Остеопорозата представлява загуба на костна плътност над определени стойности, която води до отслабване на скелета и прави костите по-податливи на счупване. Наричат я „тиха“ болест, защото се развива без симптоми до появата на фрактура.

Факт е, че тя е значително по-разпространена при жените, защото мъжете разполагат с повече костна маса и загубата на костно вещество при тях започва по-късно, прогресира по-бавно и при тях няма периоди на резки хормонални промени, засягащи костите, като менопаузата

Въпреки това през последните години въпросът с остеопорозата при „силния“ пол е все по-значим в контекста на общественото здраве, особено в светлината на иначе положителната тенденция все повече мъже да надживяват 70-годишна възраст.

Установено е, че до 25% от мъжете над 50 години стават жертва на остеопоротична фрактура, докато този процент при жените е до 33%. Да, рискът при господата е значително по-нисък и се проявява значително по-късно, но пък за сметка на това смъртността в резултат от фрактура на тазобедрената става при тях е около два пъти по-висок (31% в сравнение със 17%). Нещо повече, оценено е, че до 2050 година световната честота на подобни фрактури ще нарасне в много по-висока степен при мъжете (310%) в сравнение с жените (240%).

Също така остеопенията е много по-разпространена при мъжете и е по-значимият рисков фактор за фрактури на прешлените (61%) в сравнение с остеопорозата (21%). Остеопенията също представлява спад в костната плътност под нормалните референтни стойности, но не в степен, която покрива диагностичните критерии за остеопороза.

Въпреки всичките тези внушителни числа, проучванията показват, че болшинството от мъжете гледат на остеопорозата като на „женска болест“ и не я възприемат като сериозна заплаха за тяхната подвижност, независимост и качество на живот. Това трябва да се промени.

Как костите ни се променят с възрастта?

Костната тъкан е обект на непрекъсната промяна или ако предпочитате – рециклиране. Остарялата костна тъкан се разгражда, а на нейно място се появява нова. В детските години тялото ни произвежда повече кост, отколкото разгражда и това води до увеличаване на размера и плътността на нашия скелет.

Повечето от нас достигат пика на костната си маса през тридесетте си години. По това време мъжете типично разполагат с повече костна тъкан от жените с техния ръст. Постепенно след това количеството кост в скелета започва бавно да намалява защото костната тъкан вече се разгражда по-бързо, отколкото се изгражда.

През петдесетте години мъжете не страдат от бързата загуба на костна маса, която е характерна при жените в менопауза. Но с достигането на възраст от 65–70 години и двата пола губят кост с един и същи темп.

Фрактурите в резултат от остеопороза обикновено засягат таза, гръбнака и китката и могат да бъдат перманентно инвалидизиращи, като с особена сила това се отнася за фрактурите на таза. Поради спецификите, обяснени по-горе, при „силния“ пол те типично възникват в по-късна възраст и вероятно това е причината по-често да водят до фатални усложнения.  

По какво се различават първичната и вторична остеопороза?

Медицината различава два основни вида остеопороза – първична и вторична.

Причината за първичната остеопороза или е възрастово-обусловената загуба на костна маса (сенилна или старческа остеопороза), или е неизвестна (идиопатична остеопороза).

Идиопатичната остеопороза обикновено се диагностицира при жени преди настъпването на менопаузата, при деца и младежи с нормални хормонални нива и статус на витамин D и при мъже, по-млади от 70-годишна възраст.

Повечето мъже с остеопороза имат поне една вторична причина за състоянието си. Вторична остеопороза имаме тогава, когато загубата на костна маса се причинява от определени поведения,  заболявания или лекарства.

По-долу ще ви разкажем повече за някои от най-типичните причини за вторична остеопороза при мъжете.

Прием на глюкокортикоиди

Глюкокортикоидите са клас стероидни лекарства, използвани в лечението на астма и ревматоиден артрит. Един от често срещаните странични ефекти от приема им е загубата на костна маса, като причината за това вероятно е комплекс от способността им директно да понижават костната плътност, да причиняват мускулна слабост и обездвижване, да намаляват усвояването на калция в червата и да понижават нивата на тестостерон.

Дългата употреба на глюкокортикоиди често води до бърз и продължителен спад в костната маса, като най-засегнати са ребрата и прешлените. Ето защо пациентите, приемащи тези лекарства, следва периодично да измерват костната си минерална плътност, а за мъжете е препоръчително и да следят нивата си на тестостерон.

При продължителна терапия с глюкокортикоиди загубата на костно вещество може да бъде редуцирана чрез прием на минималната ефективна доза и администрирането ѝ през кожата, ако това е възможно. Адекватният прием на калций и витамин D е особено важно, тъй като тези вещества понижават влиянието на глюкокортикоидите върху костите.

Други възможни подходи са тестостероновата терапия и приемът на лекарства за остеопороза.

Хипогонадизъм (ниски нива на тестостерон)

Хепогонадизмът е ниско ниво на полови хормони, което може да засегне както жените, така и мъжете. Добре известно е, че понижената секреция на естроген е водещ фактор за остеопорозата при жени. Същото се отнася и за мъжете с тази разлика, че ключовият хормон тук е тестостеронът.

Намаляването нивата на тестостерон с възрастта е нормално явление, но рязкото им спадане не е. Някои лекарства като глюкокортикоидите, които вече обсъдихме, терапии за рак (особено за рак на простатата), дефицитът на цинк и редица други фактори могат да се отразят върху тестостероновия статус на мъжа.

Тестостероновата терапия може да бъде от полза в такива ситуации, като успехът ѝ зависи от фактори като възрастта и продължителността на периода с ниски нива на тестостерон. Все още не е известно колко е траен ефектът от тази терапия върху костната плътност и поради тази причина много лекари предпочитат да третират състоянието с лекарства за остеопороза.

Някои проучвания подсказват, че дефицитът на естроген също може да е фактор за остеопороза при мъжете. Ролята на този хормон за костното здраве на силния пол е обект на засилен научен интерес през последните години.  

Злоупотреба с алкохол

Съществува изобилие от сведения, че прекомерната употреба на алкохол може да намали костната плътност и да увеличи честотата на фрактурите. При мъжете, които попадат в системата на здравеопазването поради злоупотреба с алкохол, ниската костна маса е честа находка.

Когато загубата на костна маса е свързана с алкохолна злоупотреба, първата цел на лечението е да се помогне да пациента да спре или поне да намали пиенето. Все още не е сигурно доколко тази мярка гарантира възстановяване на загубеното костно вещество или просто намалява по-нататъшната му загуба. Със сигурност обаче тя предотвратява редица други здравни и социални проблеми. Планът за лечение също така може да включва назначаване на балансирана диета с изобилие от храни, богати на калций, прием на витамин D, както и тренировъчна програма за укрепване на скелета. 

Тютюнопушене

Загубата на костна плътност е значително по-бърза, а честотата на тазови и прешленни фрактури е значително по-висока сред мъжете, които пушат. Механизмът зад тази връзка все още не е напълно изяснен, но се предполага, че никотинът и химикалите в цигарения дим са токсични за костите и може да блокират усвояването на калций и други важни за костното здраве вещества.

При всички положения идеалният вариант е пушенето да бъде спряно, за да бъде ограничено доказаното му вредно въздействие върху практически всички органи и системи в тялото.

Стомашно-чревни заболявания

Редица хранителни вещества, сред които аминокиселини, калций, магнезий, фосфор, витамини К и D са от ключово значение за костното здраве. Заболяванията, засягащи стомаха и червата, могат да рефлектират върху състоянието на костите заради влошено усвояване на тези вещества. В подобни случаи лечението за остеопороза може да включва приемането им под формата на монопрепарати или комбинирани добавки за костно здраве.

Хиперкалциурия

Хиперкалциурията е разстройство, което води до повишено отделяне на калций с урината и може да лиши костите от необходимия им градивен материал. Пациентите с това състояние следва да изследват костната си минерална плътност и ако тя е ниска, да обсъдят с лекаря си наличните терапевтични възможности.

Обездвижване

Физическата активност, свързана с преодоляване на гравитацията, е есенциална за поддържането на костите в добро състояние и без нея костната плътност бързо започва да намалява. Продължителното залежаване (след фрактури, хирургия или заболяване) или обездвижването на определени части от тялото често води до значителна загуба на костна маса.

Ето защо волевото обездвижване трябва всячески да се избягва, а форсмажорното залежаване трябва да бъде последвано от колкото се може по-скорошно завръщане към различни форми на активност, свързани с преодоляване на собственото тегло или външно съпротивление като ходене, тичане, танци, фитнес и др.

Ако възстановяването на нормалната физическа активност не е възможно, то е наложително да бъдат обмислени подходи за намаляване на останалите рискови фактори за остеопороза.

Как да разбера дали съм с повишен риск от остеопороза?

Остеопорозата при мъжете е свързана с няколко основни рискови фактора:

 • Хронични заболявания, засягащи бъбреците, белите дробове, стомаха, червата и ендокринната система.
 • Редовна или продължителна употреба на някои лекарства като глюкокортикоиди.
 • Поднормени нива на тестостерон.
 • Нездравословен начин на живот: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нисък прием на калций и витамин D, уседнал начин на живот.
 • Възраст – след 30-тата година рискът от остеопороза плавно започва да нараства, като при мъжете е особено висок след 70-годишна възраст.
 • Цвят на кожата – белите мъже са с най-висок риск от остеопороза.

Превенцията е най-доброто „лекарство“ за остеопороза

Остеопорозата при мъжете е относително по-слабо изследвана в сравнение с остеопорозата при жените, но експертите са единодушни, че следните мерки са ефективни за съхраняване на костното здраве:

 • Не пушете, не пийте или пийте умерено и увеличете честотата и интензитета на физическата си активност с акцент върху спортове, включващи съпротивление като собствено тегло, тежести, ластици и др. Посъветвайте се с лекаря си, ако спортът включва усукващи или ударни движения, както е при голфа, тениса, баскетбола, футбола и др.
 • Осигурете си адекватен прием на калций и витамин D съгласно таблицата по-долу. От източниците на калций предпочитайте нискомаслените млечни продукти. Поради липсата на добри хранителни източници на витамин D, обмислете приема му в добавъчна форма.
 • Обсъдете с лекаря си приема на лекарства с доказан негативен ефект върху костната маса като глюкокортикоидите.
 • Диагностицирайте и лекувайте навременно болестите на бъбреците, белите дробове, стомаха, червата и ендокринната система, които могат да имат ефект върху костното здраве.
 • Обсъдете с лекаря си възможностите за тестостеронова терапия при установени ниски нива на тестостерон.

Възраст

Калций (мг дневно)

Витамин D (мкг/IU дневно)

9 до 18 години

1300

15/600

19 до 70 години

1000

15/600

Над 70 години

1200

20/800

Диагностика и изследвания за остеопороза при мъжете

Остеопорозата се лекува ефективно, ако бъде диагностицирана преди възникването на значима загуба на костна маса. Нейното диагностициране може да включва снемане на анамнеза, рентгенови снимки, както и изследвания на кръв и урина.

Лекарят също така може да назначи изследване на костната плътност, което освен за диагностика, може да послужи и за оценяване на риска от фрактури и ефективността на лечението за остеопороза. Най-широко използваният тип изследване се нарича двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия или DEXA. То също използва рентгенови лъчи, но радиационният товар при него е значително по-нисък.

При жените диагностицирането на остеопороза най-често се случва в средната възраст при профилактично изследване. За това допринася значително по-добрата информираност за рисковете от менопаузата. За съжаление диагнозата при мъжете по-скоро закъснява до момента, в който не възникне фрактура или пациентът не посети лекаря си с оплаквания от болки в кръста и гърба. Ето защо е особено важно мъжете да информират навременно личните си лекари за възникването на рискови фактори за остеопороза, както и при промени в стойката, ръста, фрактури и внезапна болезненост, която се усеща по-скоро в костите и ставите, отколкото в мускулите и сухожилията.

Лечението на остеопороза – въпрос на лекарска преценка

След диагностицирането на един мъж с остеопороза, лечението се определя в зависимост от причините за състоянието и експертната преценка на лекаря.

Първият избор в лекарственото лечение на остеопорозата са т.нар. антирезорптивни лекарства, които забавят загубата на костна маса. Възможен подход са и аналозите на паратиреоидния хормон, които стимулират изграждането на костно вещество.

Много вероятно е успоредно на медикаментозното лечение да бъдат дадени предписания относно храненето, двигателната активност и цялостния начин на живот, които са сходни с описаните по-горе превантивни мерки.

Ако загубата на костна плътност се дължи на употребата на глюкокортикоиди, лекарят може да предложи понижаване на дозировката им до минималната ефективна в допълнение към терапия с аналог на паратиреоидния хормон.

Често предписвани подходи с превантивен или спомагателен терапевтичен характер са формулите с калций и/или витамин D в допълнение към разнообразното и балансирано хранене и редовната физическа активност.