Месечният цикъл не е шега работа. Освен че е свързан със значителен дискомфорт за много жени, той е повод и за непрекъснати разходи и притеснения около личната хигиена и социалния ни облик.

Някои от нас са намерили марка превръзки или тампони, които „вършат работа“. Други са в постоянно търсене на по-добър вариант. Трети пък използват и двете наведнъж, за да се застраховат. Но почти всички ние сме се питали дали случайно няма по-ефективен, удобен и екологичен вариант да се справяме с менструацията месец след месец, след месец.  

Затова са създадени менструалните чашки. Те бързо започнаха да се превръщат в предпочитана алтернатива на конвенционалните хигиенни консумативи и дори се появиха в хитовия сериал „The Last of Us“ с намека, че може би ще бъдат единственият ни цивилизован избор в условията на зомби апокалипсис.

Но подходящи ли са те лично за вас? На този въпрос ще се опитаме да отговорим в настоящата статия, като ви разясним подробно как работят менструалните чашки, как се използват и какви са техните предимства и недостатъци. За целта ще ви спестим субективните мнения, и ще заложим на далеч по-надеждните факти.

Какво представлява менструалната чашка?

Менструалната чашка е гъвкав фуниевиден съд, който е проектиран съобразно анатомията на вагината и служи за събиране на кръвотечението по време на менструалния цикъл. За разлика от превръзките и тампоните, тя не попива кръвта, а просто се пълни с нея и я задържа.

За повечето от нас менструалната чаша изглежда като нововъведение, но подобни устройства съществуват поне от 19 век. Първият патент за менструална чашка е издаден през 1867 година, а самото изделие представлява гумена кесия, прикрепена към пръстен и оборудвана с конец за по-лесно изваждане.

В съвременния си вариант менструалните чаши са не само доказано хигиенични, безопасни и ефективни, но също така могат да бъдат и значително по-изгодни и екологични от превръзките и тампоните. Те събират повече кръв в сравнение с останалите методи и това също е предимство, защото изискват по-рядко „обслужване“. В зависимост от това колко е обилно кръвотечението, една чашка може да бъде използвана до 12 часа. 

Въпреки първоначалния потребителски скептицизъм след лансирането им на пазара, актуалната прогноза е, че продажбите на менструалните чашки в световен план ще достигнат 1,89 млрд. долара през 2026 година.

Как да избера своята чашка за цикъл?

Истината е, че сравнително малко жени успяват да уцелят правилната менструална чашка от първия опит. За да подобрите шансовете си, най-добре потърсете съвет от гинеколога си относно подходящия за вас размер и евентуално – марка.

Много фактори са от значение за преценка на правилния размер, в това число:

 • Възраст
 • Дължина на маточната шийка
 • Тежест на менструацията
 • Мускулен тонус на тазовото дъно
 • История на вагинално раждане
 • Гъвкавост на материала на чашката
 • Капацитет на чашката

По-малките чашки обикновено се препоръчват за жени под 25–30 години, които не са раждали вагинално и/или имат слаба до средна менструация. По-големите размери са показани за по-възрастни жени, които са раждали вагинално и имат силна менструация.

Също така е добре да знаете дали имате чувствителност към латекс и ако отговорът на този въпрос е „да“, да търсите продукти от силикон или еластомери без съдържание на латекс.

Как се използва менструална чашка?

Първото поставяне на менструалната чашка може да е свързано с известен дискомфорт, който намалява с последващите употреби. Ако сте използвали тампон, то слагането на чашката би трябвало да ви се стори относително лесно.

Как се слага менструална чашка?

 1. Измийте ръцете си добре.
 2. Нанесете вода или лубрикант на водна основа около ръба на чашката.
 3. Прегънете менструалната чашка на две по дължина и я притиснете с пръстите на едната си ръка.
 4. Вкарайте чашката с ръба нагоре във вагината, също както бихте поставили тампон без помощта на апликатор.
 5. След това я завъртете, което ще ѝ позволи да се разгърне и да уплътни влагалищната кухина, спирайки кръвотечението.

Ако сте поставили чашката правилно, не би трябвало да я усещате по какъвто и да е начин. Също така следва да можете да се движите свободно и да спортувате, без това да доведе до излизане на чашката. Ако изпитвате затруднения със слагането ѝ, потърсете съвет от гинеколога си. 

Кога е време да извадя чашката?

Стандартният период за носене на менструална чашка е от 6 до 12 часа според силата на кръвотечението и обема на чашката. Това я прави подходяща и за нощна защита. С времето ще придобиете усет след колко време се пълни чашката в различните дни от цикъла ви. Повечето производители съветват да не я носите повече от 12 часа без почистване.

Как се изважда менструална чашка?

 1. Измийте ръцете си добре.
 2. Вкарайте палеца и показалеца си във влагалището и придърпайте дръжката на чашката, докато достигнете основата.
 3. Стиснете основата, за да развалите вакуума и издърпайте бавно и внимателно чашката, държейки я изправена през цялото време, за да предотвратите разливане.
 4. Изпразнете чашката в мивката или тоалетната.

Как се поддържа менструална чашка?

Поддръжката на менструалните чашки е изключително лесно. Препоръчва се да изпразвате чашката поне два пъти дневно. Винаги я измивайте, преди да я върнете обратно в тялото си.

След края на цикъла се препоръчва изваряването на чашката за няколко минути в съд на котлона или в микровълновата фурна. След това я подсушете добре и я съхранете на сухо и защитено от външни фактори място до следващата употреба. Повечето чашки се продават с торбички, което улеснява тяхното съхранение.

Качествените менструални чашки са много издръжливи и могат да ви служат години наред с правилната грижа. 

Предимства и недостатъци на чашките за цикъл

За да ви улесним във формирането на обективно мнение за менструалните чашки, по-долу ще изложим техните основни предимства и недостатъци.

Предимства

 • Достъпна цена и възможност за спестявания в средносрочен план. Повечето менструални чашки за еднократна употреба издържат между 2 и 4 години, а някои модели могат да ви служат до 10 години. При средна цена от 30 лева на чашка, това е инвестиция, която се осмисля на фона на непрестанните и прогресивно нарастващи разходи за превръзки и тампони още през първата година.
 • По-екологични са. Благодарение на дългия си живот, чашките са по-екологични от конвенционалните хигиенни продукти, които винаги отиват на боклука след употреба и почти винаги съдържат изкуствени и неразградими материали. Изчислено е, че една жена използва около 15000 превръзки през целия си живот, генерирайки 115–140 кг отпадък.
 • По-безопасни са. Тъй като менструалните чашки събират кръвта, вместо да я попиват, не сте изложени на риск от синдром на токсичен шок – сравнително рядка, но опасна бактериална инфекция, свързана с употребата на тампони. Освен това някои тампони и превръзки съдържат потенциални токсини като диоксин, чието въздействие върху здравето при дългосрочно излагане все още не е добре изучено.
 • Събират повече кръв. Повечето менструални чашки побират между 30 и 60 мл, докато повечето превръзки и тампони попиват едва 10–15 мл. Това означава значително по-рядка нужда от сервизиране на чашките (могат да се носят до 12 часа) в сравнение с конвенционалните продукти (сменят се на всеки 4–8 часа).
 • По-нисък риск от неприятна миризма. Тъй като кръвта в менструалните чашки не влиза в контакт с външната среда и въздуха, при тях има далеч по-малка вероятност от неловки миризми. Проучване от 2019 година показва, че в повечето случаи рискът от протичане е същият или по-малък в сравнение с тампоните и превръзките.
 • По-малко спешни разходки до аптеката и по-малка вероятност цикълът да ви хване неподготвена. Дори да приемем песимистичния сценарий, в който сменяте чашката си всяка година, това са цели 11 посещения до магазина или аптеката по-малко. Бонусът е, че чашката винаги ви е на разположение за разлика от превръзките и тампоните, които имат лошия навик да се оказват свършили в най-неподходящия момент.
 • Съвместими са с вътрематочни устройства (спирали). По тази тема съществуват противоречиви мнения, но проучванията показват, че рискът от разместване на контрацептивното устройство е практически несъществуващ. Ако използвате подобен метод за предпазване от нежелана бременност и изпитвате притеснения той да не бъде компрометиран, разговаряйте с гинеколога си.

Недостатъци

 • Цапат повече. Много жени намират изпразването на чашките за гнусен ритуал, който допълнително се затруднява в обществени тоалетни или полеви условия. Тези неудобства обикновено намаляват с практиката, но истината е, че винаги има риск от „инциденти“ при изваждането на чашката.
 • По-трудни са за поставяне и изваждане. Колкото и да сте сръчни и схватливи, манипулацията с менструалните чашки не може да се сравни с удобното боравене с превръзките и тампоните. С времето поставянето и свалянето им става значително по-лесно, но много жени нямат търпението да установят този факт от личен опит и това е напълно разбираемо.
 • Може да е трудно да откриете своя модел и размер. Менструалните чашки не се предлагат в универсални размери, също както всяка жена си има своите анатомични особености. Затова понякога се налага смяна на няколко чашки, докато попаднете на перфектната марка и размер за своето тяло.
 • Нуждаят се от поддръжка. Да, чашките трябва да бъдат измивани след всяко изпразване и изварявани след края на цикъла. Ако тези елементарни правила за поддръжка не бъдат спазвани, то има риск от появата на раздразнения и възпаления.

Подходящи ли са за мен менструалните чашки?

За много жени откриването на менструалните чашки е революция, която може да се сравни с изобретяването на топлата вода и тоалетната хартия. Но всяка жена е различна и единственият начин да разберете дали менструалните чашки са за вас е… да им дадете шанс.

Ако предимствата, посочени в настоящата статия, ви се струват смислени и натежават над недостатъците според вашата система от ценности, то опитът с подобен продукт със сигурност ще си заслужава парите и усилията ви, дори и да не положи началото на едно красиво приятелство.