Менопаузата е период в живота на жената, който стартира след спиране на менструацията за повече от 12 последователни месеца. Обичайно честотата на месечните цикли започва да намалява в рамките на няколко месеца или години преди окончателното им спиране, но не е изключено менопаузата да настъпи внезапно.

Средната менопаузална възраст е около 50–51 години, но на индивидуално ниво варира широко, движейки се между 41 и 57 години. По последни оценки около 1,2 милиона жени у нас са в климактериум, като ежегодно 50–60 хиляди навлизат в този период спонтанно, а около 4 хиляди – в резултат от оперативна намеса.

Менопаузата е естествена част от процеса на остаряване и e най-вече следствие от прогресивно намаляващите нива на хормона естроген с напредването на възрастта. В сравнително редки случаи тя настъпва преди навършването на 40-годишна възраст и тогава говорим за преждевременна менопауза или преждевременна яйчникова недостатъчност.

Причини за менопаузата: въпрос на време

Менопаузата се причинява от промяна в баланса на половите хормони в тялото на жената. С напредването на възрастта яйчниците започват да отделят все по-малко естроген и ежемесечното освобождаване на яйцеклетки спира.

Съществува и т.нар. преждевременна или ранна менопауза, която може да настъпи във всяка възраст, и много често причините за нея са неизвестни.

Понякога менопаузата може да бъде причинена от лечение, напр. оперативно премахване на яйчниците (овариектомия), някои терапии за рак на гърдата, химиотерапия или лъчетерапия. Възможно е да се дължи и на подлежащо медицинско състояние като синдром на Даун или болест на Адисон.

Не си ти, когато си в менопауза: симптомите, които не дават покой

Почти няма жена в менопауза, която да не е сполетяна от характерните ѝ прояви. Продължителността и тежестта им варира от човек до човек, като понякога те могат да бъдат много сериозни и да имат значително отражение върху качеството на живот. Внезапното настъпване на менопаузата (напр. поради онкотерапия) се свързва с по-висок риск от тежки симптоми. 

Обикновено признаците на менопаузата се проявяват няколко месеца или дори години преди прекъсването на менструацията – т.нар. пременопауза. Средностатистически погледнато, повечето от тях траят около 4 години след последния менструален цикъл, но около 1 от всеки 10 жени страда в продължение на до 12 години.

Промени в менструацията

Първият признак на менопаузата обикновено е изменение в характера на месечните цикли, изразяващо се в по-слабо или по-обилно кръвотечение. Редовността на менструацията също може да претърпи промяна и циклите да зачестят на всеки 2–3 седмици или да отсъстват месеци наред. В крайна сметка менструацията окончателно спира.

Топли вълни и нощно изпотяване

Може би най-популярният симптом на менопаузата, който засяга голяма част от жените и може да бъде адресиран с някои прости мерки като:

 • Носене на по-леко облекло
 • Поддържане на по-ниска температура в спалнята
 • Вземане на студен душ и прием на студени напитки
 • Управление на стреса
 • Избягване на потенциални провокатори като пикантни храни, кофеинови и алкохолни напитки, тютюнопушене
 • Редовна физическа активност и контрол на телесното тегло

Ако топлите вълни и изпотяването са по-сериозни или чести, лекарят може да сметне за необходимо назначаването на хормонозаместителна терапия (ХЗТ). Възможно е ХЗТ да не е подходяща за вас или да не желаете да я приемате поради възможните ѝ странични ефекти, като в такъв случай можете да обсъдите с лекаря си алтернативен подход, базиран на фитоестрогени.

Повече за този симптом можете да научите в специалната ни статия, посветена на топлите вълни при менопауза.

Промени в настроението

Много жени изпитват промени и спад в настроението, пристъпи на тревожност и раздразнителност около настъпването на менопаузата. Те могат да бъдат адресирани с някои мерки за самопомощ като осигуряване на достатъчно почивка, редовно движение и релаксиращи практики като йога, тай чи, медитация и майндфулнес.

В допълнение може да ви бъде предоставена терапевтична помощ под формата на хормонозаместителна терапия, фитоестрогени и когнитивно-поведенческа терапия. При диагностицирана депресия е възможен прием на антидепресанти по преценка и според предписанията на лекаря.

Понижено сексуално желание

Не е необичайно да се наблюдава понижен интерес към секса около настъпването на менопаузата, но ХЗТ или приемът на естрогени с растителен произход могат да спомогнат за преодоляването на този симптом.

Някои специалисти препоръчват локалната употреба на трансдермален тестостеронов гел в областта на корема или горната част на крака. Тестостеронът е полов хормон (наричан още „мъжки“), който играе важна роля за сексуалния апетит и при двата пола. При употребата му са възможни странични ефекти като акне и нежелано окосмяване.

Влагалищна сухота и дискомфорт

В резултат от менопаузата влагалището често губи значителна част от своята способност да се самоовлажнява и това е свързано с болка, сърбеж и дискомфорт. В такива случаи лекарите предписват естрогенови препарати, които се администрират вагинално под формата на овули, кремове или специални пръстени.

Те са напълно съвместими с хормонозаместителната или фитоестрогенова терапия и обикновено се използват за неограничен период от време, тъй като преустановяването им води до завръщане на симптомите. Допълнение или алтернатива можете да откриете в лицето на множество лубриканти, достъпни без рецепта в аптеките и специализираните магазини.

Понижена костна плътност

Жените в менопауза са с повишен риск от остеопороза – състояние, свързано с ниските нива на естроген и характеризиращо се с намалена костна плътност и по-чупливи кости. Рискът от остеопороза може да бъде контролиран с помощта на:

 • Хормонозаместителна терапия – ХЗТ може да предотврати спада в костната плътност, въпреки че ефектът ѝ не е траен след нейното преустановяване
 • Фитоестрогени – имитирайки действието на естрогена в тялото, те също могат да допринесат за смекчаване или неутрализиране на последиците от неговото естествено намаляване
 • Здравословна диета, базирана на изобилие от плодове, зеленчуци и адекватни източници на калций като мляко и млечни продукти
 • Излагане на слънчева светлина – слънчевата радиация стимулира образуването на витамин D, който подпомага усвояването на калция. Тази мярка е свързана с редица здравни рискове, затова много специалисти препоръчват „слънчевият“ витамин да се приема като добавка
 • Прием на добавки с калций и/или витамин D при недостатъчен прием с храната и липса на слънцеизлагане или ползване на слънцезащита
 • Отказ от тютюнопушене и ограничаване на алкохола

Други симптоми

Менопаузата може да бъде придружена от редица други симптоми, в това число:

 • Нарушения в съня, които допринасят за чувството на отпадналост и раздразнителност през деня
 • Проблеми с паметта и концентрацията
 • Главоболие
 • Палпитации – усещане за учестено сърцебиене
 • Скованост и болка в ставите
 • Понижена мускулна маса
 • Рецидивиращи уринарни инфекции

Нашият съвет е да се обърнете към лекаря си, ако изпитвате притеснителни или ранни (под 45-годишна възраст) менопаузални симптоми.

Терапевтични подходи при менопауза: лекарства или билки?

Тъй като менопаузата не е заболяване, тя не се нуждае от лечение в класическия смисъл на понятието. Терапия може да е наложителна единствено при наличието на тежки симптоми, които влошават качеството ви на живот и спъват нормалното ви функциониране в ежедневието.

Хормонозаместителна терапия (ХЗТ)

Това е стандартната линия на адресиране на симптомите на менопауза, като целта ѝ е възстановяване на хормоналния баланс в женския организъм и намаляване на рисковете, свързани с менопаузата.

Тъй като повечето от менопаузалните оплаквания се дължат на понижени нива на естроген, това е приоритетният за заместване хормон. Прогестеронът е друг хормон, който често се прилага с цел защита на маточната лигавица от удебеляване, което се наблюдава в резултат от ХЗТ.

Хормонозаместителната терапия е с доказана ефективност за облекчаването на повечето признаци на менопауза, в това число топли вълни, замаяност, болки в ставите, раздразнителност и вагинална сухота. Тя също така може да допринесе за превенцията на остеопороза. Някои видове ХЗТ обаче се свързват с увеличен риск от рак на гърдата и тромбоза (кръвни съсиреци) при някои жени. Ето защо е важно да обсъдите с лекаря си съотношението рискове-ползи във вашия конкретен случай въз основа на индивидуалните ви рискови фактори за тези състояния. 

Комплементарни и алтернативни терапии

Поради възможните рискове много жени търсят алтернатива на хормонозаместителната терапия под формата на билкови лекарства и биоидентични (натурални) хормони в лицето на фитоестрогените. Много от тях са изпитани в контролирани условия и демонстрират отличен профил на безопасност и ефективност, която често е сравнима с тази на ХЗТ. Информация за различните възможни решения в тази насока можете да откриете в специализираната ни статия за билки при менопауза.

Независимо към кой от двата типа терапия клоните, разговаряйте с медицински специалист, който може да ви бъде от незаменима помощ в избора на правилния подход или комбинация от подходи за постигане на оптимален ефект във вашия конкретен случай.