Мушиците и светкавиците в очите са обичайна гледка за много от нас. Т.нар. мушички са събирателен термин за мътнините, плаващите петна, нишките и черните точки, които периодично се появяват в зрителното ни поле, особено при определени условия. Светкавиците са подобни на искри или нишковидни светлинни проблясъци.

И двете явления обичайно са напълно безобидни, но могат да бъдат признак за проблеми с очите, ако внезапно се появят или умножат.

Защо виждам черни точки пред очите си?

Мушиците (познати като мухес волантес или миодесопсии на езика на офталмолозите) са нищо повече от сбор клетки или протеинови нишки в стъкловидното тяло (витреус) на окото, които изведнъж са станали видими. Стъкловидното тяло по принцип е прозрачна, гелообразна маса, която много наподобява яйчен белтък. Тя изгражда около две трети от очната ябълка и се намира в задната ѝ част.

Светлината, която постъпва в окото през лещата, преминава през витреуса, преди да попадне върху ретината – светлочувствителната структура в дъното на зрителния ни апарат, която улавя картините от заобикалящия ни свят и ги предава към мозъка чрез оптичния нерв.

Това, което виждаме пред очите си, всъщност не е самата мушица, а сянката, която тя хвърля върху ретината. Характерно за мушичките е, че те се движат заедно с движението на окото – бягат от погледа ни, когато се опитаме да се взрем директно в тях и леко се носят, когато спрем да движим очите си. Част от причината, поради която има толкова много названия за тях – „мушици“, „черни точки“, „мътнини“, „плаващи петна“, „нишки“ – е, че те могат да са с различна плътност и геометрия.


Причината за появата на тези образувания е свиването и промяната в качеството на стъкловидното тяло с възрастта, с които в него започват да се формират нишки. Тези нишки хвърлят сянка върху ретината и в резултат ние виждаме характерните мътнини, които са особено изразени при наблюдение на светъл фон – чисто небе, снежна повърхност, светла стена и др.


Ако тази гелообразна структура се отлепи от задната стена на окото, тогава говорим за задно отлепване на стъкловидното тяло, което увеличава риска от миодесопсии, но не е задължителен фактор за появата им.

При една четвърт от хората се наблюдават подобни изменения до навършването на 60-годишна възраст, като този дял нараства до две трети до навършването на 80 години.

Мухес волантес са по-често срещани при хора, които са:

Въпреки че повечето хора понасят мушичките пред очите си без проблем, някои пациенти докладват, че те сериозно смущават зрението им и влошават способността им да четат, шофират и т.н.

А на какво се дължат светкавиците в очите?

Светкавиците в очите изглеждат като присвятквания или проблясъци в зрителното поле и могат да се появяват пристъпно в продължение на седмици или месеци. Някои пациенти ги сравняват със „звездичките“, които виждаме при удар в главата.

Светкавиците се дължат на триене или придърпване на ретината от стъкловидното тяло. Подобно на мушичките в общия случай не са опасни, не се нуждаят от лечение и е нормално вероятността от тях и честотата им да се увеличават с възрастта.

Съществуват и друг тип светкавици в очите, които по-скоро се сравняват с назъбени линии или топлинни вълни, трептящи и проблясващи светлини в периферното полезрение. Те могат да се появят в едното или в и двете очи и да продължат до 20 минути, като причината за тях обичайно е мигрена – спазъм на кръвоносни съдове в мозъка.

Често след появата на тези светкавици се появява главоболие, което е добре познатото мигренозно главоболие. Но това не е задължително и тогава говорим за „офталмична мигрена“ или „мигрена без главоболие“.

Трябва ли да се притеснявам заради тях?

Понякога, макар и рядко, внезапната поява на мушички или светкавици в очите може да доведе до загуба на зрение. Свиването на стъкловидното тяло може да причини опън на ретината и последващо отлепване от нея – задното отлепване на стъкловидното тяло, за което споменахме по-горе.

В по-голямата част от случаите то не застрашава зрението, но при 1 от 6 човека може да стане причина за скъсване на ретината и последващото ѝ отделяне от тъканите, които я снабдяват с хранителни вещества. Тогава говорим за отлепване на ретината, което може да причини перманентна загуба на зрение.

Отлепването на ретината е безболезнено, затова трябва да внимаваме за други симптоми като:

  • Поява на нови мътнини и светкавици в очите, особено ако появата на мътнините е внезапна, подобно на изсипани в окото сажди или ако светкавиците са повече от обичайно.
  • Постепенно частично замъгляване на зрението, идващо отстрани, подобно на перде.
  • Рязко влошаване на централното зрение – то е възможно при отлепване на макулата.

Това са все смущаващи признаци, които трябва да бъдат сигнал за незабавната консултация с офталмолог, към когото можете да бъдете насочени от личния си лекар. Ако скъсването бъде диагностицирано и лекувано навреме, отлепването на ретината може да бъде предотвратено.  

Как се лекуват светкавици и мушички пред очите?

Обичайното действие при появата на мътнини и светкавици в очите е наблюдението, защото те не се нуждаят от непосредствено лечение. Въпреки че могат да бъдат досадни и разсейващи, в повечето случаи те не застрашават здравето и с тях се свиква.

Съществува хирургическа манипулация за отстраняването на проблема и тя се нарича витректомия. Тя е вариант в случай че пациентът страда от изключително много мушички, които възпрепятстват нормалното зрение или просто не може да свикне с тях и качеството му на живот е трайно влошено.

Процедурата представлява постепенното премахване на стъкловидното тяло и замяната му със сходен по състав и вискозитет разтвор. Трябва да се знае обаче, че тя не е без рискове и може да стане причина за:

  • Скъсване и/или отлепване на ретината.
  • Непълно отстраняване на мушичките и светкавиците.
  • Развитие на катаракта.

Много пациенти се интересуват от вариантите за домашно лечение на състоянието, но такова не съществува. Някои офталмолози препоръчват прием на хранителни добавки за очите с лутеин, зеаксантин, ликопен и други антиоксидантни вещества с цел превенция и облекчение на мътнините и светкавиците.

Мога ли да живея по-леко с плаващи петна пред очите?

Ако мътнините не са признак за увреждане на ретината, има шанс някои от тях да изчезнат, други да избледнеят или просто да станат по-малко дразнещи. Въпреки че съществува вариант за отстраняването на доброкачествени миодесопсии, процедурата не е достатъчно добре изследвана и крие рискове, които далеч надхвърлят неудобството от толерирането на мушичките.

Ако в определен момент станат нетърпими, просто раздвижете очи нагоре, надолу, наляво и надясно. Това може да разсее мътнините и да ви осигури временен комфорт. Добрият контрол на кръвната захар при пациенти с диабет може да допринесе за превенцията им. Комбинирани нутритивни формули, които препоръчваме в грижата за очното здраве и могат да бъдат от полза за адресирането или предотвратяването на проблема, са Витроген и Лувалик.