Периферната невропатия (позната още като невропатна болка) е състояние, което се причинява от увреждане на периферната нервна система – това са всички онези нервни влакна, намиращи се извън мозъка и гръбначния стълб. Най-характерният симптом при невропатията е изтръпването на краката и ръцете, но пациентите често се оплакват от пробождаща, изгаряща или мравучкаща болка.

Както всички останали видове болка, и невропатната болка може да се влоши през есента и особено през зимата, когато температурите са най-ниски. Една от първите физиологични реакции при излагането на студ е забавяне на периферното кръвообращение. Това е естествен защитен механизъм на тялото, който цели да предпази кръвта ни от прекомерно охлаждане и да съхрани вътрешната ни температура. Само че влошеното кръвообращение може да стане причина не само за студени крайници, но и за обострена невропатна болка. Но има поне още няколко възможни причини, поради които пациентите с болкови проблеми се чувстват по-зле през зимата.

Понижено атмосферно налягане

Установено е, че понижаването на атмосферното налягане през студения сезон може да предизвика повишаване на активността на невроните във вестибуларния апарат, което се свързва с влошена невропатна болка.

Стегнати тъкани

Студът може да предизвика активно или пасивно стягане на мускулатурата и други меки тъкани, заобикалящи периферните нерви. Тези контракции увеличават натиска върху нервните влакна и също могат да допринесат за влошаване на дискомфорта.

Понижена физическа активност

Силно подценяван фактор е прогресивното заседяване през зимата. Студеното време определено не е най-предразполагащото към физическа активност, а както много добре знаем – движението е един от най-надеждните начини за облекчаване на болката. Лишаването от него, макар и индиректно, може да е една от скритите причини за влошеното ни състояние.

Лошо настроение и стрес

Несъмнено е, че дневната светлина и околната температура имат директно отражение върху начина, по който се чувстваме. Сезонното афективно разстройство е състояние, което най-просто може да се определи като „сезонна депресия“, най-характерна за есента и зимата. Излагането на ниски температури пък доказано води до повишаване на стресови хормони като кортизол, а някои учени разглеждат дългите зими като фактор за хроничен стрес. Както стресът, така и разстройствата на настроението, се свързват със значително по-висок риск от развитие на болкови състояния и няма нищо чудно, че зимата не просто ни натъжава, но и ни наранява. 

Какво можем да направим за себе си?

  • Останете активни през студените месеци: обмислете подходящи активности на закрито като домашни фитнес тренировки, танци, пилатес, йога и/или си подарете бягаща пътека или велоергометър за Коледа. Разхождайте се и спортувайте навън при всяка възможност!
  • Обличайте се добре: не подценявайте стойността на добрите аксесоари, когато излизате. Шапка, шал, ръкавици, термобельо и допълнителен чифт чорапи ограничават загубата на телесна температура и могат да подобрят комфорта при невропатична и артритна болка.
  • Сега е моментът да откажете цигарите: тютюнопушенето причинява оксидативен стрес в тялото и повишава риска от неврална увреда и болка, а освен това влошава периферното кръвообращение, също като студа.
  • Намалете кофеина: кафето може да има стимулиращ и разведряващ ефект през мрачните и студени месеци, но имайте предвид, че твърде много кофеин би могъл да допринесе за свиването на кръвоносните съдове.
  • Осигурете си натурална грижа отвътре и отвън: продуктите от серията Уримил са синергична комбинация за вътрешно и външно приложение, която помага за възстановяване на увредените периферни нерви и допринасят за облекчаването на невропатната болка. Капсулите Уримил са научно изпитана 6-компонентна формула с отлична поносимост, която спомага за постепенната регенерация на нервите и намаляване на болката. Масажният гел Уримил е средство за локално приложение с 5 активни съставки, които намаляват възпалението, стимулират кръвообращението и оказват мигновен загряващ ефект за постигане на онзи жадуван комфорт в разгара на зимата.