Пробиотиците са полезни микроорганизми, придобили популярност за третирането на редица здравни състояния, включително стомашно-чревни смущения като диарията. В тази статия ще обясним по-подробно как пробиотиците могат да помогнат в борбата с диарията, както и кои щамове са най-ефективни.

Как пробиотиците могат да лекуват и предотвратяват диарията

Пробиотичните бактерии са естествени обитатели на червата. Там те играят няколко важни роли, като поддържане на имунитета и защита от инфекции. Чревната микробиота може да се повлияе както отрицателно, така и положително от различни фактори, включително диета, стрес и употреба на лекарства.

Когато се наруши балансът на чревната микрофлора и се засегне нормалната популация на пробиотични бактерии, може да се стигне до отрицателни последици за здравето, като например повишен риск от състояния като синдром на раздразненото черво (СРЧ) и диария.

Приемът на пробиотици може да помогне за предотвратяване на някои видове диария, както и за лечение на диарията чрез репопулация и поддържане на полезни бактерии в червата.

Пробиотиците се борят с патогенните бактерии, като се съревновават за хранителни вещества, подпомагат имунната система и променят средата на червата, за да я направят по-малко благоприятна за патогенна активност. Изследванията показват, че пробиотичните добавки предотвратяват и лекуват определени видове диария както при деца, така и при възрастни.

Видове диария, които реагират на лечение с пробиотици

Има сведения, че много видове диария реагират добре на пробиотични добавки:

Инфекциозна диария

Един обзор на 63 проучвания при 8 014 души стигна до заключението, че пробиотиците безопасно намаляват продължителността на диарията и честотата на изпражненията при възрастни и деца с инфекциозна диария. Пациентите, лекувани с пробиотици, са се излекували близо 25 часа по-бързо от контролните групи.

Диария, свързана с прием на антибиотици

Приемът на пробиотици може да помогне за предотвратяване на диария, свързана с употребата на антибиотици. Това става чрез репопулиране на полезни бактерии в червата.

Обзор на 17 проучвания при 3 631 души показа, че диарията, свързана с антибиотици, е значително по-разпространена при тези, които не приемат пробиотик заедно с антибиотичното лечение. Всъщност почти 18% от хората в контролните групи са имали антибиотик-асоциирана диария, докато само 8% от лекуваните с пробиотици пациенти са били засегнати.

Обзорът стига до заключението, че пробиотиците (особено Lactobacillus rhamnosus GG и Saccharomyces boulardii) могат да намалят с до 51% риска от диария, свързана с антибиотици.

Диария на пътешественика

Обзор на 11 проучвания установява, че превантивното лечение с пробиотични добавки значително намалява честотата на т.нар. пътническа диария.

Друг обзор на 12 проучвания от 2019 г. показва, че само лечението с пробиотик Saccharomyces boulardii довежда до значително подобрение в 21% от случаите при диария по време на път.

Диария, засягаща деца и кърмачета

Диарията, асоциирана с антибиотици, както и различни инфекции, протичащи с диария, са разпространени при кърмачета и деца.

Некротизиращият ентероколит (NEC) е заболяване на червата, което се среща почти изключително при кърмачета. Това заболяване се характеризира с възпаление на червата и произтичащия от него свръхрастеж на бактерии, който силно уврежда чревните клетки. NEC е сериозно състояние със смъртност до 50%.

Един от симптомите на некротизиращия ентероколит е тежка диария. Често се изписват антибиотици за лечение на това заболяване, това обаче може да доведе до асоциирана с антибиотици диария, която да влоши състоянието на пациента.

Освен това някои експерти предполагат, че лечението с антибиотици може да бъде един от факторите, причиняващи некротизиращ ентероколит.

Проучванията показват, че пробиотиците могат да помогнат за намаляване на риска от некротизиращ ентероколит и смъртността при недоносени деца.

Обзор на 42 проучвания, включващи над 5000 бебета на възраст под 37 седмици, установява, че употребата на пробиотици намалява честотата на NEC и демонстрира, че пробиотичното лечение води до намаляване на общата детска смъртност. Освен това, в друго изследване се стига до заключението, че лечението с пробиотици е свързано с по-ниска честота на антибиотик-асоциирана диария при деца на възраст от 1 месец до 18 години.

Други проучвания са установили, че някои щамове на пробиотици, включително Lactobacillus rhamnosus GG, могат също да лекуват инфекциозна диария и при деца.

Най-добрите пробиотици за лечение на диария

Има стотици видове пробиотици, но изследванията показват, че конкретно при диария най-полезни са няколко пробиотични щама:

  • Lactobacillus rhamnosus GG (LGG): Този пробиотик е сред най-често приеманите щамове. Изследванията показват, че LGG е един от най-добрите пробиотици за лечение на диария както при възрастни, така и при деца.
  • Saccharomyces boulardii: S. boulardii е полезен щам на дрождите, който често се използва в пробиотичните добавки. Доказано е, че лекува свързана с антибиотици и инфекциозна диария.
  • Bifidobacterium lactis: Този пробиотик има имуностимулиращи и защитни свойства и може значително да намали тежестта и честотата на диарията при деца.
  • Lactobacillus casei: L. casei е друг пробиотичен щам, чийто ефект при диария е проучен. Някои изследвания показват, че той лекува антибиотик-асоциирана и инфекциозна диария при деца и възрастни.

Въпреки че други видове пробиотици могат също да помогнат за лечението на диария, употребата на гореизброените щамове е подкрепена от най-много научни сведения.

Накратко за пробиотиците против разстройство

Според най-новите изследвания, някои видове пробиотици могат да помогнат за лечение и предотвратяване на различни видове диария, включително асоциирана с антибиотици, инфекциозна и диария на пътниците.

Въпреки че има стотици щамове пробиотици, налични под формата на добавка, само няколко са доказани за лечение на диария, включително Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium lactis и Lactobacillus casei.

Ако се интересувате от използването на пробиотици за лечение или предотвратяване на диария, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар за съвет. Тук можете да откриете подбраните от нашите продуктови специалисти пребиотици и пробиотици против разстройство.