Плекситите (наричани още плексопатии) са периферни невропатии, които засягат шийно-раменния (брахиален) или поясно-кръстния (лумбо-сакрален) сплит. Периферната невропатия е увреждане на периферните нерви, което при плекситите най-често се характеризира с възпаление. Нервните сплитове представляват сплетения или снопи от нервни коренчета по протежение на гръбначния стълб, от които започва периферната нервна система, захранваща крайниците.

Останете с нас до края на статията, за да научите най-важното за произхода, симптоматиката и лечението на тези често срещани състояния.

Брахиален плексит

Брахиалният плексит засяга рамото и ръката, тъй като брахиалният плексус е изходна точка за нервите на раменния пояс и горните крайници. Това е значително по-разпространеният вид плексит, който засяга най-често мъже.

Увреждането на шийно-раменния сплит обикновено възниква от директно травмиране на нервите, което може да настъпи при дислокация (изваждане) на раменната става. Друг значим процент възниква вторично поради притискане или разтежение на плексуса, каквото може да настъпи при преминаване на бебето през родилния път – тогава медицинските специалисти говорят за „акушерска парализа“, парализа на Ерб или парализа на Клъмпке.

Други възможни причини са:

 • Излагане на токсини, химикали и лекарства.
 • Пълна упойка по време на операция.
 • Възпалителни състояния, свързани с вирусни инфекции или проблеми с имунната система.
 • Диабет.
 • Туморни образувания и лечението им с лъчетерапия.

Когато брахиалният плексит е с неизвестен причинител, тогава се говори за идиопатична форма на заболяването или синдром на Парсонаж-Търнър.

Лумбо-сакрален плексит

Лумбо-сакралният плексит засяга таза, кръста и долните крайници и е по-често срещан при жените поради предразполагащи фактори като бременност и гинекологични тумори. Различни заболявания и травми могат да причинят състоянието, в това число:

 • Директна травма като фрактура на кост или дислокацияна тазобедрената става.
 • Метаболитни, възпалителни и автоимунни заболявания – най-вече диабет от втори тип.
 • Вирусни, бактериални и гъбични инфекции.
 • Локални абсцеси.
 • Туморни образувания и лечението им с лъчетерапия.
 • Родилни травми и усложнения при бременност (най-вече около третия триместър).
 • Постоперативни усложнения.

Характерни оплаквания при плексит: симптоми и признаци

Най-типичният първи симптом при плекситите е болката, която често се появява внезапно и е значителна. Тя може да е локализирана в рамото или таза и кръста или да се излъчва по протежение на крайника. Дискомфортът обикновено е постоянен, като единствено интензитетът му се усилва при движение в засегнатата област. Болката при плексит често е съпроводен и от други неврологични симптоми като:

 • Нарушения в чувствителността на допир и натиск; при лумбо-сакрален плексит може да има притъпено усещане на позивите за уриниране и дефекация.
 • Мравучкане, усещане за иглички, други нетипични усещания като гъделичкане и парене.
 • Мускулна слабост.
 • Загуба на мускулен контрол; понякога при лумбо-сакралния плексит се наблюдава дисфункция на аналния сфинктер.

Възстановяване от плексити: лечение и лекарства

Лечението на брахиалния и лумбо-сакралния плексит зависи от подлежащата причина за възникването им. Стандартен подход е симптоматичното медикаментозно управление на състоянията с помощта аналгетици и мускулни релаксанти. В това число попадат:

 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
 • Кортикостероиди
 • Прегабалин (антиконвулсант)
 • Габапентин (антиконвулсант)
 • Дулоксетин (антидепресант)
 • Амитриптилин (антидепресант)
 • Опиоиди (непрепоръчителни поради високия риск от зависимост)

Независимо от причината и вида на плексита, физиотерапията и трудовата терапия могат да допринесат значително за възстановяване на силата и подобряване функцията на крайниците.

Ако причината за плексита е диабет, управлението му се базира на стриктен контрол на нивата на кръвна захар.

При плексити, причинени от рак, е наложително отстраняването на тумора и подходящото онкологично лечение. При тежка симптоматика и в крайни случаи може да се приложи ризотомия – хирургическа процедура по унищожаване на нервните влакна, отговорни за болката.

В случай, че нервният сплит се притиска от доброкачествени масови лезии, се прилага т.нар. хирургическа декомпресия.

Плекситите, причинени от лъчетерапия, обикновено са безболезнени и протичат с мускулна слабост и промени в сетивността. За тях няма известно лечение, но често се управляват с помощта на физиотерапия и рехабилитация, както и чрез преустановяване на лъчетерапията.

Обещаващи са операциите по присаждане и възстановяване на нерви, които дават добри резултати при плексити поради фрактури, акушерска парализа и други травматично-обусловени плексопатии.

Упражнения за плексит

Кинезитерапията е задължителен елемент от управлението на плекситите и е най-евтиният и нерисков подход, който се препоръчва за максимално широк кръг от пациенти и разновидности на заболяването. Тя обикновено включва набор от разтяжки, ставни ротации и упражнения с минимално или никакво съпротивление, изпълнявани в много серии и повторения по няколко пъти на ден.

Ще се въздържим от конкретни примери, защото упражненията за плексит се индивидуализират от специалист физиотерапевт. Те трябва да бъдат съобразени не само с вида и симптоматиката на плексита, но и с персоналните особености и двигателния капацитет на пациента, като във всички случаи би следвало да могат да се изпълняват в домашни условия и с минимално допълнително оборудване.

Нутрацевтични формули: отвъд бабините рецепти за плексит

Нервната система е метаболитно активна тъкан със собствена съдова система (vasa nervorum), чрез която получава важни за нейната функция градивни елементи и хранителни вещества като витамини от В-групата, минерали и нуклеотиди.

Изследванията сред неврологични пациенти от последните години показаха, че заболяванията на периферната нервна система често пъти са съпроводени от недостиг на такива вещества. Освен това е известно, че набавянето им в подходящи форми и дозировка допринася за възстановяване на периферните нерви от увреждане и може да има спомагателен ефект за облекчаване на типични невропатийни симптоми като болка и изтръпване на краката и ръцете, изменения в чувствителността, мускулна слабост и др.  

Продуктите от серията Уримил са формулирани на базата на актуалното научно познание, така че да захранват организма с точните комбинации от вещества с невротропен и неврорегенеративен ефект. Неслучайно те намират все по-широко спомагателно приложение в управлението на широк спектър от неврологични състояния като плексити, радикулопатии, моно-, полиневропатии и др.  

Благодарение на препоръките от водещи специалисти и отличните резултати при хиляди пациенти, Уримил се наложи като серия №1 по продажби в България. Тя може да бъде от помощ и за вас, ако страдате от плексит и свързаните с него симптоми.