Меланом е сериозна форма на рак на кожата, който възниква в меланоцитите. Той е по-рядък от базалноклетъчния и плоскоклетъчния карцином, но е значително по-опасен заради способността си да се разпространява до други органи по-бързо, ако не се лекува отрано.

Какво са меланоцитите?

Меланоцитите са клетки, разположени в повърхностния слой на кожата. Те произвеждат пигмент, известен още като меланин, който е отговорен за тена на кожата. Съществуват два вида меланин – еумеланин (с кафеникав оттенък) и феомеланин (с жълто-червеникав оттенък).

Без значение дали идват от слънцето, от UV лампа или от солариум, ултравиолетовите лъчи увреждат кожата и меланоцитите започват да произвеждат повече меланин в опит да ни предпазят от по-нататъшно увреждане. Резултатът от този процес е тенът, който повечето от нас толкова много харесват.

Любопитен факт е, че естествено тъмните хора имат повече еумеланин, докато кожата на светлите е по-богата на феомеланин. Тези пигменти не просто се различават по цвят, но и по своята способност да ни предпазват от слънцето, като вторият е практически безполезен в това отношение.

Ето защо хората с по-тъмна кожа са с по-нисък риск от слънчеви изгаряния, слънчеви алергии и рак на кожата. Това обаче не означава, че и те не са застрашени – всеки може да развие меланом или друг вид кожен рак, независимо от пигментацията си.

Колко е опасен меланомът?

Добрата новина е, че меланомът е лечим, ако бъде идентифициран и лекуван отрано. Лошата новина е, че това много често не се случва и заболяването се разпространява бързо и надълбоко в кожата и други части на тялото, което значително влошава прогнозата.

Актуалните оценки сочат, че меланома представлява 4% от всички новодиагностицирани случаи на рак в ЕС и отговаря за 1,3% от всички смъртни случаи поради рак. Тя е петият най-често диагностициран рак както при мъжете (след рак на простатата, белия дроб, колоректума и пикочния мехур), така и при жените (след рак на гърдата, колоректума, белия дроб и маточната шийка). Тя и е една от 15-те най-чести причини за смърт от рак при двата пола.

Като цяло честотата на заболяване и смъртност от меланом расте и още по-лошото е, че преживяемостта на пациентите с този вид рак все още е значително по-ниска в държавите от Източна Европа. България е абсолютен рекордьор в негативния край на статистиката с под 50% оцелели до 5 години след диагнозата.


Причините за това са относително по-слабо развитите здравни системи, различията в управлението на меланом и неговото лечение, но също така и сравнително по-ниската здравна култура и отказът от регулярни профилактични прегледи – ключови фактори за превенцията и ранното диагностициране на рака.

Кой е с повишен риск от меланом?

Всички видове рак на кожата, включително и меланомът, са свързани с увреждане на ДНК в кожните клетки, което води до неконтролиран клетъчен растеж. Ултравиолетовите лъчи от слънцето или солариуми са причина за такова увреждане. Имунната ни система може да се справя с него само частично, като с течение на времето то се натрупва и може да доведе до мутации, които причиняват рак на кожата.

Дали това ще се случи зависи от много неща, в това число късмет, но и продължителност на незащитено излагане на UV лъчи, брой изгаряния, семейна история и генетична предразположеност, цвят на кожата и косата, наличие на лунички и брой бенки по тялото. Разбирането на тези фактори е ключово за превенцията на меланома и ранното ѝ диагностициране.

Незащитено или прекомерено излагане на UV лъчи от слънцето или солариуми

Съществува неоспорима връзка между незащитеното излагане на UV радиация и меланом. UV лъчите са главен рисков фактор за развитието на меланома и други видове рак на кожата.

Честите и сериозни изгаряния в детството драстично увеличават риска, но и кумулативното излагане и увреждане в зряла възраст е от голямо значение. Установено е, че рискът от развитие на меланома се удвоява при история на 5 изгаряния, а болшинството от нас имат зад гърба си доста повече от това.

Отслабен имунитет

Влошената имунна функция в резултат от лечение (химиотерапия или имуносупресивна терапия) или наличието на медицинско състояние като лимфом или ХИВ води до натрупването на значително повече увреждане в резултат от излагането на UV лъчи и допълнително увеличава риска от меланом.

Множество бенки

Факт е, че повечето случаи на меланом възникват в нормално изглеждаща кожа, но 20–30% от случаите се откриват в съществуващи бенки и колкото повече са те, толкова по-висок е рискът. Това важи с особена сила за т.нар. атипични бенки, които често са по-големи от върха на гума на молив (диаметър 6 мм), имат неправилни очертания и множество цветови оттенъци.

Светла кожа, коса и очи

Рискът от меланома е 2,5% при белите, 0,1% при чернокожите и 0,5% при хората от латиноамерикански произход. Това прави повечето четящи настоящата статия около 20 пъти по-застрашени от този вид рак в сравнение с тъмнокожите представители на нашия вид.

Хората с много светла кожа, склонна към лунички и изгаряния, тези с червена или руса коса, сини или зелени очи са особено рискова група.

Лична или семейна история на рак на кожата

Рискът от меланома е значително по-висок при хора с история на рак на кожата – не само меланом, но и базалноклетъчен и плоскоклетъчен карцином. Около 10% от пациентите с меланома имат случаи на заболяването сред роднините от първа степен (родители, братя, сестри или деца). Ето защо при диагностицирането на меланома лекарите съветват  най-близките роднини на пациента също да се прегледат и да са с повишена бдителност.

Други генетични фактори

Пациентите със синдром на фамилно атипично множество бенки и меланоми (FAMMM) са с повишен риск от меланома. Същото важи и при наличието на мутации в определени тумор супресорни гени, чиято задача е да предотвратяват превръщането на увредените кожни клетки в ракови. Тези мутации обаче са сравнително редки и незначителен брой случаи на меланома са свързани с тях.

Възраст

Рискът от меланома се предопределя от поведението ни през целия живот и нашата наследственост, но е най-вероятно заболяването да бъде открито във възрастовия диапазон 45–69 години, когато се диагностицират близо 50% от всички случаи.

Как изглежда меланома?

Разпознаването на меланома в ранен стадий е критично важно и значително увеличава шанса за излекуване. Ето защо е важно да знаем как изглежда меланомът и да сме бдителни за всякакви нови, променящи се или необичайни белези навсякъде по повърхността на тялото си.

Най-вероятната локация  за поява на меланом при жените са краката, а при мъжете – торсът. Имайте предвид обаче, че меланомът може да възникне навсякъде, включително и в зони, които не са били огрявани от слънце.

Повечето бенки, брадавици, тъмни петна и израстъци по кожата са напълно безобидни, но има изключения и затова са разработени методи като ABCDE и „черната овца“, които да ни помагат да различаваме едните от другите.

  • А (асиметрия). Повечето меланоми са асиметрични, което ще рече, че ако мислено разделим образуванието наполовина, двете половинки не са еднакви, както е при повечето кръгли или овални бенки.
  • B (бряг, очертание). Очертанията или бреговете на меланома са неравни и назъбени за разлика от гладките и равномерни граници на обикновените бенки.
  • C (цвят). Образуванията с множество цветове са типичен признак, като меланомите обикновено са с различни оттенъци на кафявото или черното и с развитието им може да се появят дори червено, бяло или синкаво. Имайте предвид, че в около 5% от случаите е възможен т.нар. амеланотичен меланом, при който липсва тъмният пигмент меланин и може той да бъде розов, червеникав, бял, с телесен цвят или безцветен, наподобявайки по-скоро екзема.
  • D (диаметър). В зародиш меланомите може да са по-малки от това, но забелязването на лезия с диаметър 6 или повече милиметра (гума на молив) е сигнал за посещение при дерматолог.
  • Е (еволюция). Всяка промяна в размера, цвета, формата или релефа на съществуващо петно по кожата ви, както и всеки нов и необичаен симптом като кървене, сърбеж и люспене може да е предупредителен знак за злокачествен процес.

Снимки на меланома

Важно е да имате предвид, че не всички меланоми са сходни и показаните снимки следва да се разглеждат като общ ориентир за външния им вид. Всяка нова, променяща се или необичайна проява по кожата ви трябва да бъде прегледана от дерматолог колкото се може по-скоро след нейното откриване.


Внимавайте за „черната овца“

„Черната овца“ е друг признак за меланома, като този метод за разпознаване се основава на идеята, че повечето безобидни бенки по тялото си приличат, докато меланомите се открояват. Ето защо е важно да сравнявате подозрителните петна по кожата си със съседните им бенки.

Въпросните „черни овце“ може да са по-големи, по-малки, по-светли или по-тъмни в сравнение с обичайните ви бенки. „Черни овце“ също така може да бъдат и самотни образувания без бенки в съседство, с които да ги сравните.

 

Какво можем да направим, за да се предпазим?

Основната мярка за превенция на меланом е използването на добър слънцезащитен продукт и избягването на директно излагане на UV лъчи. Въпреки че изгарянията са най-опасни, дори престоят под ултравиолетово лъчение без видими последици повишава риска от меланом, особено ако сте със светла кожа.

Без значение дали попадате в група с повишен риск, оглеждайте тялото си от глава до пети веднъж месечно, спазвайки методите ABCDE и „черната овца“. Обърнете внимание на съществуващите бенки и бъдете бдителни за новопоявили се или променящи се петна.

Ако се съмнявате, потърсете консултация с дерматолог. По-добре е да го направите за всеки случай, отколкото в един момент да се окаже, че е твърде късно.

Не забравяйте, че самопрегледите не са достатъчни и не заменят професионалния преглед. Затова посещавайте дерматолог веднъж годишно.

Ако сте имали меланом, спазвайте редовни интервали на контролни прегледи с лекуващия лекар и изпълнявайте неговите предписания. Това ще ви гарантира възможно най-ранна и адекватна реакция в случай на рецидив.