Диарията (наричана „гастроентерит“ на медицински език или „чревно разстройство“ поразговорному) е състояние, дефинирано като отделяне на три или повече редки воднисти изпражнения дневно. Тя е особено разпространена и се класифицира в три категории според продължителността: остра (до 2 седмици), персистираща (2–4 седмици) и хронична (повече от 4 седмици). 

Острата диария е най-често срещаният вид „стомашно разстройство“ и обичайно продължава 1­–2 дни, но може да трае до 2 седмици. Обикновено преминава от само себе си, но това не означава, че е безобидна. Това е една от най-често поставяните диагнози и допринася за сериозна заболеваемост в целия свят и особено в развиващите се държави, където замърсените храна и вода, в комбинация с ниската хигиена превръщат диарията в сериозен животозастрашаващ проблем.

Изчислено е, че между 500 и 800 хиляди деца под 5-годишна възраст (повечето от които в развиващите се страни) умират от диария всяка година, най-вече поради дехидратация, загуба на електролити, често комбинирани с малнутриция. Над 70% от тези случаи засягат деца под 2-годишна възраст, като най-застрашени са децата между 6 и 11 месеца. Причините за това са комплексни, но се предполага, че двете водещи от тях са отбиването (тъй като кърменето предпазва от инфекции) и пълзенето, при което децата влизат в контакт с патогенни организми от човешки, животински изпражнения и др.

Ситуацията в развитите държави е доста различна – те се отличават със значително по-ниска честота на инфекциозни диарии от патогенни микроорганизми, но от друга страна има повече гастроентерити, свързани с прием на лекарства, хранителни непоносимости и заболявания. По-застрашени са възрастните представители на населението, като застрашени от усложнения са лицата над 65.

Причини за диария

Причинителите на диарията могат да бъдат много, но най-типичните групи са:

  • Вирусна инфекция: вирусен гастроентерит, причинен от норовирус, ротавирус, аденовирус и астровирус.
  • Бактериална инфекция: обичайните причинители са видовете Кампилобактер (Campylobacter), Ешерихия коли (Escherichia coli), Салмонела (Salmonella) или Шигела (Shigella).
  • Паразитна инфекция: протозои като Гиардия ламблия (Giardia) Криптоспоридиум (Cryptosporidium) и Ентамеба хистолитика (Entamoeba histolytica) са отговорни за около 10% от случаите на остро разстройство при деца.
  • Пътуване: ваканционни пътешествия (най-вече до екзотични дестинации и слабо развити държави), при които приемът на храни и напитки, замърсени с бактерии, паразити или вируси, може да стане причина за остра диария, наричана още „пътническа диария“ или "диария на пътешественика".
  • Лекарства: приемът на антибиотици и дългосрочната употреба на инхибитори на протонната помпа повишават риска от бактериална инфекция с Клостридиум дифициле (Clostridum difficile) и Стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus).
  • Хранителна алергия или непоносимост: имунен отговор към или влошена способност за храносмилането на краве мляко, яйца, морски продукти, соя, фруктоза, лактоза.
  • Изкуствени и естествени подсладители: манитол, сорбитол, ксилитол или стевия, намиращи се в много диетични храни или дъвки.

Когато причината за разстройството е неизвестна, нейното идентифициране може да стане с помощта на кръвна, фекална проба и колоноскопия. Разбира се, повечето случаи преминават със симптоматично лечение и рехидратация, без да се нуждаят от специално изследване. В този ред на мисли е важно да познавате симптомите на дехидратация. Тя е сериозен страничен ефект на диарията при деца и възрастни и може да бъде опасна за живота, ако не бъдат предприети адекватни мерки. Ако диарията протича с кървави изпражнения, треска или силна коремна болка, следва да потърсите незабавна лекарска помощ, понеже може да се касае за сериозна инфекция.


СИМПТОМИ НА ДЕХИДРАТАЦИЯ

Възрастни

Малки деца

Тъмна урина

Плач без сълзи

Замаяност

Сънливост

Пресъхнала уста

Пресъхнала уста

Суха кожа

Температура над 39°C

Повишена жажда

Раздразнителност

Умора и слабост

Хлътнали корем, бузи или очи

Намалено количество урина или липса на уриниране

Липса на подмокряне на памперсите повече от 3 часа (за бебета)Цветът на урината често се разглежда като един от най-директните и бързи признаци за степента на обезводняване. Макар че сама по себе си тя не е напълно надежден ориентир, от по-долната инфографика можете да добиете приблизителна представа за това как различните степени на дехидратация си съответстват с различните нюанси на урината.Лечение и лекарства за разстройство

Диарията обичайно преминава от само себе си. За най-бързо възстановяване,избягване на усложнения и задълбочаване на симптомите при леко до среднотежко разстройство е препоръчително да се започне отрано с разтвор за орална рехидратация като Рехидрато Бимби и щадяща симптоматична терапия като Диарео Фемили.

Ако диарията доведе до тежка дехидратация или протича с непрекъснато повръщане и невъзможност за приемане на перорални разтвори, може да се наложи парентерална рехидратация с венозно вливане на Рингер, глюкозен или физиологичен разтвор.

Лекарства без рецепта с лоперамидов хидрохлорид могат да се прилагат при здрави възрастни с остра и водниста диария, но не са подходящи при пациенти под 18-годишна възраст с кръв в изпражненията и/или треска.

Емпирични антибиотици при диария може да се използват, докато се изчакват резултати от фекални проби при деца с кървави изпражнения и болки в корема, треска, наскоро пътували зад граница или по-малки от 3 месеца. След излизането на резултатите от изследването, ако е наложително, се преминава към специфична антибиотична терапия. Най-често при децата се прилагат трета генерация цефалоспорини или азитромицини, докато при възрастните изборът е азитромицин или ципрофлоксацин.

Антибиотици следва да бъдат избягвани при пациенти, инфектирани с произвеждащите токсина Шига видове Ешерихия коли или шигела, понеже при тях има риск от т.нар. хемолитично-уремичен синдром (ХУС), който се характеризира с намален брой тромбоцити и червени кръвни телца и влошена бъбречна функция с риск от развитие на бъбречна недостатъчност.

Храна при разстройство

Ако не сте дехидратирани, можете да се придържате към нормалната си диета. Добър избор са богати на соли напитки като подсолен айран и лесносмилаеми храни с високо съдържание на калий като варени картофи, банани, печени ябълки.

Препеченият хляб е предпочитан заради съдържанието на въглен – вещество с изразени адсорбиращи свойства, които му помагат да свързва и извежда токсини от организма.

Същото се отнася и за ябълковия пектин, който в допълнение има положителен ефект върху чревната флора. Продуктите с млечнокисела ферментация са предпочитана храна при разстройство, особено ако състоянието е предизвикано от прием на антибиотици. Имайте предвид обаче, че лактозата в тях може да влоши симптомите при част от хората.

Кърмачетата трябва да продължат да сучат или приемат адаптирано мляко, докато трае диарийният епизод.

Предпазване от диария

Основната мярка за предпазване от диария е хигиената: измиване на ръцете със сапун и топла вода в продължение на минимум 20 секунди или ако това е невъзможно – третиране с дезинфектант, съдържащ поне 62% алкохол (етанол). Суровите плодове и зеленчуци винаги трябва да бъдат добре измити под течаща вода непосредствено преди консумация.  

Ако сте на море или плаж, памперсите за плуване или т.нар. пелени-бански са задължителни за малките деца без изградени тоалетни навици, а поглъщането на вода, особено от басейните, трябва да се избягва на всяка цена. Ако вече страдате от диария, следва да се въздържате от плуване в морето или публични басейни.

Разстройството след прием на антибиотици (антибиотик-асоциирана диария) може да се профилактира чрез прием на подходящи пробиотици и пребиотици. Предвидете минимум два часа между приема на антибиотик и приема на пробиотик, за да не изложите полезните бактерии от пробиотика на риск. В нашата специална статия по темата можете да научите кои са най-добрите пробиотици против разстройство и как ни помагат те.

Ако пътувате в чужбина, препоръчваме да ядете единствено добре сготвени храни, сервирани горещи. Придържайте се към напитки от запечатани опаковки и избягвайте лед.

Пациентите с дългосрочна употреба на инхибитори на протонната помпа трябва да са наясно с рисковете от инфекция с Clostridium difficile. Консултирайте се с лекаря си, който би трябвало да мониторира приема на лекарството и да намали дозата след 4-седмичен курс на терапия, ако е регистрирано подобрение на симптомите.

Ротавирусите причиняват сериозен дял (около 50%, според някои оценки) от острите диарии и атакуват най-вече кърмачета и деца до 5-годишна възраст. Ето защо е важно бебето да бъде ваксинирано срещу ротавирус, като препоръката тук е първата и най-ефективна доза да бъде приложена между 6 седмици и 2 месеца след раждането.