Кантарът за тегло е един от най-ценните спътници в пътешествието към мечтаната форма, тъй като с негова помощ оценяваме как се движим спрямо финалната дестинация и кога е нужно да коригираме маршрута си.

За съжаление начинът, по който повечето хора използват електронната везна, не е оптимален и често може да донесе повече разочарование и объркване, отколкото ценна информация. Затова нека си поговорим за това как можете да оптимизирате нейната употреба.

Как да НЕ използваме кантара за тегло?

Един от най-преките пътища към провала на опитите ви за отслабване е вторачването във всекидневните промени в теглото, които не са особено показателни за прогреса ви. Да, килограмите на човек се променят непрекъснато под въздействието на фактори като количество вода в организма, стомашно и чревно съдържимо, нива на гликоген и др.

Ето защо стойностите на кантара, разгледани сами по себе си, не ви дават необходимата информация и дори могат да ви подведат да вярвате в неща, които не отговарят на истината.

Нещо повече, многократното претегляне в произволни моменти от денонощието, което много диетиращи практикуват, не е просто объркващо. То може директно да саботира диетата ви, оказвайки негативен ефект и психичното ви здраве и хранителното ви поведение.

Все повече сведения показват, че високата честота на измерване на теглото се свързва с понижено самочувствие, отрицателни възприятия за собственото тяло (боди имидж) и разстроено хранене. 

Как ДА използваме електронната везна?

Значително по-рационален начин за употреба на кантара е изчисляването на теглото като средна величина, която е значително по-слабоподатлива на споменатите фактори и дава значително по-добро отражение за измененията в телесните мазнини.

Как може да стане това? Много лесно!

  1. Измервайте теглото си на всеки 1–2 дни по едно и също време сутринта, по бельо, след като сте минали през тоалетната и преди да сте приемали храни или напитки. Запишете стойността на подходящо място – в тефтер, в бележника на телефона си или още по-добре – директно в програма за таблично представяне и обработване на данни като Excel или Google Sheets.

   Не обръщайте особено внимание на единичната стойност на електронната везна, която записвате при измерванията – тя не е нещото, което ви интересува.

   2. На всеки две седмици изчислявайте средното си тегло на база единичните измервания. Това може да стане с помощта на функцията „Average“ на табличния софтуер или по старомодния начин.

   Да вземем един реалистичен пример с Ани, която е на 42 и се опитва да отслабне.

   • Понеделник: 62 кг
   • Сряда: 63 кг
   • Четвъртък: 64 кг
   • Събота: 62 кг
   • Понеделник: 61 кг
   • Сряда: 62 кг
   • Петък: 62 кг
   • Неделя: 61 кг

   Средно тегло: 497 (сумарно тегло от претеглянията за 2 седмици) / 8 (брой претегляния) = 62,1 кг

   Чисто и просто.

   Ако тези среднопретеглени стойности се променят в посока надолу, очевидно се приближавате към целта си (стига тя да е отслабване). Ако ли пък остават непроменени или нарастват, значи усилията ви не дават резултат и следва да промените нещо в хранителния и/или тренировъчния си режим.

   Не губете от поглед гората, за да се взирате в дърветата

   Напълно нормално е телесното ви тегло да претърпява изменения от един, два или дори повече процента на всекидневна база поради флуктуации във водния баланс, изчерпване и складиране на мускулен гликоген и др. Тези промени се диктуват от механизми като отклонения от обичайното хранене, прием на сол, консумация на алкохол, хормонални вариации поради стрес или фази на месечния цикъл и много, много други.

   Изчислявайки теглото си на двуседмична база по препоръчания по-горе метод, ще получите стойност, която е много по-стабилна и съпоставима с предходните ви резултати. Така ще останете фокусирани върху голямата картина, вместо да си скубете косите и да си гризете ноктите покрай незначителните и неизбежни всекидневни вариации в теглото, които са провалили не една и две диети.