Едно от нещата, които ни правят жени, е менструалният цикъл. Около него обаче витаят доста неизвестни и той често става причина за неработоспособност, лошо настроение и редица притеснения.

Сали Кинг, изследовател в областта на менструалния цикъл, дава ценна за жените информация за месечния цикъл.

Кой е най-големият мит за менструалния цикъл?

Това, че менструалният цикъл продължава точно 28 дни. Това е средната продължителност, но има огромни вариации в рамките на нормалното – от 21 до 40 дни, и продължителността обичайно варира с два до четири дни всеки път.

Жените, чиито менструален цикъл не е точно 28 дни, но е в рамките на 21-40 дни, не би трябвало излишно да се тревожат.

Защо някои жени имат твърде обилно менструално кървене?

Средната загуба на кръв по време на менструация е около 30 до 45 мл или две-три супени лъжици в рамките на една менструация. И тук обаче има по-широк диапазон и се счита, че менструацията е твърде обилна при кръвотечение по-голямо от 80 мл.

Счита се, че има генетичен компонент, от който зависи кръвозагубата по време на менструация. Освен това, анемията може да предизвика по-обилно менструално кървене, създавайки порочен кръг.

Добра идея ли е да отбелязвам в календара дните на менструация?

Желателно е всяка жена да следи цикъла си в за определен период, за да види кое е нормално за нея. В случай, че имате някакви симптоми, следенето на менструалния цикъл може да помогне на Вашия лекар да се ориентира дали те са свързани с него или не.

Важно е обаче да се знае, че календарният метод не е ефективен за предпазване от нежелана бременност.

Може ли менструалният цикъл да повлияе симптомите на някои заболявания?

Много хронични заболявания могат да се отключат или да се влошат под влиянието на месечния цикъл, например мигрена, епилепсия, алергии и непоносимост към храни. Жените с астма е възможно да установят, че симптомите им се обострят в определени моменти от менструалния цикъл.

Кой е най-добрият начин да се справим с менструалните болки?

Противовъзпалителните средства, като ибупрофен, наистина помагат и това е широко известно.

Не толкова известен обаче е фактът, че най-доброто време да се започне приема на ибупрофен е два до четири дни преди началото на менструацията. По този начин, той може не само да намали болките, а и да намали менструалната кръвозагуба. Това би било от голяма полза за жените с прекалено обилна менструация.

Хранителните добавки с магнезий също могат да облекчат менструалните болки, както и традиционни методи като поставяне на бутилки с топла вода върху корема.

Проблем ли е да се приемат противозачатъчни таблетки без почивка (само таблетките с активно вещество), за да се избегне менструация?

Не е. Макар че не винаги кървенето може да бъде предотвратено по този начин. При всяко положение обаче, дори да се появи кървене, то ще бъде по-малко.

Добра идея ли е да се прави прекъсване на приема на противозачатъчни таблетки?

Ако приемате противозачатъчни и се чувствате добре, няма здравословна причина да правите почивка. Някои жени се тревожат, че противозачатъчните таблетки могат да увредят фертилитета, но това не е така. Възможно е забременяването след спиране на противозачатъчните да отнеме известно време, но повечето жени се връщат към нормалния за тях менструален цикъл след три до четири месеца.