Аз обичам слънцето, но дали то ме обича?

Слънчево изгаряне, преждевременно стареене, увреждане на ДНК, хиперпигментация, слънчеви алергии, фототоксични реакции, дори рак – това са само част от вредите, които слънцето нанася върху кожата ни. Дори при облачно време 80% от вредните ултравиолетови лъчи могат да влязат в съприкосновение с тялото ни!

Ето защо кожата трябва да бъде ежедневно защитена от слънчевата светлина. Но как? Американската дерматологична асоциация препоръчва да се използва слънцезащита, която отговаря на следните изисквания:

  • Защита от UVA и UVB лъчи
  • Слънцезащитен фактор (SPF) от поне 30
  • Водоустойчивост 

UVA, UVB, SPF?!

Съкращения като UVA, UVB лъчи и SPF могат да бъдат объркващи. Да си ги обясним на прост език, като започнем с разликата между UVA и UVB лъчите.

UVA и UVB лъчите двата вида ултравиолетова радиация, която слънцето излъчва и прониква през атмосферата. Това са и лъчите, които увреждат кожата ни. Те причиняват редица вреди и не всички слънцезащитни кремове предпазват от тях по еднакъв начин.

UVA лъчите се излъчват през всички дневни часове и макар да не ги виждате, те са много мощни. Проникват през облаци, вода и дори през стъкло. Навлизат по-дълбоко в кожата от UVB и причиняват дълготрайни увреждания, включително всички видове рак на кожата. Също така са ключов фактор за признаците на стареене като бръчки, петна по кожата и пигментация. Особено засяга съединителните тъкани, където допринася за формирането на свободни радикали. 

За разлика от UVB, тези вълни не предизвикват незабавни клинични увреждания. По тази причина често ние като потребители подценяваме вредното им влияние. Предвид способността им за проникване и вредното им влияние, UVA лъчите са нещо, от което бихте искали да се пазите на всяка цена.

UVB лъчите са с по-къса дължина на вълната и много енергия, затова имат по-непосредствен разрушителен ефект върху тъканите. Знаете ли, че са нужни едва 20 минути на слънце, за да изгори кожата ви? За това са виновни именно UVB! Те причиняват и всички неприятни неща, свързани с изгарянето – болка, сърбеж, лющене и зачервяване на кожата. Те не проникват толкова дълбоко, колкото UVA лъчите, но са не по-малко вредни и със сигурност могат да бъдат по-болезнени. Затова е изключително важно да изберем широкоспектърен продукт за слънцезащита. 

SPF факторът изразява степента на защита от UVB. Съкращението означава Sunburn Protection Factor и в буквален превод означава „фактор на защита от слънчево изгаряне“. Колкото и голям да е слънцезащитният фактор, той не може да неутрализира напълно UVB и сам по себе си не предпазва от UVA лъчите. Минималният препоръчителен фактор при излагане на слънчева светлина е SPF30.

SPF е от голямо значение, когато взимаме предвид удобството в употребата на дадения продукт. Колко време действа например? SPF30 означава, че сте 30 пъти по-защитени от влиянието на UVB, отколкото без слънцезащитен фактор, а SPF50 ви дава 50 пъти по-продължителна защита.

Разбира се, редица фактори влияят на живота на продукта. Такива са потенето, отмиването, дори бърсането с кърпа. По тази причина е трудно да се определи с точност трайността на защита. Водоустойчивите форми на слънцезащита са най-дълготрайни, като те най-често са достатъчни за между 40 и 80 минути пълна защита. 

Открий своя фототип

Изключително важно при избора на слънцезащитен продукт е да вземете предвид и фототипа на вашата кожа. Можем условно да разделил фототиповете на 2 категории. Фототипове 3 , 4 , 5 и 6 са сравнително облагодетелствани и могат да използват среден фактор на защита SPF30, както и да добият онзи така желан бронзов загар. 

Фототип 1 и 2 са светлите кожи, податливи на раздразнения. Те често са с бенки, лунички или други дерматологични специфики. Тези фототипове имат нужда от висока слънцезащита с фактор 50+. 

Децата също се нуждаят от максимална защита, тъй като тяхната кожа е изключително чувствителна и лесно ранима.

Местоположение, местоположение, местоположение!

Вие може да мислите за тялото си като за едно цяло, но от слънцезащитна гледна точка то се дели на различни зони. Има части от него, които са изложени повече на слънце и поради тази причина са по-уязвими. Това са пищялите и така наречените слънчеви тераси – брадичката, бузите, носът, раменете, колената.

От друга страна сигурно сте чували, че не трябва да третирате лицето си с продукти за тяло. Това твърдение е отчасти вярно. Кожата на лицето е в действителност e по-пропусклива и чувствителна, но тук от значение е най-вече текстурата на продукта. 

Allersol: новото име на слънцезащитата

Представяме ви серията Allersol: слънцезащитни спрейове с фактор SPF30 и SPF50 и крем за след излагане на слънце. Allersol са дерматологични високоефективни слънцезащитни формули, с доказан клиничен ефект.

Спрей продуктите осигуряват широкоспектърна слънцезащита срещу UVA & UVB лъчи, базирана на органичните съединения етилхексил метоксицинамат и диетиламино хидроксибензоил хексил бензоат.

Етилхексил метоксицинамат се използва за поглъщане на радиация от UVB лъчите. Представлява бистра течност, която е неразтворима във вода, отличен разтворител за другите твърди UV филтри. Етилхексил метоксицинамат е одобрен за употреба в слънцезащитни продукти в Европейския съюз, както и от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA).

Диетиламино хидроксибензоил хексил бензоат предпазва от радиация от тип UVA. Поглъща UVA (UVA2) лъчите, фотостабилен е и е съвместим с други UV филтри. Осигурява протекция срещу свободните радикали.

Allersol слънцезащитен противоалергичен спрей впръска нежна струя и позволява 360 градусова защита за цялото тяло. Не е мазен, безцветен е и не лепне. Предпазва от слънчеви изгаряния, алергии и фоточувствителност, като и всички познати усложнения, предизвикани от прекомерна слънчева експозиция. 

Предоставя на кожата максимална защита от фототоксични и фотоалергични реакции. Стабилен е при топлина и UV радиация. 

Allersol е ново поколение широкоспектърна слънцезащита, подходяща за всички зони на тялото, включително лицето и окосмени зони. Дерматологично тествани и показани за лечение на слънчеви алергии (полиморфна светлинна ерупция, фотодерматози, актинично пруриго, слънчева уртикария и др.). Продуктите от серията са подходящи за всички членове на семейството над 3-годишна възраст. Също така са водоустойчиви, с максимална трайност на защита от 120 минути!

Allersol се грижи за твоята кожа!