Лампите против комари и мухи са все по-търсен артикул, чиято популярност в въобще не е изненадваща. Все пак температурите навън растат, откритите пространства ни привличат все по-силно, а ние не умираме от желание да се пръскаме с препарати и да вдишваме аромата на спиралите и изпарителите против паразитни насекоми.

Но работят ли тези лампи според очакванията и могат ли наистина да ни осигурят необезпокоявано прекарване на открито, спестявайки ни непрекъснатото пръскане и досадната миризма? Да попитаме науката!

Какво казва науката?

За да изпитат ефективността на лампите против комари, учените от факултета по ентомология и приложна екология към Делауерския Университет прекарват 10 седмици в експерименти с въпросните устройства. През това време с тяхна помощ са елиминирани над 13 хиляди насекоми, а безжизнените им тела са събрани за идентификация.

Резултатите са впечатляващи, макар и в не съвсем положителен смисъл:

  • От 13 хиляди елиминирани насекоми под 0,25% са комари.
  • От 13 хиляди елиминирани насекоми над 99,75% не са комари.

Какви насекоми лампите против комари и мухи ли? Най-вече полезни животинки като бръмбари и молци, чието намаляване може да окаже негативни ефекти върху локалните екосистеми. Други проучвания и мнения на експерти от Държавния университет на Колорадо и Американската асоциация за контрол на комарите са в унисон с тези заключения и предупреждават, че въпросните лампи не са ефективни в контрола на паразитните насекоми, но пък за сметка на това крият потенциални екологични вреди.

Защо лампите против комари не привличат комари?

Комарите, които хапят (т.е. женските комари) са устроени да усещат различни сигнали на човешкото тяло, с които можете да се запознаете подробно в статията ни „Какво привлича комарите?

Основният от тях издишаният от хората газ въглероден диоксид (СО2), който женските комари могат да усещат от над 40 метра разстояние. За съжаление, лампите против комари не отделят нито един от тези сигнали (освен излъчваната от някои модели топлина) и поради тази причина кръвопийците не се чувстват особено привлечени от тях.

Тук някои от вас с основание биха възразили, че комарите често преследват източници на светлина. При голяма част от инсектицидните лампи обаче тази светлина е UV, докато предпочитана от комарите е студената светлина (напр. от светодиоди), а топлите нюанси имат по-скоро неутрален ефект. 

Има ли сигурен начин да се предпазим?

Тъжната истина е, че няма 100% сигурна защита против комари, ако искате да сте на открито през топлите месеци. Но пък за сметка на това има няколко мерки, които значително повишават вашата защита против техните посегателства.

  1. Комарите се нуждаят от застояла поне 7 дни вода, за да се размножават. Затова не се навъртайте покрай застоели водоизточници, покривайте или изхвърляйте съдовете с вода около къмпинга и двора си.
  2. Комарите се крият в гъста и сенчеста растителност. Ако мястото, на което летувате, осигурява плътна сянка и завет, може би е добра идея да се преместите или да подкастрите околната флора.
  3. Комарите не обичат репеленти, формулирани с правилните съставки. Потърсете добър химически продукт с DEET или ако предпочитате натуралните алтернативи, обърнете внимание на спрея против комари и кърлежи Зед Зед Форте, формулиран с висококонцентрирано масло от лимонов евкалипт.