Лутеинът за очите е това, което е калцият за костите, твърдят експерти. Макар и силно опростено, това твърдение не е напълно лишено от логика и вярност. Окото на човек се нуждае от множество вещества, за да бъде здраво, а лутеинът е едно от тях.

Но какво точно представлява лутеинът и как оказва полезен ефект върху зрението? Откъде да си го набавим и с кои други вещества можем да допълним действието му? Четете нататък, за да научите отговорите на тези и много други въпроси, касаещи очното здраве.

Какво представлява лутеинът?

Лутеинът е член на семейството на каротеноидите (или каротиноидите, както още можете да ги срещнете). Каротеноидите са клас антиоксиданти, присъщи за клетките на растенията. Те са отговорни за характерното „топло“ оцветяване на много плодове и зеленчуци – цветове като тъмночервено, оранжево и жълто обикновено издават наличието на каротеноиди.

Това обаче не означава, че тези вещества липсват в растения с други цветове – зелени зеленчуци и билки като спанака, броколите и магданозът например са с високо съдържание на лутеин и други каротеноиди, но в тях тези пигменти са скрити зад цветовото надмощие на хлорофила.

Каротеноидите играят важна роля за здравето на растенията, но също така могат да бъдат и източник на ползи за хората, които консумират въпросните растения. Тъй като настоящата статия е посветена на очното здраве, тук трябва да споменем и зеаксантина – друг важен представител на това семейство, който е структурно подобен на лутеина.

Лутеинът и зеаксантинът на практика са единствените каротеноиди, присъщи за ретината на човешкото око. Те са концентрирани най-вече в областта на макулата, която се намира в задната част на окото и играе ключова роля за зрителната функция. Ето защо за тези вещества често се говори като за „макулни пигменти“.

Роля на зеаксантина и лутеина за очното здраве

В качеството си на потентни антиоксиданти лутеинът и зеаксантинът могат да предпазят очите от увреждания, свързани най-вече с оксидативния стрес. Проучванията до момента подсказват, че тези вещества имат принос за:

 • Потискане на възпалението
 • Предпазване от въздействието на свободните радикали
 • Подобряване на зрителната острота
 • Подсилване на контрастната чувствителност
 • Предпазване от вредния ефект на ултравиолетовите лъчи
 • Забавяне на прогресията на очни заболявания
 • Предпазване от действието на синята светлина
 • Защита от късогледство и ретинопатия при недоносените бебета

Профилактично и терапевтично приложение на макулните пигменти при очни болести

Ролята на лутеина и зеаксантина за очното здраве е добре изследвана, но за приложението им в превенцията и терапията на очни заболявания се знае сравнително по-малко. Ето какво показват научните сведения за ползите от двата каротеноида при следните състояния на очите:

 • Възрастово-обусловена (сенилна) дегенерация на макулата (СДМ). СДМ е водещата причина за слепота и трайно увреждане на зрението в развитите държави. Сведенията до момента показват, че лутеинът и зеаксантинът могат да имат известен превантивен ефект срещу състоянието, както и да предпазват от прогресията му към слепота в късен стадий.
 • Катаракта (перде). Катаракта представлява помътняване на лещата на окото, най-често обусловено от напредването на възрастта. Епидемиологичните проучвания показват, че диетата с ниско съдържание на лутеин и зеаксантин се свързва със значително по-висок риск от развитие на това състояние и обратното – високата консумация на тези каротеноиди понижава риска от появата му.
 • Синдром на сухото око. Сухото око е състояние, при което поради дефицит на естествено овлажняване, зрителният орган страда от зачервяване, сърбеж, парене, дращене и замъглено зрение. Данни от малък брой проучвания свидетелстват за способността на лутеина да допринесе за облекчаването на тези симптоми.
 • Диабетна ретинопатия. Диабетната ретинопатия засяга около една трета от пациентите с диабет. Засега сведенията са ограничени и идват само от проучвания с животни, но пък са обещаващи, че лутеинът противодейства на факторите, които водят до увреждане на окото и загуба на зрението при това състояние.

Колко лутеин ми е нужен?

Лутеинът не е есенциален нутриент и затова няма официални препоръки за дневният му прием. Проучванията свидетелстват, че повечето представители на развитите западни общества приемат около 1–2 милиграма лутеин дневно, но това ниво на консумация не е достатъчно за извличане на максималните ползи от веществото. 

Серията от големи изследвания Age-Related Eye Disease Studies (AREDS и AREDS2) открива, че 10 мг лутеин и 2 мг зеаксантин са достатъчни за забавяне на прогресията на възрастово-обусловената макулна дегенерация. Приемът на подобни дози от хиляди пациенти в продължение на 5 години не се свързва с нежелани странични ефекти, ако изключим леката промяна в цвета на кожата, засягаща най-вече дланите на ръцете. 

Независимата оценка на Американската агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) и Council for Responsible Nutrition потвърждава, че веществото е безопасно в значително по-високи количества от обичайния прием, като вторият орган постановява допустима доза от 20 мг лутеин дневно.

Кои храни са богати на лутеин?

Противно на очакванията, най-богатите на оранжевите пигменти лутеин и зеаксантин храни всъщност са зелени. Сред тях попадат зеленчуци и билки като:

 • Спанак
 • Броколи
 • Кейл
 • Маруля
 • Магданоз
 • Босилек
 • Аспержи

Освен в тях, по-малки количества лутеин могат да бъдат открити в други храни като:

 • Яйца (жълтък)
 • Червени и жълти чушки
 • Царевица
 • Твърда пшеница
 • Лимец
 • Шамфъстък

Лутеинът и останалите каротеноиди са мастноразтворими вещества, което означава, че те се усвояват най-добре в присъствието на мазнини, т.е. постарайте се да консумирате горните храни, сготвени или подправени с подходяща за случая кулинарна мазнина. 

От какво друго се нуждаят очите ми?

Няколко други хранителни вещества могат да подсилят действието на лутеина или имат самостоятелен ефект върху здравето на очите. Най-важните от тях включват:

Витамин А

Ролята му за зрението е добре известна и неслучайно цялата група от съединения под шапката на витамин А носи наименованието „ретиноиди“ – функционирането на ретината не би било възможно без тях. Недостигът му води до нарушение на зрителната адаптация към тъмнина – състояние, известно като „кокоша слепота“.

Ликопен

Още един каротеноид, който служи като суровина за синтеза на останалите необходими за окото пигменти и допринася за антиоксидантната защита на ретината и останалите очни структури. Той намалява възпалителната реакция от UV лъчите чрез неутрализиране на вредните свободни радикали.

Установено е, че едновременният прием на ликопен и лутеин увеличава антиоксидантната защита на очните тъкани с над 51%, а хората с намалени нива на ликопен са с двойно по-висок риск от възрастово-обусловена макулна дегенерация.

Антоциани

Това е друг клас пигменти с антиоксидантно, противовъзпалително и антиалергично действие. Антоцианите намаляват пропускливостта на клетъчните мембрани и чупливостта на капилярите, което обяснява мощния им протективен ефект върху малките съдове, на които зрителния ни апарат е особено богат. Те проявяват особен афинитет към възпалените тъкани и се натрупват с приоритет в тях.

Синергична комбинация от оптимални дози лутеин, ликопен и антоциани можете да откриете в нашата комбинирана формула за здравето на очите Лувалик.

Цинк

Цинкът е есенциален минерал, който тялото не може да произвежда само и не може да съхранява в големи количества. Цинкът играе важна роля за очното здраве, транспортирайки витамин А от черния дроб до ретината, където витаминът участва в производството на защитния пигмент меланин.

Омега-3 мастни киселини

Или по-точно докозахексаеновата киселина (DHA), която е силно концентрирана в ретината и има особено значение за нейната нормална функция. Установено е, че ниските нива на DHA са рисков фактор за ретинопатия, а добавянето ѝ към диетата може да има роля за съхраняването на зрителната функция и облекчаване на сухота в очите и възпаления на клепачите.  

В заключение

Лутеинът е важен пигмент в макулата на окото, който заедно с зеаксантина играе важна роля за очното здраве и зрението. Отличните антиоксидантни свойства му позволяват да предпазва окото от увреждания, а науката тепърва открива множеството му терапевтични приложения за редица очни проблеми като възрастово-обусловената макулна дегенерация.

Изпитаните ползи от лутеина се наблюдават при консумация на по-високи дози, които са труднопостижими с нормалното хранене и са поне 5­-10 пъти по-високи от средностатистическия прием.

Ето защо освен редовната консумация на зеленолистни зеленчуци като спанак, много специалисти по очно здраве препоръчват приема на подходяща формула с лутеин като Лувалик, в която действието му е подсилено от други ключови за зрението активни съставки.