контрацепция и защита. Също така избягвайте споделянето на самобръсначки и дори четки за зъби – практики, които изглеждат безобидни, но всъщност могат да повишат риска от чернодробни заболявания.

Бурният подем на интереса към пречистването на черния дроб в съвременното общество всъщност е симптом на един много по-сериозен проблем – прогресивно влошаващите се хранителни, питейни и двигателни навици на хората, както и стремежът към магически и мигновени решения на последиците от това.

Затова ни се иска да завършим с най-ценния съвет: ако наистина ви е грижа за черния ви дроб, живейте така, че той никога да не се нуждае от пречистване.