Последиците от остаряването далеч не се изчерпват с бръчки, болки в ставите и побеляла коса. Напредването на възрастта е свързано и с редица болести, засягащи очите. Някои от тях са катаракта, възрастово-обусловена макулна дегенерация и глаукома.

Имайте предвид, че макар тези заболявания да са много по-често срещани при хора в напреднала възраст, появата им не е неизбежна. Да, някои от факторите за развитие на очни заболявания (например фамилната история) не могат да бъдат променени. Но има редица други неща, върху които можете да влияете, за намалите риска си от увреждане на зрението. Сега ще ви разкажем за тях.  

Спрете тютюнопушенето

Рискът от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация е до четири пъти по-висок при настоящи и бивши пушачи в сравнение с хора, които никога не са пушили. Възрастово-обусловената макулна дегенерация е водеща причина за загуба на зрението. Рискът остава по-висок за пушачите чак до 20 години след отказване на цигарите.

Австралийско проучване е установило, че един от всеки пет случая на свързана с възрастта макулна дегенерация може да се отдаде на тютюнопушене. Според изследователите има няколко причини за повишения риск при пушачите – клетъчни промени, оксидативен стрес и свиване на съдовете.

Поддържайте здравословно тегло

Наднорменото тегло повлиява не само сърцето, кръвното налягане и кръвната захар – то може да засегне и зрението. Повечето изследвания стигат до извода, че хората със затлъстяване и наднормено тегло е много по-вероятно да развият катаракта от тези с нормално тегло.

Изследванията сочат и че затлъстяването повишава риска от глаукома. Това навярно се дължи както на задържането на течност в окото, така и на високото кръвно налягане, диабета, високия холестерол и инсулиновата резистентност.

Затлъстяването увеличава риска и от възрастово-обусловена макулна дегенерация, вероятно като увеличава оксидативния стрес и възпалителните процеси в очите.

Носете слънчеви очила

Хората със светла кожа и сини очи са изложени на по-висок риск от катаракта. Излагането на ултравиолетови лъчи пък увеличава риска от макулна дегенерация, свързана с възрастта. Счита се, че ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат промени в метаболизма на клетките на ретината и лещата на очите.

Затова носете слънчеви очила с UVA и UVB защита, които пасват добре на лицето, предотвратявайки достъпа на лъчи отстрани към очите. Още причини да носите слънчеви очила и съвети как да ги избирате можете да прочетете в статията ни, посветена на слънцезащитата за очи.

Движете се редовно

Дългосрочно изследване на повече от 15 000 души показва, че участниците, които са били физически активни, са претърпели значително по-малко влошаване на зрението в сравнение с уседнали хора през следващите 20 години.

Редовната физическа активност не само подобрява кръвообращението и понижава кръвното налягане. В дългосрочен план тя намалява възпалението и прави клетките ви по-устойчиви на оксидативен стрес, което я превръща в същински извор на младост – както за очите, така и за цялото ви тяло.