Либидото на мъжа е почетен герой в книги, филми и други произведения на изкуството, редовен гост в разговори между жени и постоянен обект на надлъгвания между мъже. Неслучайно съществуват толкова много погрешни разбирания около него и мъжът е стереотипизиран като неспособен да мисли за друго, освен за секс и с друго, освен… всички се сещате с какво.

Но дали всичко, което сте чували за него е истина? Време е да попитаме науката!

За начало – малко биология на либидото

Либидото се нарича още сексуално желание или нагон. За него няма количествено изследване и то не може да бъде изразено като число. Затова и изучаването му е значително по-трудно – защото за него се говори в относителни понятия. Съществуват множество въпросници, които се опитват да го измерят, но всички те страдат от своите недостатъци.

Либидото „обитава“ две области в мозъка – мозъчната кора и лимбичната система. Тези части от мозъка са фундаментални за мъжкото сексуално желание и представяне. Те са толкова важни, че един мъж може да получи оргазъм само от мисълта за секс – т.нар. мокри сънища са живото потвърждение на този факт.

 • Мозъчната кора е сивото вещество, обвиващо мозъка ви отвън. Това е частта, която отговаря за висши функции като планиране и разсъдък. В това число попадат и размишления на сексуална тематика, които предизвикват възбуда. Когато се възбудите, сигналите от мозъчната кора предизвикват активност в други части от мозъка и определени неврони, достигащи чак до сърцето и гениталиите ви. Така се стига до повишаване на пулса и кръвообращението в пениса, което пък става причина за ерекция. Повече за този механизъм, както и за проблемите с него, можете да научите в статията ни за еректилната дисфункция.
 • Лимбичната система включва множество части от мозъка, сред които амоновия рог (хипокампа), хипоталамуса и амигдалата. Тези части са въвлечени в изпитването на силни изживявания като емоции, мотивация и нагон. Изследвания показват, че разглеждането на сексуално съдържание предизвиква значително повече активност в амигдалата при мъжете, отколкото при жените. „Мъжете се възбуждат по-лесно от жените!“, ще си кажете вие. Може би, но едва ли, тъй като това далеч не е единственият мозъчен център, който отговаря за сексуалната възбуда. Значително по-сложно е, така да се каже.

Либидото също така се модулира от хормона тестостерон. Със сигурност сте чували за него и вероятно знаете, че той участва в регулирането на важни телесни функции, сред които:

 • Формиране и развитие на мъжките полови органи.
 • Телесно окосмяване.
 • Мускулно развитие и костна плътност.
 • Уплътняване на гласа в пубертета.
 • Производство на сперма.
 • Производство на червени кръвни телца.

Нивата на тестостерон обичайно са повишени сутрин и се понижават с напредването на деня. От гледна точка на жизнения път на един мъж, тестостеронът е най-висок през двадесетте му години, след което бавно започва да намалява.

Понижените нива на тестостерон често са свързани с понижено сексуално желание и затова мъжете често прибягват до тестостеронова терапия в опит да подобрят сексуалната си функция. Тестостеронът обаче далеч не е единственият фактор за либидото и затова често изкуственото му увеличаване не води до желаните резултати. Повече за този интересен хормон, причините за неговото намаляване и начините за неговото стимулиране можете да научите от статията ни за тестостерона.

Мъжете мислят за секс непрекъснато

Може би сте срещали твърдението, че мъжете мислят за секс на всеки седем секунди. Това са около 8000 „нечисти“ мисли в рамките на 16-те часа, през които будуваме! Да, обаче наскорошно проучване с над 200 студенти открива, че съвсем не е така. Сексуалните помисли нахлуват в мъжкото съзнание средно по 19 пъти на ден, докато в женското – „само“ около 10.

Значи ли това, че мъжете мислят за секс два пъти повече от жените? Възможно е мъжете да се чувстват по-комфортно по отношение на секса като цяло и да изпитват по-малко неудобство да си го признаят. Всъщност, водещия изследовател на проучването споделя, че онези участници, които не възприемат секса като табу, са значително по-склонни да мислят за него и да споделят това. 

Мъжете мастурбират много повече

Неотдавна проучване сред 979 души на възраст между 18 и 72 години установи, че 96% от мъжете и 88% от жените мастурбират. На седмична база господата го правят четири пъти с продължителност на сесията около 14 минути, докато дамите го правят два пъти в продължение на около 13 минути. Равносметката показва, че мъжете прекарват 46 часа годишно в самозадоволяване, докато жените – само 27!

Медиите масово отдадоха резултатите на „по-силното мъжко либидо“ и това звучи напълно логично, но самите учени са на друго мнение. Авторите на изследването коментират в публикацията към него, че мъжкото и женското либидо не се различават значително по своя интензитет. Либидото всъщност варира много повече между представителите на един и същи пол, отколкото между двата пола.

Причината, поради която масово се счита, че господата са с по-силен нагон от дамите, се крие в обществото ни. Да, все още е значително по-социално приемливо за един мъж да следва нагона си, докато от жените се очаква повече пасивност и скромност. Около женската сексуалност все още витае стигма и тази стигма неизменно се отразява на начина, по който жените си доставят удоволствие и говорят за това. Факт, който се потвърждава и от друга находка в същото това проучване – значително повече жени докладват негативна нагласа спрямо мастурбацията.

Мъжете свършват за 2 (или малко повече) минути

Някои мъже понякога свършват за толкова, но същите тези и много други мъже често свършват за повече. Истината е, че времето за достигане до оргазъм се измерва изключително трудно.

За да разберете защо е така, трябва да сте наясно с т.нар. четирифазен модел на сексуалния отговор, който се състои от:

 • Възбуда
 • Плато
 • Оргазъм
 • Резолюция

Както мъжете, така и жените преминават през тези фази по време на сексуална активност, но продължителността на всяка от тях е различна според човека и ситуацията. Проблемът с изчисляването на общото време за достигане на оргазъм се корени във факта, че фазите на възбуда и плато често започват минути или часове преди реалното „свършване“.

Затова колко бързо свършват мъжете (или пък жените) е въпрос с повишена трудност, чийто отговор често се оказва особено изненадващ на фона на очакванията.

Мъжете по-често искат секс за една вечер

Направените по темата проучвания наистина подсказват, че мъжете по-често са склонни да практикуват неангажиращ секс. За целите на едно такова изследване 6 мъже и 8 жени инициират флирт със 162 мъже и 119 жени на територията на нощен клуб или колежанско общежитие. По време на флирта подставените лица отправят покана за неангажиращ секс, като значително по-голям брой мъже приемат поканата.

Но втората част от това изследване показва, че жените са значително по-склонни да се съгласят, ако се намират в безопасна среда. Оказва се, че когато дамите се чувстват в безопасност, те са също толкова готови на случайни сношения, колкото и мъжете.

Различните находки в двете части на проучването разкриват, че социалните норми и страхът от насилие вероятно оказват значително отражение върху начина, по който двата пола подхождат към сексуалните взаимоотношения. 

Мъжете са по-склонни към изневяра

Анкетите показват, че поне 20% от мъжете практикуват извънбрачен секс, докато подобна практика е в сила само за 13% от жените. Както можете да предположите, и двете стойности вероятно силно подценяват реалността.  

Така или иначе, в научната литература има множество сведения, че мъжете са еволюционно и биологично предразположени да преследват сексуалните си импулси по-стремително от жените. Така например, установено е, че областта в мозъка, която отговаря за активното сексуално поведение, е с около 2,5 пъти по-голяма при мъжкия пол. С достигането на пубертета в мъжкото тяло се отделя около 25 пъти повече тестостерон. Лабораторни изследвания установяват, че мъжете еякулират значително по-бързо със значително по-голям обем и значително по-подвижни сперматозоиди, когато са изложени на стимул под формата на непозната жена.  

По-голямата част от видовата ни история е белязана от полигамни взаимоотношения, в които мъжките индивиди е трябвало да се конкурират помежду си за създаването на колкото се може повече деца. Еволюцията на мозъка и половите органи на мъжа дават допълнителна подкрепа на това твърдение – човешкият пенис е най-големият сред приматите, осигурявайки не само по-ефективно оплождане, но и по-ефективно изгребване на конкурентен генетичен материал от тялото на женския индивид. Тестисите също са с рекорден размер, което пък означава не само повече сперма, но и повече тестостерон, стимулиращ значително повече сексуален интерес.

Еволюционните биолози са на мнение, че сравнително скорошното „изобретяване“ на моногамията може да е довело до своеобразен еволюционен дисонанс. Милиони години еволюция в търсене на множество сексуални партньори се сблъскват с новите обществени очаквания за доживотен сексуален партньор. Това, разбира се, не трябва да служи на мъжете като основание да кръшкат, но до голяма степен обяснява по-голямата им склонност да правят това в инстинктивен опит да задоволят примитивните си потребности.  

Мъжкото либидо запада с възрастта

Както при мъжете, така и при жените желанието за секс може да намалее с напредването на годините и това е напълно нормална част от житейския път и репродуктивното здраве на всеки биологичен вид.

Пониженото мъжко либидо обаче може да се дължи и на много други фактори, които не бива да бъдат игнорирани. Сред тях са:

 • Стрес или депресия. Ако чувствате, че психичното ви здраве страда (дори и това да не е свързано с влошаване на сексуалната функция), обезателно потърсете консултация с психотерапевт или психиатър, за да получите научнообоснована и ефективна терапия.
 • Ендокринни разстройства. Различни ендокринни заболявания могат да допринесат за влошаване на хормоналния баланс и понижаване на либидото.
 • Ниски нива на тестостерон. Определени медицински състояния като сънната апнея, както и сериозни хранителни дефицити като този на минерала цинк могат да станат причина за снижаване на тестостероновите равнища и желанието ви за секс.
 • Някои лекарства могат да се отразят на сексуалния апетит. Това са определени антидепресанти и антихистамини, а лекарствата за регулиране на кръвното налягане могат да повлияят негативно на еректилната функция. Ако имате подобни проблеми, разговаряйте с лекаря си и попитайте дали може да ви предложи алтернатива.
 • Високо кръвно. Високото кръвно налягане може да нанесе поражения на кръвоносната система и да влоши способността на мъжа да получава и поддържа ерекция.
 • Диабет. Подобно на високото кръвно, повишените стойности на кръвна захар могат да увредят кръвоносните съдове и еректилната функция.

В крайна сметка не забравяйте, че единствено вие можете да определите кое ниво на сексуално желание и функция е нормално за вашия живот и собствените ви нужди. Ако усетите промени в либидото, които ви притесняват, разговаряйте с лекаря си. Подобно споделяне може да е трудно, но в него няма нищо срамно и е важна част от диагностицирането на проблема и справянето с него, ако въобще има такъв.

Либидото е неизменен спътник на здравия мъж и никога няма да го напусне напълно. За повечето от нас то със сигурност ще се промени. Начинът, по който правите любов и се наслаждавате на секса вероятно също ще претърпи изменения, но това не означава, че този интимен акт не може да бъде достойна, приятна и полезна част от вашето остаряване.