Есента е периодът, в който децата се завръщат в класните стаи, времето започва да застудява и пред нас за пореден път изниква привидно неизчерпаемата тема за детския имунитет и начините за неговото „стимулиране“. Преди да потънем в нея обаче е редно да изясним няколко важни неща…

Преди да заговорим за „имуностимуланти“…

На първо място е важно да помним, че боледуването е нещо като част от „длъжностната характеристика“ на детето. В ранните години от жизнения път на човека имунната система все още не е достигнала пълния си капацитет, да не говорим, че децата прекарват продължително време на големи групи в затворени помещения и не са особено добри в спазването на социална дистанция.

В този смисъл дори може да се твърди, че боледуването е от полза за развитието на адекватен имунен отговор. С течение на времето детският имунитет укрепва и ключов фактор в този процес е излагането му на широк спектър от бактерии, вируси и други болестотворни микроби. Ето защо се счита за нормално детето да „кара“ между 6 и 8 (според някои инфекционисти дори до 12) епизода на настинка, грип и ушни инфекции годишно.

Освен това тук е и моментът да припомним, че концепцията за „стимулиране“ или „подсилване“ на имунната система е по-скоро маркетингов продукт, отколкото медицинско понятие. Същинско подсилване на имунитета може да има най-вече при имунокомпрометирани деца – такива с подлежащо заболяване или подложени на тежки и системни физически натоварвания, стрес, недохранване или дефицити на микро хранителни вещества.

Само една шепа активни съставки са демонстрирали в контролирани условия способност да подпомагат имунния отговор, например чрез подобряване функцията или числеността на конкретни клетки на имунната система. Други нямат директен ефект върху имунитета, но пък имат противовирусно или антибактериално действие и по този начин играят роля за превенцията на някои респираторни инфекции. Трети пък установено намаляват честотата и продължителността на боледуване, но го правят по механизъм, който все още не е изяснен от науката.

Захранете детската имунна функция с подходящите храни

Здравословното хранене е от значение за всички телесни функции и имунитетът не прави изключение от това правило. Под „здравословно“ хранене тук визираме консумацията на достатъчно разнообразни плодове и зеленчуци (минимум 300 г/ден или поне половината от общия обем храна, която консумира детето ви), пълнозърнести, бобови и немазни животински източници на протеин – млечни продукти, птиче месо без кожа, риба.

Храните, които следва да бъдат ограничавани, са преработените пакетирани храни с добавени захари и концентрираните източници на наситени мазнини, в това число мазни меса, краве, кокосово и палмово масло. „Ограничавани“ в никакъв случай не означава, че детето ви не бива да поглежда сладоледи и вафли, подобни продукти просто не бива да се превръщат в нормална част от всекидневното му меню.  

Имуностимулатори от бабиния тефтер и от… аптеката

Съществуват много билки, „суперхрани“ и биоактивни вещества, които претендират за имуностимулиращ ефект. Истината е, че въпросният ефект не е потвърден от науката за огромната част от тях.

Ако съдбата ви е „благословила“ със злоядо дете, което упорито отказва да си яде плодовете и зеленчуците или просто се храни изключително оскъдно, тогава можете да помислите за подходящ мултивитаминен продукт като Мулти Шоко Бимби. Освен че може да попълни или предотврати хранителните дефицити в детската диета, Мулти Шоко Бимби я обогатява с армия от 2 милиарда пробиотични бактерии, които играят роля в поддържането на имунната функция.

Що се отнася до отделните витамини, микроелементи, храни и билки, които се предават от уста на уста и фигурират състава на популярните имуностимуланти за деца и възрастни, засега надеждни сведения има само за една много малка част от тях.

Ето защо можем да си позволим да ги разгледаме едно по едно.

Екстракт от чесън

Всички сме чували за чудодейните свойства на чесъна и около тези истории има солидна доза истина, както и два солидни проблема.

 1. За да има търсения ефект, чесънът трябва да бъде консумиран в големи количества от няколко глави дневно.
 2. Ако бъде консумиран в тези количества, чесънът може да направи децата ни не просто социално неприемливи, но и да нанесе сериозни поражения на лигавиците на устната кухина, хранопровода, стомаха и червата.

Тези проблеми могат да бъдат преодолени чрез приема на екстракт от чесън под формата на капсули, в които полезните вещества от чесъна са концентрирани и стандартизирани, а нежеланата миризма е неутрализирана.

Екстрактът от чесън е една от много малкото съставки, които доказано подкрепят имунната функция, подобрявайки способността на лимфоцитите (белите кръвни телца) да неутрализират патогенни микроорганизми и стимулирайки производството на Т-клетки. Благодарение на тези свойства чесънът намалява риска от настинки и други респираторни инфекции, т.е. има превантивна функция.

Не разчитайте на него обаче, ако детето ви вече е болно и търсите начин да облекчите симптомите му или пък да съкратите продължителността на боледуването му.

Витамин С

Витамин С е един от онези витамини, за които хората обичайно се сещат едва когато се разболеят. И наистина – има данни, че той може да допринесе за намаляване продължителността и тежестта на настинката, нооо… само ако е бил взиман редовно преди нейното настъпване. Той може да намали и честотата на боледуване от настинка при деца, които спортуват интензивно или просто са изключително активни физически.

Максималните дози витамин С, които могат да бъдат приемани от деца за подпомагане на имунната функция, са както следва:

 • 400 мг от 1 до 3 години.
 • 650 мг от 4 до 8 години.
 • 1200 мг от 9 до 13 години.
 • 1800 мг от 14 до 18 години.

Що се отнася до източника на витамин С, можете да попаднете на много спекулации, че определени съединения или естествените екстракти (напр. от шипка или ацерола) са по-ефективни.

Всички те са значително по-скъпи, но на този етап не можем да кажем, че си заслужават парите, защото болшинството от проучванията са направени върху най-обикновена аскорбинова киселина и липсват сведения за преимуществото на други форми пред нея.

Витамин D

Ниските нива на „слънчевия“ витамин се свързват с влошена имунна функция и повишена честота на боледуване от респираторни инфекции, докато адекватния му статус вероятно има превантивна роля срещу широк кръг от вируси, атакуващи дихателните пътища.

Ако искате да научите повече подробности около механизмите на неговото действие и препоръчителните нива на прием за деца и възрастни, можете да го направите в нашата статия за витамин D и имунитета.  

Пеларгониум (африкански здравец)

Интересните от имунологична гледна точка вещества в корените на това растение се наричат проделфинидини. Те са интересни, тъй като възпрепятстват прикрепването на патогенни микроорганизми към лигавицата на гърлото и белите дробове.

Приет в началото на боледуване, характеризиращо се със суха кашлица, екстрактът от пеларгониум може да намали тежестта на симптомите и продължителността на боледуване, но все липсват данни за превантивен ефект от приема му.

Най-много положителни резултати от изпитвания с пеларгониум има при пациенти с остър бронхит, докато сведенията за ползите му при обикновена настинка са по-оскъдни.

Цинк

Цинкът е микроелемент, който допринася за функцията на имунната система и по този начин има отношение към риска от заразяване с вирусите на настинката и други инфекциозни болести. Ето защо осигуряването на достатъчно цинк в диетата на детето е от ключова важност за неговата имунна защита.

Какво ще рече „достатъчно цинк“ ли? Препоръчителните нива на прием и тук варират според възрастта:

 • 3 мг от 6 месеца до 2 години.
 • 5 мг от 3 до 6 години.
 • 7 мг от 7 до 9 години.
 • 8 мг за момичетата и 9 мг за момчетата от 10 до 13 години.
 • 9 мг за момичетата и 11 мг за момчетата от 14 до 19 години.

Също така е установено, че смученето на цинкови дражета може да ограничи репликацията на респираторни вируси в епитела на носоглътката и да намали възпалението на дихателните пътища. Приети от първия ден на настъпването на симптомите, дражетата за смучене с цинк могат да предотвратят влошаването им и също така да намалят продължителността на боледуване с 2–4 дни.

Тази по-нестандартна форма на прием може да причини известно гадене и временно изменение в усещането за вкус, което донякъде може да бъде избегнато, ако дражето се смуче след хранене.

Ехинацея

Ехинацеята е един от първите комерсиални имуностимуланти у нас. Екстрактът от растението е богат на различни биоактивни съединения, наречени алкиламиди, на които се отдават и неговите свойства. Науката обаче все още не е наясно как те взаимодействат помежду си и с човешкия организъм и какъв е точният им ефект върху имунната функция.

Засега се знае, че целогодишният прием на ехинацея може да намали риска от настинка. При вече настъпила настинка се очаква заболяването да протече по типичния начин, но с по-малка вероятност от усложнения като пневмония. Това означава, че ако искате да извлечете максималните ползи от тази билка, то екстрактът от нея трябва да бъде взиман почти непрекъснато или поне да стартирате с няколко седмици аванс преди тръгването на детска градина или училище.

Ехинацеята взаимодейства с редица лекарства, затова ако детето ви приема медикаменти, попитайте лекаря си дали може да му давате и екстракт от ехинацея.

Самбукус (черен бъз)

Плодовете на черния бъз (Sambucus nigra) са с дълга история на лечебна употреба сред народите на Северна Америка, Средиземноморието и Египет. Те също така са се използвали и за защита от вещици, но това им свойство все още не е изпитано от научния метод.

Проучванията ин витро и при животни подсказват, че самбукус има изразени противовирусни свойства, особено по отношение на инфлуенца вирусите, които причиняват грипа. Данните от клинични изпитвания са оскъдни и не особено качествени, но пък резултатите от тях са единодушни – приеман в рамките да ден след настъпването на първите симптоми, екстрактът от черен бъз допринася за леко до средно намаляване на тежестта и продължителността на инфекцията. 

Не пренебрегвайте основните профилактични мерки

Не на последно място, не забравяйте и другите начини за предпазване от боледуване, които доказано работят:

 • Говорете с лекаря си за ваксините срещу сезонни и целогодишни вирусни инфекции, които са приложими за вашето дете.
 • Насърчавайте добрата хигиена чрез редовно миене и/или дезинфекциране на ръцете.
 • Избягвайте близките контакти с болни деца и изолирайте детето си, когато самото то боледува.
 • Учете го, че при кашляне и кихане носът и устата се покриват със сгъвката на ръката и дланите стоят далеч от лицето след контакт с повърхности на обществени места.
 • Проветрявайте помещенията редовно и предпочитайте масовите социални събития на открито пред тези в затворени помещения.
 • Въпреки че вече не са актуални, маските продължават да намаляват риска от заразяване с различни респираторни вируси. Припомнете си правилния начин за тяхното носене в статията ни относно маските против коронавирус.

Ако детето ви страда от здравословно състояние, което възпрепятства нормалния му имунен отговор, потърсете съвет от лекаря си за допълнителни и/или различни предпазни мерки, които можете да предприемете.