Червеното, закръглено чудо, известно като домат, е всъщност плодът на доматеното растение Solanum lycopersicum. Oсновната му цел е да пази и подхранва стотиците семенца, събрани в него. Родината му е Южна Америка, където перуанци и ацтеки са го култивирали като ядивно растение. Не се бъркайте обаче – цялото растение е отровно, с изключение на плода. Хапнете от листата и можете да получите дори затруднения с дишането.

Но днес ще разгледаме само плода. Той не е отровен – напротив, много полезен е. Основната му съставка е вещество, наречено ликопен. Химически, ликопенът се числи към растителните вещества, наречени терпени. Тетратерпен, за да бъдем точни. Той е пигмент от класа на каротеноидите (името идва от латинското наименования на моркова – Carota). Среща се не само в домата, но и в други растения, като динята. Цветът му е яркочервен и на него се дължи баграта на красивия домат. В организма при консумация част от него се трансформира до бета-каротен, а оттам – и до ценния витамин А.

Попаднал на кожата, ликопенът е ценен антиоксидант. Ако го включите (като доматена или динена маска за лице) към рутината си за грижа на кожата, ще получите евтина и адекватна защита срещу свободните радикали. Ликопенът се поема от кожата без проблем, за разлика от други антиоксиданти като витамин С, където абсорбцията е силно ограничена. Една чаша доматено пюре съдържа около 75 г ликопен – идеално количество!

Елате на дъщерния ни сайт moeto-zdrave.life, където Надя Йорданова споделя с вас една добра рецепта за домашна маска за лице с домат, която има и предимството да бъде проста и лесна за изпълнение.