С всяка следваща Коледа хората увеличават теглото си, освен ако не предприемат мерки да осуетят този процес или да се избавят бързо от натрупаните 1-2 излишни килограма след празниците.

Средностатистическото наддаване на тегло по време на празниците не е особено значимо, а в повечето случаи дори е незабележимо, ако се съди само по външния вид. Когато обаче тези грамове или килограми се задържат до следващата година и към тях се прибавят още толкова, и този процес продължи през годините се оказва, че празничните угощения оказват дългосрочно влияние върху теглото, което не е за подценяване.

За да не се стигне до трайно и прогресивно покачване на килограмите, от решаващо значение е навременното взимане на нещата в ръце. Предлагаме ви няколко универсални стъпки, които може да предприемете, за да улесните влизането във форма. Най-осезаем ефект от тях ще има, ако ги използвате не само следпразнично, а и за да контролирате теглото си целогодишно.  

Купувайте само храна, която е разумно да изядете

Установено е, че един от основните фактори, влияещи на хранителното ни поведение, е заобикалящата среда. Напълно естествено е да ни се прияде дадена храна, просто защото е пред очите ни или знаем, че е в шкафа на една ръка разстояние.

Именно по тази причина е лесно да качим някой и друг килограм през празниците, когато условията на средата обичайно включват обилни трапези, коледни базари и магазини предлагат купища изкушения, а промоциите на шоколадови изделия и други лакомства ни бомбардират непрекъснато.

По време на празничните угощения е нормално средата ни да е предразполагаща към прекаляване с храната, но през останалото време тя е до голяма степен под наш контрол. За да си върнем по-бързо формата, и то със значително по-малко волеви напъни, ще помогне простата мярка нежеланите за целите ни изкушения да не припарват до дома и офиса.

С достатъчно внимание какво влиза вкъщи можем лесно да си спестим много излишни калории. Затова пазарувайте разумно и не купувайте неща, с които може да навредите на така желаната от вас форма.

Не допускайте комбинацията от обездвижване и прекаляване с храната

Когато седенето вкъщи и недостатъчната физическа активност се съчетаят с поглъщане на повече от изразходваните калории, особено за продължителен период от време, се получава отлична рецепта за трайно покачване на теглото.

Най-добре е, разбира се, ако елиминирате и двата компонента от рецептата за напълняване.  

Приемайте по-малко калории, отколкото изразходвате. Спортувайте (било то и от вкъщи), движете се във всеки подходящ момент, предпочитайте стълбите пред асансьора, намирайте поводи за разходка.

Ефект може да има дори при промяна само в храненето или само в движението. Затова, ако за вас е трудно да промените и двете едновременно, започнете като ограничите калориите или като увеличите тренировките и/или нетренировъчната активност.

Фибри и протеин във всяко хранене

Колкото повече фибри и протеин съдържа едно хранене, толкова по-засищащо е то. Увеличавайки техния прием, може лесно да намалите калорийния прием, понеже ще се засищате с по-малко количество храна за по-дълго време. Така лесно може да намалите и междинните похапвания или да редуцирате порциите.

Ако спазването на тези съвети се превърне във ваш навик, вероятно контролът на теглото ще се улесни неимоверно. А веднъж превърнали се в навик, спазването им става автоматично и неусетно.

Много хора откриват, че пътешествието им към едно по-добро следпразнично тяло е значително по-лесно с помощта на хранителни добавки. Ако се чудите кои формули са подходящи, тук може да откриете предпочитани добавки за контрол на теглото или „хапчета за отслабване“, както често се изразяват търсещите спомагателни решения интернет потребители.