Как се грижим за чернодробното си здраве у нас?

Статистиката от Google показва, че всеки месец глобалната търсачка получава хиляди запитвания на български за най-доброто лекарство за черния дроб. В същото време проучването „Запознатост на българите със състоянието и заболяванията на черния дроб“ установява, че:

 • 64% от българите никога не са приемали продукти, подпомагащи функцията на органа или хепатопротектори
 • 50% не спортуват редовно
 • 80% се хранят нездравословно или редовно включват в менюто си нездравословни храни
 • 58% не са си правили ехографско изследване
 • 47% не са си правили специализирано кръвно изследване
 • 80% от неизследваните не възнамеряват да се изследват, защото нямат оплаквания
 • 33% не са наясно с ранните симптоми на чернодробно заболяване или посочват болката в черния дроб като основен признак
 • 33% са на мнение, че консумацията на качествен алкохол води до по-нисък риск от заболяване на черния дроб

Тези данни могат да бъдат обобщени по следния начин: българите са слабо информирани относно чернодробното здраве и са склонни да се грижат за него едва когато го загубят. Като добавим тревожните сведения за все по-голяма заболеваемост от предотвратими чернодробни състояния, можем да си обясним защо търсенето за най-добро лекарство за черен дроб е толкова масово.

За съжаление крилати фрази като „Грам превенция се равнява на тонове лечение“ са всекидневно споделяни в социалните мрежи и безотказно ни карат да кимаме в съгласие, но стигне ли се до въвеждането им в действие, винаги има нещо по-важно от тях.  

Има ли най-добро лекарство за черния дроб?

Тук е моментът да споменем, че такова нещо като универсално най-добро лекарство за каквото и да е не съществува и в зависимост от вида и фазата чернодробните болести се третират по множество различни начини, включващи:

 • лекарства
 • диетолечение
 • имунотерапия
 • промени в начина на живот
 • хирургична резекция (частично или пълно отстраняване) и трансплантация в крайните фази на чернодробно заболяване.

В допълнение към стандартните терапевтични и превантивни методи се използват и билки с проучен ефект върху чернодробното здраве. Както стана ясно по-горе, в България делът на използващите ги все още е сравнително малък, което вероятно се дължи на комбинация от липса на достатъчно финансови възможности, недобра информираност и скептицизъм.

Надяваме се, че с настоящата статия ще успеем да повлияем върху два от тези три фактора.

От какво значение е качеството на билките за черния дроб?

Преди да ви разкажем повече за някои от тези билки, трябва да направим една много важна уговорка. Значителна част от препаратите за чернодробно здраве се предлагат извън каквато и да е регулация под формата на насипни изсушени билкови смеси за приготвянето на чайове или алкохолни настойки. Проблемът с тези форми е, че в тях съдържанието на активни вещества не е стандартизирано, а наличието на нежелани примеси е абсолютно неизвестно.

Точно поради тази причина неотдавна бе установено, че употребата на нестандартизирани билкови екстракти или сушени растения в насипно състояние крие риск от чернодробна увреда. През последните 10 години се наблюдава наблюдава близо 20% нарастване на случаите на увреждане на черния дроб поради безогледно приемане на нестандартизирани билкови продукти, които съдържат твърде високи дози на биологично активни вещества или примеси с хепатотоксично действие.

1. Бял трън (силимарин)

Екстрактът от бял трън (Silybum marianum), млечен бодил или силимарин е богат на група структурно сходни съединения като силибин, силихристин и силидианин. Растението се използва вече над 2000 години при състояния на жлъчните пътища и черния дроб, а науката показва, че компонентите му имат хепатопротективни (защитаващи черния дроб) свойства.

Предполага се, че ефектът му се дължи на потентните антиоксидантни ефекти, които могат да съдействат за регенерацията на чернодробните клетки и понижаване на възпалението. Някои проучвания откриват, че редовният прием на стандартизиран екстракт от силимарин може да забави прогресията на чернодробни заболявания, да удължи живота при пациенти с цироза и цялостно да подобри качеството на живот при хора с чернодробна болест.

Екстрактът от млечен бодил се счита за изключително безопасен и приемът му не се свързва с нежелани странични ефекти дори при по-високи дози. Ако ви е интересно да научите повече за действието му върху черния дроб и другите му потенциални приложения, можете да го направите в специализираната ни статия за белия трън.

2. Женшен

Женшенът е една от най-популярните билкови добавки, която намира широко приложение заради изразените си противовъзпалителни свойства. В допълнение редица ин витро изследвания откриват, че екстрактът от него действа като антиоксидант и може да предпазва от чернодробни увреждания, причинени от вируси, токсиканти и алкохол, както и да стимулира регенерацията на хепатоцитите (чернодробните клетки) след операция.

Съществуват и клинични сведения, че приемът на екстракт от женшен може да подобри чернодробната функция и да понижи умората и възпалението при пациенти с чернодробна болест и чернодробна дисфункция.

Едно проучване от 2020 година сред 51 души с повишени нива на ензимите аланин аминотрансфераза и гама-глутамил трансфераза (АЛАТ и ГГТ, маркери за чернодробна увреда) открива, че всекидневният прием на 3000 мг женшенов екстракт в продължение на 12 седмици води до значимо понижаване на АЛАТ и ГГТ.  

Екстрактът от женшен влиза в редица лекарствени взаимодействия, които могат да се отразят негативно на чернодробното здраве и да доведат до други опасни странични ефекти. Ето защо задължително се консултирайте с лекаря си, ако обмисляте неговата употреба.

3. Зелен чай

Основното полифенолно съединение в зеления чай се нарича епигалокатехин-3-галат (EGCG) и често заема челно място в научните обзори на растителни терапевтици за черния дроб. Някои проучвания наистина откриват, че добавъчният прием на екстракт от зелен чай може да помогне при определени чернодробни състояния.

Едно клинично изпитване върху 80 души с омазнен черен дроб установява, че всекидневният прием на 500 мг екстракт от зелен чай в продължение на 3 месеца значимо намалява маркерите за чернодробна увреда АСАТ и АЛАТ.  

Друго 12-седмично проучване с 80 души с неалкохолна стеатоза също установява, че всекидневният прием на 500 мг екстракт води до подобрения в АСАТ, АЛАТ и маркерите за възпаление. Протоколът също така намалява количеството на мазнините в черния дроб.

Редовната консумация на зелен чай пък се свързва с по-нисък риск от редица състояния като чернодробен рак, хепатит, цироза, стеатоза и хронична чернодробна болест.

4. Женско биле

Женското биле (Glycyrrhiza glabra), наричано още „сладък корен“, е билка с широк спектър от профилактични и терапевтични свойства.

Коренът на растението е с вековна употреба в традиционната китайска и японска медицина, включително и при чернодробни заболявания, а съвременната наука потвърждава неговите противовирусни, противовъзпалителни и хепатопротективни ефекти. Основната активна съставка в екстракта от него е сапониновото съединение глициризин, което демонстрира положително действие при определени състояния на черния дроб.

Проучване при 66 души с омазнен черен дроб открива, че добавянето на 2000 мг екстракт към дневния режим на пациентите води до значимо понижаване на АСАТ и АЛАТ в края на втория месец.

Друго малко изследване се фокусира върху защитния ефект на екстракта при редовна консумация на алкохол. За целта 6 души приемат продукт с глициризин преди всекидневна консумация на водка в продължение на 12 дни, докато други 6 души консумират само водка. Именно при вторите в края на изпитателния период се наблюдават повишени нива на АСАТ, АЛАТ и ГГТ, докато в групата с екстракта от женско биле подобни промени не са отчетени.

Преди да обмислите приема на продукт с женско биле, трябва да имате предвид, че някои хора са по-чувствителни към неговото действие и редовният му прием при тях може да доведе до странични ефекти като високо кръвно налягане и занижени серумни нива на калий.

5. Куркума

Куркумата и основното ѝ активно вещество куркуминът привличат научен интерес поради разнообразните си ползи за здравето. Добре проучени са техните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, което ги прави потенциални кандидати в спомагателното лечение на редица чернодробни болести.

Едно проучване при пациенти с омазнен черен дроб установява, че всекидневният прием на продукт с 500 мг куркумин в продължение на 8 седмици сигнификантно намалява мастните депозити в черния дроб, както и нивата на ензимите АСАТ и АЛАТ.

Друго изпитване открива, че приемът на 500 мг куркумин и 5 мг пиперин при неалкохолна стеатоза значително понижава АСАТ, АЛАТ, LDL („лошият“ холестерол) и маркери за възпаление като C-реактивен протеин (CRP). Пиперинът е важна част от качествените формули с куркумин, тъй като без него екстрактът от куркума почти не се усвоява от тялото.

6. Чесън

Добре познат поради широкото си приложение в кулинарията, чесънът е чест компонент и във формулите на много билкови продукти за здраве. Той е изключително богат на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения като алицин, алиин и ажоен, които могат да бъдат от помощ за черния дроб.

Най-много открития за ефективността му отново са направени при пациенти с омазнен черен дроб. Едно клинично проучване с 98 души открива, че 800 мг чеснов екстракт дневно в продължение на 15 седмици води до понижаване на АЛАТ, АСАТ, LDL и триглицеридите. Нещо повече, 51% от участниците, приемали чесън, демонстрират намаляване на мастните депозити в органа.

Друго епидемиологично проучване с над 24000 участници открива, че консумацията на чесън по-често от 7 пъти седмично се свързва с около 29% по-нисък риск от неалкохолна стеатоза при мъжете. Трето проучване пък свързва яденето на суров чесън два или повече пъти седмично с 23% понижен риск от чернодробен рак.

7. Джинджифил

Завършваме с още едно растение с кулинарно приложение, което може да бъде от полза в управлението на чернодробни заболявания. Неговият корен съдържа някои мощни съставки като джинджероли и шогаоли, които противодействат на възпалението и клетъчната увреда – процеси, стоящи в основата на редица проблеми с черния дроб. Също така съществуват някои сведения, че джинджифилът под формата на добавка може да предпази черния дроб от вредното действие на алкохола и други токсини.

12-седмично проучване при 46 души с омазнен черен дроб открива, че дневният прием на 1500 мг джинджифилов прах дневно сигнификантно намалява АЛАТ, общия холестерол и LDL, кръвната захар на гладно и възпалителният маркер CRP. Подобни открития са направени и от други изследователи – приемът на 2000 мг джинджифил всеки ден в продължение на 12 седмици понижават АЛАТ, ГГТ, маркерите за възпаление и натрупаните в черния дроб мазнини.

Джинджифилът има отличен профил на безопасност, но ако обмисляте приема на добавки с екстракт от него във високи дози над 1000 мг дневно, това трябва да бъде коментирано с вашия лекар.