Слънчевата светлина носи рискове не само за кожата, но и за очите ни. Основният виновник за това е ултравиолетовата B радиация, която се състои от вълни със средна дължина и обичайно засяга външните кожни слоеве. Освен че е отговорна за слънчевите изгаряния, UVB радиацията играе роля и в развитието на поне 6 увреждания на очите и зоната около тях.

  1. Дългият престой под UVB лъчи, дори и когато радиацията е с нисък интензитет, може да предизвика структурна промяна в зрителния апарат, включително изменения в пигментацията. Нанесените поражения могат да участват в развитието на катаракта (т.нар. перде).

Според някои учени интензитетът на UVB радиацията се увеличава поради глобалното затопляне и намаляването на озоновия слой и това е свързано с увеличаване на броя случаи на катаракта.

  1. Изглежда, UVB радиацията има пръст и в развитието на макулната дегенерация. Тя е заболяване на ретината, от което страдат хора в напреднала възраст.
  2. Излагането на слънчева светлина води до повишен риск и от т.нар. външно перде или птеригиум. Развитието му се свързва с продължително излагане на слънчева светлина без защита на очите. Представлява удебеление на повърхността на окото, което засяга роговицата и нарушава зрението.
  3. Незащитеното стоене на слънце може да доведе и до слънчеви изгаряния на очите. Те в голяма степен наподобяват кожните изгаряния. Макар и обичайно да преминават по-бързо, те причиняват значително по-голям дискомфорт.
  4. Опасно за очите е директното взиране в слънцето, както и в отразените от водата слънчеви лъчи и изкуствената светлина от солариумите. Може да се стигне до трайни, понякога необратими, увреждания на зрението.
  5. Зоната около очите и клепачите, от своя страна, могат да бъдат засегнати от рак на кожата. Рискът се увеличава правопропорционално на продължителността на излагането на слънце.

Как да защитим очите си от слънцето?

Най-сигурният начин за защита на очите от слънцето са качествените слънчеви очила. Те отговарят на следните условия:  

  • CE маркировка – представлява гаранция, че слънчевите очила осигуряват достатъчно за безопасното излагане на слънце ниво на защита.
  • Филтърна категория 3 или 4 – всички филтърни категории предоставят достатъчна защита от ултравиолетова радиация. Освен това, категории 3 и 4 означават по-голям комфорт при силно слънцегреене. Слънчевите очила с категория 4 не се препоръчват за шофиране, понеже са с много ниска светлопропускливост.
  • Голяма площ – за размера на стъклата основна рола играят личните предпочитания, но от гледна точка на защитната функция, за предпочитане са очилата с големи стъкла. Желателно е те да са и с широки дръжки и протектори за зоната около очите и слепоочията.

Освен чрез слънчеви очила, от излагането на слънчева радиация може да се защитим и като носим шапка с широка периферия. Тя може ефективно да намали количеството ултравиолетови лъчи, достигащи до лицето и очите.