За много от нас лятото таи обещания за слънце, ваканция, море, планини и дълги безгрижни дни. Но всички тези любими неща крият опасности за здравето, които могат да помрачат лятното ни настроение и които често подценяваме. С тази статия ще се опитаме да ви бъдем полезни, като ви разкажем за най-вероятните летни рискове и начините за тяхната превенция и за справянето с тях.

Слънчеви и топлинни удари

С повишаването на околната температура, интензитета на слънцегреене и времето, прекарано на открито, се повишава и рискът от хипертермия (прегряване), топлинни и слънчеви удари (за които обикновено говорим като за „слънчасване“).

Както топлинните, така и слънчевите удари се проявяват със сходни симптоми, изразяващи се в ускорен пулс и дишане (често затруднено), зачервяване на кожата, замаяност, отпадналост, мускулни крампи, гадене. При по-тежките им форми са възможни загуба на съзнание, халюцинации и гърчове.

Ако при тези по-тежки пристъпи не бъде оказана подходяща помощ, функцията на вътрешните органи и мускулите може да бъде засегната временно или перманентно, а в крайни случаи е възможен и фатален изход.

С подходящите превантивни мерки подобни неприятности могат да бъдат избегнати, затова е важно да имате предвид следните факти и съвети:

 • Най-податливи на слънчеви и топлинни удари са възрастните над 60 години и децата, както и страдащите от сърдечни заболявания и затлъстяване.
 • Спортуването и работата на открито, преяждането, както и консумацията на алкохол допълнително повишават риска от тези събития.
 • Не само високата околна температура, но високата влажност на въздуха повишава риска от прегряване.
 • Симптомите на топлинен и слънчев удар са сходни с тази разлика, че топлинният удар може да настъпи и на сянка. При него може да се наблюдава и нарушение в отделянето на пот.
 • Запазете заниманията на открито за сутрешните и вечерните часове, когато времето е най-хладно. Избягвайте изтощителни дейности през най-слънчевите и горещи часове от денонощието и предпочитайте сенчестите и хладни места за по-продължителен престой.
 • Носете широки и леки светли дрехи.

При симптоми на слънчев или топлинен удар, всякаква физическа активност следва да бъде преустановена и да потърсите хладно и сенчесто място, на което пострадалият може да бъде поставен в полулегнало положение. След това:

 • Съблечете или разхлабете облеклото на пострадалия.
 • Потърсете начин за охлаждане на тялото посредством студени компреси и/или обливане с хладна вода на главата, гърдите, корема и гърба. Китките и глезените, където кръвоносните съдове са разположени в близост до повърхността на кожата също са подходящи зони за охлаждане.
 • Осигурете изобилие от студена питейна вода или безалкохолни напитки.
 • При по-тежки случаи потърсете медицинска помощ – обърнете се към най-близкото лечебно заведение, а при невъзможност за това се обадете на телефон 112.
 • Ако пострадалият не е в съзнание и не диша, приложете изкуствено дишане и сърдечен масаж до пристигането на медицинска помощ.

Дехидратация (обезводняване)

Увеличеното потоотделяне в резултат от летните жеги и завишената физическа активност през летните месеци са честа причина за обезводняване или казано по-сложно – дехидратация.

Симптомите на дехидратацията варират според възрастта, като специфични при децата са плачът без сълзи, хлътналите очи и повишената телесна температура. Обезводненият възрастен често е отпаднал, замаян и жаден, с намалено отделяне на урина, която е тъмна на цвят. По-подробна и прегледна информация ще откриете в изображението по-долу, а в отделна инфографика можете да се ориентирате за това как варира цветът на урината според степента на (де)хидратация.


Превенцията и преодоляването на дехидратацията се заключават в една и съща проста мярка, а именно: винаги носете със себе си съд с вода и пийте редовно. Това е особено важно, ако работите или спортувате на открито, пиете алкохол или напитки с високо съдържание на кофеин.

Храните, богати на вода, също могат да допринесат за предотвратяване на обезводняване. Такива са динята, краставицата, доматът, стеблата на целината, листните зеленчуци, ягодите и прасковите.

Злополуки по време на плуване

За съжаление и водата може да бъде опасна, особено когато плуваме в нея. Бурното море и мъртвите вълнения в комбинация с повишената консумация на алкохол, лошата преценка и/или неопитността на плувеца могат да станат причина за удавяне. Дори плувните басейни могат да представляват риск, когато става дума за малки деца или нехайство.

Ето ги и нашите прости съвети за избягването на подобни инциденти:

 • Предпочитайте охраняваните от спасители плажове или плувайте на плитко и в близост до брега.
 • Съобразявайте се с цвета на флага и предупрежденията за лошо време и мъртви вълнения.
 • Ако сте на басейн, ходете около него с джапанки и стойте далеч от ръба, за да избегнете подхлъзвания.
 • Дръжте децата под око и ги съпровождайте във водата, осигурявайки им нужните средства за безопасност – пояси за ръце и тяло, буй или други подходящи аксесоари.
 • Не се изкушавайте да плувате под въздействието на алкохол и други вещества, които намаляват бдителността и времето за реакция.
 • Носете безопасна игла или значка на банския си, с които можете да убодете засегнатото място в случай на крампиране.

Отит на плувеца

Наричан от лекарите „външен отит“, той представлява разпространена инфекция, която най-често възниква след плуване в замърсени водни басейни. Причинява се основно от стрептококови и стафилококови бактерии, чието размножаване се благоприятства от влажността в ушния канал при недоброто му подсушаване.

Наранявания на кожата на канала в резултат от неправилно почистване на ухото, носене на неудобни слушалки или слухови апарати увеличават риска от появата му, както и състояния като атопичен дерматит и други екземи, себореен дерматит и диабет.

Характерни симптоми на отит на плувеца са болката и сърбежът в ушния канал, зачервяване, оток и влошаване на слуха. Основните мерки превенцията му се заключават в:

 • Избягване на замърсени водни басейни, особено сладководни водоеми като блата, езера и язовири.
 • Носене на тапи за уши по време на плуване.
 • Внимателно подсушаване на ушите след плуване с помощта на мека хавлиена кърпа или сешоар на ниска степен.
 • Избягване на наранявания на ушния канал чрез поставяне на остри предмети, почистване с клечки за уши и попадане на химикали като гелове и лакове за коса, шампоани, бои и др.
 • Правилна ушна хигиена с подходящ разтвор като ИтраОто капки за почистване на уши.

Лечението на вече възникнал външен отит се провежда с антибиотични капки и противовъзпалителни средства за локална употреба. 

Лаймска болест

Най-обичайната разпространявана от насекоми болест в развитите държави бележи своя пик през летните месеци, когато пътищата на хората и кърлежите се пресичат най-често. Според някои статистики, 65% от новите случаи на лаймска болест между 1992 и 2006 година са регистрирани през юни и юли.

Ако сте били ухапани от кърлеж и изпитвате треска, главоболие, болки в мускулите и костите, обриви, парализа на лицевите мускули, задължително отидете на лекар. Лаймската болест може да се лекува с антибиотици, но ако симптомите ѝ бъдат игнорирани, рискувате тежки и трайни последици като ставни, сърдечни и неврални увреждания.

Най-добрата тактика е да се пазите от ухапвания от кърлежи с помощта на репелент и внимателен оглед на тялото си след излети на открито, особено сте били сред растителност. Ефективен продукт, който препоръчваме, е съдържащият натурално масло от лимонов евкалипт спрей против комари и кърлежи Зед Зед Форте. Още полезни съвети можете да откриете в статията ни за предпазване от комари и кърлежи.

Хранително отравяне

Колкото повече се увеличават температурите навън, толкова по-голям е рискът оставената без охлаждане храна да се развали или по-точно – да стане опасна за консумация под влиянието на развили се в нея бактерии.

Всъщност недобрите хигиенни условия и неправилното съхранение са и една от основните причини за т.нар. диария на пътешественика, която е типичен проблем на много летовници от близо и далеч. Но някои хранителни отравяния могат да бъдат и животозастрашаващи, а фактът, че невинаги можем да разберем дали храната е безопасна по нейния аромат, прави темата още по-сериозна.

Ето защо препоръчваме спазването на следните съвети за предпазване от хранителни отравяния:

 • Мийте си ръцете преди и след приготвяне и консумация на храна.
 • Измивайте растителната храна преди консумация в суров вид. Месото не се нуждае от миене и тази практика дори е непрепоръчителна.
 • Почиствайте добре всички повърхности, които влизат в контакт с храна.
 • Използвайте различни дъски за рязане на различни продукти. Една за сурово месо и риба, и една – за всичко останало.
 • Изхвърляйте податлива на разваляне храна (сурови и сготвени меса, риба, млечни продукти, яйца, супи и ястия), която е предстояла на стайна температура повече от 2 часа.
 • Носете храната си за пикник в хладилна чанта, заредена с подходящите батерии или лед.
 • Използвайте термометър за храна, когато приготвяте меса и риби, за да се уверите в тяхната готовност.

Повече по темата можете да научите от статията за хранителна безопасност, публикувана на дъщерния ни сайт moeto-zdrave.life.

Ако станете жертва на хранително отравяне, вероятно ще изпитате гадене, повръщане и диария. Пийте достатъчно вода, за да се предпазите от дехидратация и с подобряването на симптомите постепенно въведете „леки“ храни като сухари. Ако не отчетете подобрение до 1–2 дни, задължително се обърнете към лекар.

Слънчеви изгаряния и алергии

Макар и на последно място, слънчевите изгаряния са проблем, който засяга почти всеки от нас… почти всяко лято. И на всичкото отгоре той може да има сериозни дългосрочни последици, вариращи от по-състарена кожа, през трайно изменена пигментация, до рак на кожата. Повече за тези рискове можете да научите от нашата подробна статия относно вредите от незащитеното излагане на ултравиолетови лъчи, както и от материала ни за защита на очите от слънцето.

Слънчевите алергии са сравнително по-рядко срещано явление, което настъпва като неблагоприятна реакция на организма спрямо изменената в резултат от излагането на слънце кожа. За щастие и двете могат да бъдат избегнати чрез съблюдаването на следните мерки:

 • Изберете си проверен продукт, който комбинира UVA и UVB протекция с противоалергичен ефект. Препоръчваната от нашите лекари и фармацевти серия е Allersol, която е подходяща за деца и възрастни, осигурявайки всички изброени свойства с характеристиките на качествена козметика.
 • Нанасяйте слънцезащитния продукт често и обилно дори в облачни дни, защото UV-радиацията прониква през облаците.
 • Избягвайте слънцеизлагането в средата на деня, когато интензитетът на слънцегреене е най-висок.
 • В никакъв случай не заспивайте на плажа, дори и на сянка, защото слънцето има свойството да се мести.
 • Когато се налага да стоите продължително време на открито, покривайте тялото си с подходящо облекло, включително шапка и слънчеви очила.