Не се притеснявайте, ако не сте успели да прочетете името на това съединение. Дори учените, които са го открили през 50-те години на миналия век, са се затруднявали с него и затова са започнали да го наричат просто ПЕА.

ПЕА е вещество, което организмът ни произвежда по естествен начин, за да се справя с болката и възпалението. Това се случва благодарение на способността му да регулира активността на клетки на нервната и имунната система, въвлечени в протичането на болковите сигнали, възпалението, релаксацията, удоволствието и други важни функции.  

Част от сложното име на ПЕА се дължи на факта, че в неговата структура има палмитинова киселина – вид наситена мазнина, от която тялото ни синтезира палмитоилетаноламид. Оказва се обаче, че консумацията на повече палмитинова киселина нито е полезно за здравето, нито води до производството на повече ПЕА.

Затова най-сигурният начин да си го набавяме в по-големи терапевтични количества е под формата на стандартизиран препарат. И като казахме „терапевтични“, време е да си поговорим за най-обещаващите приложения на ПЕА в медицината.

Облекчаване на болката

От 70-те години на миналия век насам са проведени повече от 30 изследвания сред над 6 хиляди души, които показват, че ПЕА успешно понижава болка с комплексен произход, включително болка от ишиас, фибромиалгия, притиснат нерв, ендометриоза, рак, артрит, постоперативна болка.

Болкоуспокояващият ефект на ПЕА започва да се наблюдава най-рано на втората седмица след началото на приема, но пък за сметка на това се усилва с времето заради натрупването на веществото в тялото и не води до привикване. Нещо повече, ПЕА не причинява каквито и да е странични ефекти в нито едно от проведените проучвания, нито си взаимодейства по негативен начин с приеманите от участниците лекарства.

Мозъчно здраве

ПЕА може да се окаже полезен в борбата срещу невродегенеративни болести и инсулт, тъй като предпазва мозъчните клетки от увреда и понижава възпалението в тях. В едно проучване с над 250 пациенти с инсулт, приемът на добавка с ПЕА подобрява възстановяването и оказва положителен ефект върху когнитивните умения, болката и общото мозъчно здраве.

Съществуват надеждни данни, че ПЕА предпазва допаминовите неврони, чието разрушаване води до болест на Паркинсон. Тъй като активира ендоканабиноидната система в тялото, ПЕА крие обещания за лечението на епилепсия и в модулирането на настроението.

Зрение

Невропротективните свойства на ПЕА не се свеждат само до мозъка. Ретинопатията е заболяване на очите, свързано с увреждане на очните нерви, най-често в резултат от глаукома или диабет. В над 9 клинични изпитвания ПЕА спомага за намаляване на това увреждане, понижава очното налягане и подобрява зрението при дългосрочен прием, продължаващ над 6 месеца.

Депресия

В едно скорошно проучване върху 58 души с депресия, ПЕА води до бързо и значително подобряване на настроението и цялостното състояние на пациентите. Добавена към стандартното лечение, ПЕА понижава симптомите на депресия с внушителните 50%! 

Настинка и грип

Научното въодушевление около болкопонижаващите и невропротективни свойства на ПЕА трайно отвличат вниманието от неговото въздействие върху имунната система. Но истината е, че в едни от най-ранните клинични проучвания палмитоилетаноламидът е изследван сред над 4000 души със забележителни резултати в лечението и профилактиката на настинка и грип.

Установено е, че приемът на стандартизирана добавка с ПЕА не само съкращава времето за боледуване и облекчава симптомите, но също така понижава риска от заразяване и сериозността на заболяването в случай на вирусна инфекция.

Откъде ПЕА?!

Имаме решение за вас, независимо дали страдате от упорита болка или се вълнувате от другите обещаващи приложения на ПЕА.

Пеанил е формула, която осигурява на тялото ви 400 мг висококачествен микронизиран ПЕА в 1 капсула. Той може да се приема неограничено дълго и не води до привикване, а действието му се усилва с времето и е напълно съвместим с лекарства и нелекарствени препарати.

Можете да поръчате своята опаковка Пеанил на специална цена и с бърза доставка от нашата онлайн дрогерия!