Компресивните чорапи за разширени вени са често препоръчвани от лекари и други специалисти за подобряване на кръвообращението, облекчаване на болезнените симптоми, намаляване на видимостта на разширените вени и предотвратяване на по-нататъшното им влошаване.

В настоящата статия ще се опитаме да ви помогнем в избора и употребата на еластични чорапи, да разгледаме сведенията в полза на тяхната ефективност и да разкрием свързаните с тях рискове.

Как и дали работят компресивните чорапи?

Разширените вени се появяват в резултат от проблем с клапите на кръвоносните съдове в долната част на тялото, в резултат от което се стига до затруднено изпомпване на кръвта към сърцето и натрупването ѝ в краката и ходилата. Повече за причините и механизмите зад това често срещано състояние можете да прочетете в подробната ни статия за разширените вени.

Компресивните или компресионни чорапи могат да допринесат за подобряване на кръвообращението в долните крайници и да спомогнат за облекчаване на симптомите при разширени вени.

Техният дизайн осигурява натиск (компресия) върху краката, който е по-силен в долната част около ходилата и глезените и отслабва в посока нагоре. Тази градация в компресията подпомага кръвоносната система в изпомпването на кръвта обратно към сърцето.

Няколко проучвания потвърждават, че носенето на такъв тип чорапи наистина подобрява някои симптоми на разширени вени, но няма убедителни сведения за излекувани от състоянието с тяхна помощ или за забавяне на неговото влошаване:

  • Изследване от 2018 година открива, че носенето на чорапи с компресия от 18 до 21 милиметра живачен стълб (mm Hg) за една седмица спомага за по-голямо облекчаване на болките и дискомфорта при разширени вени в сравнение с обикновени еластични чорапи.
  • Изследване от 2017 година установява, че носенето на чорапи с компресия от 22 mm Hg за 6 месеца допринася за по-малко отичане на краката при бременни с разширени вени.
  • Друго изследване от 2017 година свидетелства за по-голяма ефективност на комбинацията от компресионни чорапи и таблетки с диосмин, отколкото самостоятелната употреба на компресивни чорапи при разширени вени.
  • По-ранни сведения от 2014 година обаче сочат, че оперативното лечение на разширени вени е значително по-ефективно от компресиращи чорапи.

Как се обуват и носят компресиращи чорапи?

Обичайната препоръка за носене на компресиращите чорапи е те да се обуват веднага след ставане сутрин и да се събуват непосредствено преди лягане вечер. По възможност след това е препоръчително да спите с леко повдигнати крака, като оставянето на чорапите по време на сън се прави по изключение и то по преценка вашия лекар.

Възможно е носенето на компресивни чорапи да е свързано с известен дискомфорт, особено в горещите месеци, но постоянството е важно, за да може да бъде извлечен максимумът от техния потенциал.

Обуването им е подобно на обуването на чорапогащник, като трябва да се внимава чорапите да са вдигнати догоре, да не се набират или свличат, за да се осигури правилното ниво на компресия по протежение на крака.

Тъй като са по-стегнати от конвенционалното облекло, обуването им може да е свързано със затруднения, особено през първите седмици. Краката трябва да са чисти и подсушени, а ако са намазани с козметичен или медицински продукт, е важно да се изчака до пълното му усвояване от кожата.  

Носенето на компресионни чорапи трябва да се разглежда като дългосрочна мярка за управлението на разширени вени, особено ако по-ефективните методи са ви противопоказани. На всяка цена се обърнете към лекаря си, ако чорапите са ви неудобни и/или не са ви по мярка.

От каква грижа се нуждаят чорапите за разширени вени?

Компресивните чорапи за разширени вени следва да се подменят на всеки 3 до 6 месеца, тъй като в резултат от носенето губят своята оптимална еластичност и компресия. Ако чорапите ви бъдат увредени по какъвто и да е начин преди този срок или започнете да ги усещате по-отпуснати от обичайното, обърнете се към лекаря си, тъй като е възможно това да се отрази на ефективността им.

Препоръчително е да си осигурите поне два чифта еластични чорапи, така че винаги да имате един за носене, ако другият се повреди, износи или е изпран и има нужда от време, за да изсъхне. В тази връзка, старайте се носените от вас чорапи да са винаги чисти и напълно сухи, за да им осигурите предпоставки за максимална ефективност.

С какви рискове е свързано носенето на еластични чорапи?

Поради компресиращия си характер чорапите за разширени вени могат да доведат до кожни раздразнения, особено ако се носят неправилно или прекалено дълго. По-честите странични ефекти, свързани с употребата им, включват:

  • Телесен дискомфорт.
  • Временни следи (вдлъбнатини) по кожата.
  • Кожни раздразнения.
  • Кожни наранявания.

Набирането на компресивните чорапи и носенето на неподходящ размер е свързано с по-висок риск от тези и по-сериозни проблеми. Същото се отнася и за твърде продължителното им носене.

Имайте предвид, че при наличието на нарушаващо сетивността състояние като периферна невропатия е възможно човек да не разбере, ако чорапите му са твърде тесни, набрани или свлечени.

Сваляйте чорапите в края на деня (освен ако лекар не е препоръчал друго) и оглеждайте краката и ходилата си за признаци на увреждане, раздразнение или обезцветяване, използвайки поставено на земята огледало, ако е необходимо. Съобщете на лекаря си, ако идентифицирате необичайни промени.

Ако носенето на еластични чорапи прави кожата ви суха, третирайте краката си с подходящ овлажняващ продукт преди лягане. Цикатридина маз разполага с нужните свойства, така че едновременно да хидратира кожата и да ускорява нейното възстановяване в случай на раздразнения или наранявания.

Какво още е важно да знаем относно еластичните чорапи за разширени вени?

Може би не е излишно да повторим, че е малко вероятно компресивните чорапи да елиминират или спрат влошаването на разширените вени, но има голяма вероятност да намалят свързани с тях симптоми като болка и подуване.

За подсилване на техния ефект препоръчваме те да бъде комбинирани с качествени продукти с диосмин за локално нанасяне и орален прием, както и с редовни упражнения за разширени вени.

Разбира се, не на последно място е препоръката да се посъветвате със съдов лекар, който ще може да прецени кой е най-подходящият за нуждите и индивидуалните ви особености терапевтичен подход и да ви даде по-конкретни насоки за избора и употребата на компресивни чорапи.