Изтръпването на пръстите на ръцете представлява частична или пълна загуба на чувствителност, която може да е съпроводена с боцкане, мравучкане и парене. Възможно е в резултат от него да бъде влошена ловкостта и да бъде отслабена силата на ръцете, като в резултат се нарушава и способността за повдигане и държане на предмети.

Изтръпването на пръстите на ръцете може да се дължи на притиснати, възпалени или увредени нерви в резултат от синдром на карпалния канал, диабет, ревматоиден артрит, дефицити на хранителни вещества и др. По-рядко това характерно усещане е симптом на непосредствено застрашаващо живота състояние като инсулта.

Сериозността му може да варира от досаден моментен дискомфорт до неспособност за изпълнение на всекидневните задачи. По-често е напълно безопасно и преминава от само себе си, но ако се повтаря редовно, трябва да го обсъдите с лекаря си. Той ще ви помогне да установите причината за изтръпването и може да ви насочи към някой препоръчаните тук продукти за пиене и мазане, или да препоръча по-сериозно лечение, ако е наложително.

Изтръпване на лявата ръка, изтръпване на дясната ръка: има ли значение?

Много пациенти и дори някои лекари са на мнение, че в зависимост от това в коя ръка настъпи изтръпването, може да се различи причината за въпросното изтръпване. Логиката зад този начин на мислене вероятно е свързана с асиметричното разположение на сърцето в лявата част на гръдния кош и факта, че в макар и редки случаи изтръпването може да е симптом за сърдечно-съдов инцидент.

Истина e, че симптомите за инсулт често се проявяват едностранно. Също така е истина, че шансът за изтръпване на която и да е от двете ръце е равен в почти всички случаи, освен в случаите, когато спите предимно на едната си ръка и това е причина за нейното изтръпване. Тези изтръпвания обаче са лесноотличими по това, че се установяват при събуждане (през нощта или сутрин), епизодични са и преминават бързо с раздвижването на крайника.

Всички изтръпвания, които са чести и продължителни, независимо в коя ръка възникват, са потенциален признак за нередност и трябва да бъдат обсъдени с лекар. Именно за тях ще говорим в по-голямата част от настоящата статия.

Възможни причини за изтръпване на пръстите на ръцете

Периферната нервна система отговаря за транспортирането на сигналите от главния и гръбначния мозък до най-отдалечените кътчета на тялото ни, в това число и пръстите на ръцете. Ако поради каквато и да е причина нейните нервни влакна бъдат притиснати, увредени или раздразнени, това може да доведе до изтръпване.

По-долу ще изброим и опишем накратко основните състояния, които се свързват с изтръпване на пръстите на ръцете.

Синдром на карпалния канал

Синдромът на карпалния канал (или тунел) възниква при прищипването на един от основните нерви, които отговарят за сетивността на дланта. Състоянието най-често се причинява от повтаряеми движения, свързани с работата с ръчни инструменти и компютърна периферия като клавиатура и мишка.

Синдромът на карпалния канал обикновено причинява изтръпване в палеца, показалеца и средния пръст, като чувството може да е съпроводено с гъделичкане и болка. Друго характерно за него е, че симптомите типично се влошават през нощта.

Цервикална (шийна) радикулопатия

Известна е в разговорния език като „прещипан нерв“. Възниква в резултат от възпаление или притискане на някой от нервите, които се разклоняват от шийния дял на гръбначния стълб. Състоянието може да причини изтръпване, гъделичкане и непохватност в ръцете.

Диабет

Диабетната невропатия може да засегне нервите на краката и ръцете и се среща при до 50% от пациентите с диабет. При нея най-често изтръпването се появява първо в ходилата и краката, но може да засегне дланите и ръцете. В засегнатия крайник е възможна и появата на болка и слабост.

Синдром на Рейно

Синдромът на Рейно причинява спазъм в малките артерии на пръстите, което стеснява кръвоносните съдове и намалява притока на кръв към нервите в пръстите. Това от своя страна може да стане причина за тяхното изтръпване.

Ниските околни температури и стресът могат да провокират тези спазми, като засегнатите пръсти често изглеждат бледи или синкави по време на епизода, който е с типична продължителност около 20 минути.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което причинява подуване, чувствителност и болка в ставите. То също така може да доведе до мравучкане, изтръпване и парене в ръцете.

Улнарна невропатия

Можете да мислите за нея като за по-малкото братче на синдрома на карпалния канал. Известна е още като „синдром на кубиталния канал/тунел“, „прихващане“ или „притискане на улнарния нерв“ и засяга нерва, който върви от страната на кутрето.

Ето защо симптомите при нея са свързани с изтръпване и неприятни усещания в малкия и безименния пръст или болезненост от вътрешната част на лакътя. 

Дефицит на В-витамини (и други вещества)

Периферната нервна система се нуждае от витамини от В-групата, нуклеотиди като уридин и цитидин и минерали като магнезия, за да функционира нормално. Ето защо недостигът на едно или повече от тези вещества в организма може да доведе до влошена функция на нервите и да се прояви като изтръпване в пръстите на ръцете. 

Този недостиг обикновено се проявява и с други симптоми като:

 • Отпадналост
 • Слабост
 • Пожълтяване на очите
 • Бледа или жълтеникава кожа
 • Влошена концентрация и мисловни процеси
 • Затруднено придвижване и равновесие

Злоупотреба с алкохол

Редовната консумация на прекомерни количества алкохол може да доведе до т.нар. алкохолна полиневропатия, която се характеризира с изтръпване на пръстите на ръцете и други симптоми като:

 • Мравучкане, боцкане и изтръпване в ръцете, краката и ходилата.
 • Болка в ръцете и краката.
 • Падания или залитания.
 • Мускулна слабост, крампи, спазми.
 • Затруднено преглъщане и хранене.

Други възможни причини

 • Инсулт
 • Травма на главния или гръбначния мозък
 • Травма на рамото
 • Множествена склероза
 • Фибромиалгия
 • Инфекции като лаймска болест или сифилис
 • Химиотерапия

Кога изтръпването изисква незабавна лекарска помощ?

Понякога изтръпването и мравучкането могат да бъдат симптом на животозастрашаващо състояние като инсулта, при който кръвоснабдяването в на мозъка е нарушено поради запушване на кръвоносен съд или кръвоизлив.

Ако изпитвате който и да е от следните симптоми, потърсете спешна медицинска помощ:

 • Объркване и дезориентация.
 • Затруднено дишане.
 • Замаяност и световъртеж.
 • Внезапно изтръпване и слабост в ръката, лицето или крака, обикновено едностранно.
 • Тежко главоболие с неизвестен причинител.
 • Затруднен говор.
 • Затруднено движение или парализа.
 • Нарушено зрение в едното или двете очи.

Какво се пие при изтръпване на ръцете?

Съществуват множество продукти за различни състояния на периферната нервна система, свързани с мравучкане, изтръпване и дискомфорт в крайниците. Повечето от тях са базирани на някаква комбинация витамини от В-групата, които варират по вид, количество и качество.

Серията от експертни решения, която ние препоръчваме, е Уримил – комбинирани препарати с пълен спектър от най-важните В-витамини, нуклеотиди и минерали, които захранват нормалната функция на периферните нерви и допринасящи за тяхното пълноценно възстановяване при травми и увреждания от различно естество.

Други терапевтични подходи

Добра идея е да комбинирате избрания от вас продукт за пиене със средство за локална употреба, като Уримил гел, Уримил пластири или гел със съдържание на диклофенак натрий.

В зависимост от причината за изтръпването може да се приложи шиниране и обездвижване на засегнатата ръка. Това допринася за стабилизиране позицията на лакътя и/или китката и за намаляване на компресията на нерва.

Осигуряването на покой на крайника и прилагането на термален компрес също могат да спомогнат за намаляване на възпалението и подобряване на комфорта. Повече информация по темата можете да откриете в статията ни за топлите и студените компреси.

В случаи на трайно притиснати или увредени нерви може да се наложи операция, като тук процедурите може да са насочени към самия нерв (преместване, освобождаване) или към структурата, която притиска нерва (отстраняване на костна тъкан).

Когато увреждането на нерва е причинено от диабет се прилага терапия за контролиране на кръвната захар, а при алкохолизъм се препоръчва съответното психиатрично лечение.

Упражнения при изтръпване на пръстите

Периодичните мобилизации на дланта, китката и другите стави на ръцете могат да намалят дискомфорта при изтръпване на пръстите. Ето някои примери:

 • Разперване на пръстите до краен предел и задържане в това положение 10 секунди за 10 повторения.
 • Задържане на китките в крайни позиции в четирите посоки на движение на дланта за 10 секунди за 10 задържания във всяка посока.
 • Въртене на китките в посока на часовниковата стрелка и обратно по 10 пъти в 4­–5 серии.
 • Въртене на раменете и лактите напред и назад по 10 пъти за поддържане на мобилността и проходимостта на ставата.

При наличие на синдром на карпалния канал могат да се правят по-специфични упражнения, препоръчани от физиотерапевт.

Можем ли да се предпазим от изтръпване на ръцете?

Възможно е някои от причините за изтръпване на ръцете да бъдат предотвратени.

На първо място следете нивата си на кръвна захар, поддържайте нормално тегло и се движете редовно, за да намалите риска си от диабет. Ако сте диагностицирани с диабет или преддиабет, контролирайте нивата си на кръвна захар с предписаната ви терапия.

Не злоупотребявайте с алкохола или потърсете лечение, ако не можете да се придържате към умерена консумация със собствени усилия.

Осигурявайте на тялото си витамините и хранителните вещества, необходими за нормалното функциониране на периферната нервна система. Обмислете профилактичния прием на качествен комбиниран продукт от серията Уримил.

Повтаряемите движения са нерядка причина за изтръпване на крайниците и последиците от тях до известна степен могат да бъдат избегнати чрез:

 • Поддържане на удобна поза по време на работа и периодичното и променяне.
 • Почивка, ставане от стола и раздвижване на всеки 30 до 60 минути.
 • Разтягане и трениране на мускулите, които чувствате напрегнати.
 • Осигуряване на ергономия на работното място – подложки за китката при работа на компютър, удобни подлакътници др.