Един бърз поглед към научната литература е достатъчен, за да се убедите: кратката продължителност на съня отново и отново се свързва с по-високо тегло, както при младежи, така и при възрастни хора. Зад тази връзка стоят множество известни и неизвестни механизми, но основните от тях са:

  • Повече глад: лишаването от сън предизвиква по-високи нива на глад и апетит, особено за храни, богати на въглехидрати и мазнини. Или казано поуличному: джънк. Причините за това са отчасти хормонални, като недостатъчният сън води до по-високи нива на грелин (хормон на глада) и по-ниски нива на лептин (хормон на ситостта).
  • Повече време за ядене: колкото по-малко спим, толкова повече възможности вземане-даване с хладилника и шкафа имаме, особено ако прекарваме будните си часове пред телевизора и компютъра. Продължително време в условията на повече глад и околна среда, пълна с хранителни изкушения и източници на разсейване, е сигурна рецепта за преяждане.
  • По-ниска телесна температура: един от компонентите на метаболизма е терморегулацията или енергията, която хабим, за да поддържаме постоянна телесна температура. Недоспалите хора се отличават с по-ниска температура и респективно – с по-малко енергоразход за нейното поддържане.
  • Повече умора: хроничното недоспиване води до хронична умора и занижени нива на енергия. Изследване след изследване установяват, че спящите по-малко деца гледат значително повече телевизия и спортуват значително по-малко. Същото се отнася и за възрастните – количеството нощен сън е правопропорционално на количеството физическа активност.

 


Източник: Patel, S. R., & Hu, F. B. (2008). Short sleep duration and weight gain: a systematic review. Obesity, 16(3), 643-653.