Обмисляйки как да отслабнем, често се фокусираме върху успешните примери на различни инфлуенсъри, коучове, гурута или обикновени хора в интернет. А замисляме ли се колко много можем да научим от неуспешните опити за влизане във форма, които ни заобикалят?

Зад тези опити стоят няколко класически грешки, познаването (и избягването) на които може драстично да увеличи шанса ни за успешно влизане и оставане в очертанията, за които мечтаем. Ето кои са може би най-типичните от тях:

Грешка №1: Надценявате ролята на тренировките

Тренировките „за отслабване“ винаги са били много актуални, независимо дали помните тренировките на Синди Крауфорд от 90-те години на миналия век или съвсем наскоро сте прочели как Гери и Светла от „Женени от пръв поглед“ влизат във форма с кросфит. Да, обаче науката показва, че физическата активност не е особено надежден метод за изгаряне на мазнини.

С това не се опитваме да ви кажем, че тренировките не са важни, напротив – редовното структурирано движение е едно фундаменталните неща, които можете да направите за здравето си. Особено в периоди на отслабване то пази мускулите ви от разграждане и допринася за онзи „тонизиран“ вид, за който повечето от нас мечтаят. Но да се разберем – с него (и особено само с него) се отслабва трудно, да не кажем невъзможно. Защо?

Всеки ден тялото ни гори определено количество калории – т.нар. общ енергоразход.

  • Около 70% от този общ енергоразход отиват за поддържане на нормалните ни физиологични функции като дишане, кръвообращение, когнитивни процеси и т.н. Това е т.нар. базово метаболитно ниво или енергията, без която нямаше да сме живи.
  • Около 15% от общия енергоразход е предназначен за тривиални неща като ходене, почистване, секс и паразитни движения, които дразнят околните, но ние дори не осъзнаваме. Това е т.нар. нетренировъчна активност или енергията, изразходена за неусетни мускулни контракции.
  • Около 10% от енергията е посветена на храносмилане – да, освен че допринася за нашия енергиен прием, храненето изразходва енергия и този феномен се нарича „термичен ефект на храната“.

Ако сте пресметнали процентите дотук, би трябвало да сте установили, че ни остават около 5% - това е делът от калориите, който обичайно горим с помощта на тренировки. Е, да, ама вие сте решили да тренирате здраво и да промените тази сметка! Е, да, ама редица изследвания установяват, че опитите за „здраво“ завишаване на тренировъчната активност често водят до неусетно занижаване на нетренировъчната такава.

Или казано по разбираем начин: тялото ви ще си навакса изразходваната енергия, като стане по-лениво. При някои хора подобни опити дори водят до обратен ефект, защото провокират енергиен прием, надвишаващ енергоразхода. 350 изгорени калории могат да ви накарат да изядете 500 и законите на термодинамиката гласят, че това никога не е в полза на отслабването.

Грешка №2: Опитвате се да атакувате „проблемните зони“

За това не сте виновни вие, а многобройните реклами на всякакви уреди за отслабване и митологията, която все още битува из фитнес залите. Уродливата реалност обаче е, че никой никога не е успял да посочи на тялото си откъде най-напред да започне да черпи енергия, също както никой не нарежда на колата си от кой край на резервоара да започне да гори бензин.

Различните полове и различните хора си имат специфичен модел на депозиране на мазнините и обикновено т.нар. „проблемни зони“ са местата, които са най-податливи на напълняване и съответно – най-резистентни към отслабване. Затова единственият сигурен ключ към тяхното „отключване“ е търпението.

Ако режимът ви дава резултат и кантарът показва по-малки стойности от седмица на седмица, рано или късно ще постигнете прогрес в тези области. Но няма сила на този свят, която да ви позволи да ги атакувате приоритетно, освен ако не говорим за инвазивни процедури от типа на липосукцията.

Грешка №3: Имате краткосрочна нагласа

Плашещо е колко много хора търсят в Google фрази като „Как да отслабна с 10 кг за 1 ден?“, „Бързо отслабване“, „Най-бързия начин за отслабване“ и подобни. Никой не е напълнял за 1 ден и е наивно да се мисли, че отслабването трябва и може да се случва с подобна скорост.

Нещо повече, краткосрочните нагласи за отслабване водят до приоритизиране на скорост пред устойчивост. Това ни кара да загърбваме здравия разум, хвърляйки се на свръхинтензивни тренировки, супер рестриктивни или направо гладни диети, опасни хранителни добавки. Всички тези неща може би наистина ще доведат до внушителни първоначални резултати, но скоро след тях идват и негативни последици като:

  • Психологическо прегаряне от невъзможност да ги съвместим с нормалния си начин на живот.
  • Травми поради претоварване от тренировки, несъобразени с нивото и способността ни за възстановяване.
  • Летаргичност, липса на енергия и нетърпим глад заради драстичното ограничаване на енергоприема.
  • Нежелани физиологични ефекти поради злоупотреба със стимуланти, диуретици и др.

Когато едно или повече от тези неща се случат, хората обикновено не просто спират да отслабват бързо, но бързо си връщат старите килограми или дори ги задминават. Това е познато на много от нас като „йо-йо ефект“.

Затова ви молим: не бързайте! Заложете на устойчив хранителeн режим и тренировъчна програма, които са съобразени с човека, който сте и живота, който живеете: вкусовите ви предпочитания, начина ви на живот, нивата ви на заетост и стрес.

Може би това ще ви попречи да видите светкавични резултати, но ще се радвате на повече психологически комфорт, лична свобода, удоволствие в живота и не на последно място – ще установите трайни навици, които ще работят в полза на фигурата и здравето ви дълго след като сте постигнали целите си.