Животът е несправедлив във всички свои аспекти и сезонът на комарите пристига с поредното доказателство за това. Защото продължава да има едни хора, на които непрекъснато им се разминават ухапванията, докато други са обречени на вечно ръкомахане и неистов сърбеж. Защо?! Сега е моментът да отговорим на този наболял въпрос с помощта на науката.

Мнозина възприемат тялото си като стерилно чист храм, но дори те излъчват миризми. Ако трябва да бъдем приблизително точни, става дума за няколкостотин химични съединения. Всяко от тях самостоятелно или в комбинация с други вещества може да има привличащ или отблъскващ комарите ефект. От друга страна съществуват над 3500 вида комари и трябва да сме наясно, че всеки вид си има свои специфични атрактанти (привличащи го вещества) и репеленти (отблъскващи го вещества). Ето защо вече би трябвало да ви е ясно, че отговорът на днешния въпрос ще е от сложните.  

Вдишай, издишай… CO2

Но да започнем с простите неща. Известно е, че женските комари (полът, който смуче кръвта ни) ни идентифицират като потенциална трапеза благодарение на въглеродния диоксид, който ние отделяме. Това се случва с помощта на специален обонятелен орган – т.нар. максиларна палпа, позволяваща им да идентифицират наличието на отделящ CO2 индивид от над 40 метра разстояние.

Това е и една от няколкото причини, поради които комарите много обичат да атакуват спортуващи навън хора – когато човек е задъхан, той излъчва значително повече въглероден диоксид. Същият фактор насочва комарите и към хората с наднормено тегло или извънреден размер. Колкото по-голяма е телесната маса, толкова повече кислород консумира изисква нейната поддържка и съответно – повече е и количеството отдаден СО2. Можем да обобщим, като кажем, че по-високото метаболитно ниво (завишени енергийни потребности) се свързва с отделянето на повече въглероден диоксид и повече атрактивност… по отношение на комарите. Ето защо на децата обикновено им се разминава, а мъжете са най-застрашени, въпреки че за някои най-простото обяснение остава фактът, че пиещите кръв комари са женски.

Градусите са от значение!

Друг допринасящ фактор е телесната топлина – колкото по-висока е тя, толкова по-вероятно е комарите да ви регистрират. Това допълнително повишава риска за спортуващите, но също така и на хора, чиито движения са ограничени до повдигането на чаши и бутилки. Макар и пиенето на алкохол да не повишава телесната температура, то разширява кръвоносните съдове на повърхността на тялото, което ни кара да отделяме повече топлина и да се потим повече.  

Затова и консумацията на спиртни напитки в опит да се сгреем всъщност прави точно обратното. Да, ако не сте подозирали, че злоупотребата с алкохол е вредна, сега вече би трябвало да ви е ясно – вредна е през студените сезони, защото може да допринесе за измръзване и е вредна през топлите, защото ви навлича повече комари на главата. Но пък ако сте се почерпили подобаващо, поне няма да ви пука.

Макар и да не могат да се наслаждават на алкохолно опиянение, бременните жени също са значително по-привлекателни за комарите. Проучванията показват, че шансът на бременна да бъде ухапана е около два пъти по-голям в сравнение с този на останалите хора. Причината за това не е особено специална и отново се свежда до въглероден диоксид и топлина. Установено е, че по време на бременност тялото отделя около 21% повече СО2, а температурата му (особено в коремната област) леко се покачва. 

По дрехите посрещат…

Още един фактор, който е от потенциално значение за привличането на комари от разстояние е цветът на дрехите ви и склонността ви да шавате. Не е установено със сигурност защо, но изглежда, че комарите са по-привлечени от хора с тъмно облекло. Тук има няколко хипотези, като водещите от тях са свързани с факта, че тъмните дрехи ви правят по-видими на хоризонта, особено за комарите, които летят ниско, за да избягват въздушните течения. Достоверно звучи и допускането, че по-тъмните цветове поглъщат повече слънчеви лъчи и създават предпоставки за по-голямо акумулиране на топлина.  Друго предимство на светлите дрехи е, че забелязването на други кръвопийци като кърлежите по тях е значително по-лесно. Този и други съвети за предпазване от комари и кърлежи четете в нашата статия по темата.

Колкото до движението, то служи като поредният отличителен белег за хапещите насекоми, че сте живо същество, а не дърво или пък да речем – побит камък.

Втори впечатления

Взаимоотношенията между комари и хора са като взаимоотношенията между хора и хора. Фактът, че един комар е бил привлечен от вас отдалеч, не означава, че същият този комар ще ви се хвърли на врата, когато наближи. Определящи за неговото решение са онези химикали и миризми, за които загатнахме в началото на статията.

Телесни течности, телесни химикали и телесни миризми

Потите ли се? Със сигурност се потите, защото в противен случай щяхте да прегрявате. По-важният въпрос е потите ли се в присъствието на комари, защото заедно с потта вие отделяте един огромен набор от съединения с потенциално привличащ или отблъскващ за комарите ефект, в това число млечна киселина, пикочна киселина и амоняк, да не говорим за непроизносимото от нормални вещество хора 6-метил-5-хептен-2-он. За него със сигурност е установено, че функционира като натурален репелент.

И като казахме „натурален“, защо не хвърлите едно око и на нашата статия за най-ефективните етерични масла против комари?

Ухаеш ми на нулева

По всичко личи, че не само някои хора, но и някои комари се хранят според кръвната група… но на жертвата. Около 85% от хората излъчват информация за кръвната си група, която е доловима от комарите. Въпреки че проучванията в тази област са в своя зародиш, засега изглежда, че поне азиатските тигрови комари определено предпочитат да пият кръв от тип 0. Хората с тази група са с около два пъти по-висок риск от ухапване в сравнение с хората от група А.

Микрофлората ми е много по-добра от микрофлората ти

Също така изглежда, че комарите се влияят от уникалния коктейл от микроорганизми, обитаващи повърхността на тялото ни. Тези научни разработки са в начална фаза, но има изследвания, демонстриращи, че по-разнообразният микробен състав на кожата ни всъщност отблъсква маларийните комари, а еднообразието и гъстата населеност със стафилококови бактерии ги привлича. 

За някои – сърбеж. За други – много сърбеж!

За финал сме оставили последната фаза от взаимоотношенията комар-човек, а именно – ухапването и всичко, което произтича от него. След като комарката е задоволила първичните си потребности с безценната ви кръв, тя ви връща нещо като неблагодарно ресто под формата на слюнка. В тази слюнка има антигени, които активират защитните механизми на тялото и предизвикват освобождаването на антитела и хистамин.

Положителната роля на хистамина се изразява в повишена пропускливост на капилярите към бели кръвни клетки и определени протеини с имунна функция за по-бързото неутрализиране на потенциалната заплаха. Отрицателната форма на хистамина е, че в случай на ухапване от комар той предизвиква подуване, зачервяване и сърбеж. Ако тази подутина бъде раздразнена чрез чесане или друга форма на триене, това води до още по-драматична реакция от страна на имунната система. За вас резултатът е още повече възпаление, подуване, сърбеж и ненавист към комарите.

От гледна точка на хистаминовия отговор при ухапване от комар хората се делят на два вида. Първите са с много слаба имунна реакция и дори може да не разберат, че са били навестени от кръвопиец. Вторите са много по-склонни да вярват, че са атрактивни за комарите, защото всяко ухапване им напомня за себе си с дни на чесане и дискомфорт.