Най-доброто лекарство за цистит е като извънземните – сигурно е някъде там, но все още никой не го е открил. Настоящата статия започва шеговито, но тя е посветена на един сериозен проблем, а именно – уринарните инфекции и най-подходящите методи за тяхното лечение.

Тъй като повечето инфекции на пикочните пътища са причинени от бактерии, лекарите обичайно изписват антибиотици за тяхното преодоляване. Но най-удачният антибиотик зависи от конкретния патоген, виновник за инфекцията. Също така има и други видове лекарства и методи, които допринасят за облекчаване на симптомите.

За всичко това ще си поговорим в детайл по-долу и се надяваме, че ще успеем поне малко да ви доближим до задоволителен отговор на въпроса за най-доброто лекарство за цистит и останалите пикочни инфекции. 

Какво е инфекция на пикочните пътища?

Инфекция на пикочните пътища (ИПП) е инфекция, засягаща която и да е част от уринарния тракт – собствената ни система за производство и елиминиране на урина, която се състои от:

 • Бъбреци: органите, които филтрират отпадни продукти от кръвта и произвеждат между 1–2 литра урина дневно.
 • Пикочопровод (уретер): каналът, свързващ бъбреците с пикочния мехур.
 • Пикочен мехур: органът за съхранение на урината.
 • Пикочен канал (уретра): каналът, чрез който урината, съхранена в пикочния мехур, напуска тялото.

Циститът, както и повечето други ИПП, се причиняват бактерия като ешерихия коли (E. coli), но съществуват и други патогени като вируси и гъбички, които също могат да причинят уроинфекции.

Постъпването на подобен патоген в пикочния канал и размножаването му в която и да е част от уринарния тракт може да доведе до инфекция на пикочните пътища и симптоми като:

 • Непрестанни позиви за уриниране при празен пикочен мехур.
 • Често уриниране.
 • Парене или болка по време на уриниране.
 • Неприятно или силно миришеща урина.
 • Помътняване или кръв в урината.
 • Болка или крампиране в тазовата област.

Циститът е може би най-популярната и разпространена инфекция на пикочните пътища, която засяга пикочния мехур. Освен нея съществуват и други състояния като пиелонефрит (инфекция на бъбреците), уретрит (инфекция на пикочния канал) и др.

ИПП се делят на инфекции на долните пикочни пътища (засягащи пикочния канал и пикочния мехур) и инфекции на горните пикочни пътища (засягащи пикочопровода и бъбреците). Те също така могат да бъдат класифицирани като прости или усложнени. Простите ИПП обичайно засягат само пикочния мехур, докато усложнените ИПП са резистентни състояния, които не се поддават на конвенционалното лечение и са с по-голям риск от усложнения. Това разделение е особено важно, тъй като то може да повлияе върху избора на антибиотик.  

Изборът на антибиотик, неговото дозиране и продължителността на лечение с него също така се определя от цялостното здравно състояние на пациента, както и от микробиологичния анализ на урината (урокултура). Така например, усложнените ИПП може да се нуждаят от 7–14-дневен терапевтичен курс с широкоспектърен антибиотик, както и от хоспитализация.

Първа линия антибиотици за цистит и други ИПП

При наличието на неусложнена уринарна инфекция повечето лекари назначават лечение единствено на база общо изследване на урината или дори без него. Ако първият избор на лечение се провали или инфекцията се окаже усложнена, тогава лекарят може да назначи урокултура, за да прецизира терапията.   

Първата линия на лечение за неусложнени ИПП включва следните антибиотици:

Нитрофурантоин

Макар че не се разпространява широко у нас, този препарат често се разглежда като най-добрият антибиотик за цистит и в много други държави е първа линия за лечение при инфекции на долните пикочни пътища.

Това е така, защото след прием той се натрупва именно в бъбреците и в уретрата, неутрализира най-разпространените бактерии-причинители на ИПП, освен това има сравнително малко нежелани реакции и нисък риск от антибиотична резистентност.

Българите най-често го купуват от Гърция, но има някои наши аптеки, които приготвят екстемпорални форми с него.   

Ко-тримоксазол (сулфаметоксазол и триметоприм)

Комбинацията между сулфаметоксазол и триметоприм е синергична, т.е. двата антибиотика взаимно допълват и подсилват действието си. Тя се намира лесно у нас, предлага се на достъпна цена и също така помага в борбата с други състояния като инфекции на средното ухо, пневмония и бактериална дизентерия.

Фосфомицин

Фосфомицинът е чест избор в третирането на цистит и други неусложнени ИПП при жени. Съществуват данни, че приемът му може да е свързан с редица нежелани странични ефекти и също така ефективността му е потенциално по-ниска от тази на нитрофурантоин.  

Втора линия антибиотици при уроинфекции

Това са лекарства, които лекарят може да предпише, ако лекарствата от първа линия се окажат неефективни или спрат да действат. Също така те могат да бъдат назначени, ако пациентът страда от рецидивиращи уринарни инфекции, има алергии към препаратите от първа линия или бактерията-причинител демонстрира признаци за резистентност.

Бета-лактамни антибиотици

В тази група попадат лекарства като амоксицилин, цефдинир, цефподоксим проксетил, цефаклор. По принцип тези препарати са с по-ниска ефективност спрямо антибиотиците от първа линия.

Флуороквинолони

В тази категория влизат антибиотици като:

 • Ципрофлоксацин
 • Моксифлоксацин
 • Гемифлоксацин
 • Левофлоксацин
 • Норфлоксацин
 • Офлоксацин
 • Ломефлоксацин

Желателно е те да се използват едва когато всички останали възможности за лечение на цистит и други уроинфекции са изчерпани. Тези лекарства имат потентно широкоспектърно действие, но често водят до тежки странични ефекти, засягащи централната и периферна нервна система, мускулите, ставите и сухожилията.

Други терапевтични подходи при уринарни инфекции

Съществуват и други методи, които лекарят може да предложи в допълнение към (и по-рядко – на мястото на) антибиотичното лечение.

Антивирусни и противогъбични лекарства

Ако уринарната инфекция не е причинена от бактерия, назначаването на антибиотично лечение е безсмислено. Вместо това лекарите прибягват до лекарства, които са ефективни срещу вида патоген, причинил инфекцията – противовирусни при вирусни уринарни инфекции и противогъбични при гъбични уринарни инфекции.

Обезболяващи и спазмолитици без рецепта

Тъй като в много случаи ИПП протичат с болка и спазми, лекарят може да препоръча приема на лекарства за свободна продажба като аналгин, парацетамол, ибупрофен, но-шпа, спазмалгон, и бусколизин. Техният прием може да допринесе за намаляване на дискомфорта, спешността и честотата на уриниранията при цистит и други уроинфекции.

Хидратация

Приемът на изобилие от вода и други течности увеличава обема и честотата на уриниране и може да ускори оздравителния процес, спомагайки елиминирането на патогените от пикочните пътища.

Топли компреси

Прилагането на топли компреси в зоната на корема и кръста може да допринесе за облекчаване на болката в бъбреците и пикочния мехур.

Червена боровинка

Въпреки широката му популярност, ефективността на сока от червена боровинка при цистит и други уроинфекции граничи с този на плацебо.

За сметка на това приемът на препарати с екстракт от червена боровинка може да намали риска от рецидивиращи ИПП наполовина, но данните за лечебния му ефект на този етап са неубедителни.

Вагинален естроген

Наскорошни проучвания показват, че прилагането на вагинален естроген при жени в менопауза с рецидивиращи ИПП може да има значим превантивен ефект.

D-маноза

D-манозата е естествена захар, която присъства в състава на много растения и също така се произвежда в малки количества от човешкото тяло. Систематичен обзор и мета-анализ от 2020 година открива, че приета под формата на добавка, D-манозата може да предпази от повторната поява на ИПП. По-ранни данни показват, че тя е ефективна и в управлението на остър цистит.  

Билкови екстракти

На пазара съществуват много моно- и комбинирани билкови продукти, претендиращи за лечебен ефект при уроинфекции, но те варират широко като качество, концентрация на активни съставки и цялостен състав.

В литературата има обнадеждаващи сведения за ефекта на едва няколко натурални екстракта, като именно тези научни данни са взети предвид при разработването на Урорен Форте.

Урорен Форте е специална комбинация екстракти от мечо грозде, брезов лист и червена боровинка, плюс D-маноза и цинк, която подпомага възстановяването на уринарния тракт и пикочния мехур при пикочни инфекции.

В заключение

Най-доброто лекарство за цистит и други уроинфекции зависи от редица фактори като тежест на симптомите, здравен статус и медицинска история на пациента и не на последно място – от патогена, отговорен за инфекцията.

Тъй като повечето ИПП се причиняват от бактерии, най-удачният избор вероятно ще е антибиотик, предписан от лекар въз основа на експертната му преценка (и допълнителни тестове, ако се наложи).

На забравяйте, че антибиотиците следва да се приемат точно по предписанието на лекаря и курсът с тях трябва да бъде завършен, независимо дали сте се почувствали по-добре преди неговия край.

Преждевременното преустановяване на приема може да остави живи бактерии в уринарния тракт и не само да доведе до завръщане на симптомите ви, но и да допринесе за влошаване на все по-тежкия проблем с резистентността към антибиотици.