Употребата на ориз при зачервена кожа е много старо средство за успокояване – рецепти са се намирали още в древността. В Япония се е използвала повсеместно оризова вода, оставена да ферментира. Но масовата козметика започва употребата му сравнително късно, когато вече става ясно какви са предимствата на ориза и неговите екстракти за възпаленото, чувствително лице.

Витамини и антиоксиданти в оризовия екстракт

Оризовият екстракт може да се похвали с голямо количество полезни за кожата витамини и минерали. Витамини от група В и мастноразтворимите А и Е позволяват на кожата да се подхрани и да стане гладка и мека. Уникална за ориза съставка е веществото гама-оризанол – разтворим в масло мощен антиоксидант.  Извлечен от японски учени през 60-те години на миналия век, той е бил използван за локално третиране на петна на възрастта и други леки пигментации. За него е известно, че намалява меланиновата пигментация (макар и слабо) и предпазва кожните липиди от окисление. Поради разтворимостта му в масло (хидрофобност и липофилност) това вещество навлиза без проблем в кожата и достига там, където трябва – в дермата.

Като химична природа гама-оризанолът представлява смес от естери на феруловата киселина.

Слънцезащитни свойства

Това, освен антиоксидантни свойства, му придава известна способност и за поглъщане на UVA – слънчево лъчение. Ултравиолетовата светлина в този диапазон на дължина на вълната уврежда силно кожните клетки, особено ДНК. Поради тази причина, гама-оризанолът се добавя заедно с пантенол към слънцезащитни продукти. Въпреки доказаното UV-защитно действие, гама-оризанолът не може и не бива да замества физичните (титаниев и цинков оксид, Tinasorb) и химични (оксибензон, авобензон) UV-филтри в козметиката! Не е достатъчно силен.

Как да употребяваме гама-оризанол?

Като ежедневна грижа. Ако желаете, можете да извлечете тази полезна съставка в оризова вода, получена от готвене на обикновен ориз. Измивайте лицето и косата си. Доказано е от японски учени, че оризовата вода намалява повърхностното напрежение между космите и прави косата по-гладка.

А оризовите трици?

Подобно на оризовия екстракт, оризовите трици също са прекрасна съставка за кожата. От тях се получава великолепен ексфолиант.

Оризовите трици могат да се използват както ежедневно, така и по-рядко – 2-3 пъти седмично. Особено подходящи са за зачервена, възпалена кожа, която не търпи никакви други пилинги и ексфолианти. Както оризовият екстракт, така и триците са средство на първи избор при чувствителна кожа.

На пазара могат да се намерят много добри продукти с екстракт от ориз. Дали ще се обърнете към тях, или ще прибегнете към домашно производство – изборът е изцяло ваш. Ако се спрете на втория вариант, задължително опитайте рецептата за оризов тоник за лице, споделена от Надя Йорданова за дъщерния ни сайт moeto-zdrave.life.