Женствеността има множество различни проявления, но един универсален неин белег е изкуството да даваш. За съжаление постоянното раздаване крие риск от периодично „изхабяване“, особено когато уникалната ни физиология ни пречи сме в топ форма 365 дни в годината.

Именно в тези моменти хранителните добавки и билковите екстракти могат да ни бъдат от голяма полза. Те са били неизменен спътник на женствеността още от зората на човешката история. Лечителки, знахарки, билкарки и баби са предавали своите познания през поколенията, за да могат те да достигнат до нас и дори да залегнат в основата на някои от най-ефективните комерсиално произвеждани препарати за женско здраве.

Днес ще ви разкажем за 5 билки и вещества, които са се доказали като ефективни пазители на женствеността в личния опит на много дами и под критичната лупа на науката.

Соеви изофлавони

Соевите изофлавони (обикновено генистеин и даидзеин) са биофлавоноиди, присъщи за соевите продукти и други растения. Те могат да се свързват с рецепторите на различни хормони, включително и на „женския“ хормон естроген, като по този начин отчасти имитират неговото действие в тялото.

Различни проучвания установяват, че редовната им употреба може да намали риска от сърдечно-съдови болести чрез понижаване на холестерола и има положителен ефект върху костното здраве, особено при жените, които са по-застрашени от остеопороза. 

Съществуват множество сведения, че генистеинът притежава противоракови свойства, а завишената консумация на соя в епидемиологията се свързва със значително по-нисък риск от рак на гърдата.

Пуерария мирифика

Pueraria mirifica е една от трите билки, наричани „куао круа“. Известна е още като „бяла куао круа“. Традиционно се е използвала като тоник, който „възстановявал женската енергия“. По-късно се откриват и причините за това – растението е изключително богато на присъщите за соята фитоестрогени, но и на един специален клас вещества, наричани хромени. Последните се считат за най-мощните естрогеноподобни химикали с растителен произход, чиито ефекти са сравними с тези на хормонозаместителната терапия.

Пуерария мирифика е многократно изпитвана заради свойството си да понижава симптомите на менопауза, но също така се използва и в редица препарати за уголемяване на бюста, за чиято ефективност науката мълчи, но доволни потребителки споделят възторжени впечатления.

Аврамово дърво

Наричано още „витекс“ или с латинското Vitex agnus-castus, аврамовото дърво е широко използвано за облекчаване на омразния предменструален синдром. Неговите достойнства са потвърдени от научния метод и включват облекчаване на горещите вълни, подутия корем, раздразнителността, нарушенията в съня, крампите, депресията и други разстройства на настроенията, свързани с предменструалния синдром.

Някои проучвания подсказват, че витекс може да повиши нивата на естроген и прогестерон и има ефект, наподобяващ този на допамина. Други откриват, че екстракт от билката въздейства върху опиоидната система на тялото, стимулирайки отделянето на ендорфини – естествени химикали с наркотичноподобно действие, които са понижени в дните преди и по време на менструацията. 

Мечо грозде

Arctostaphylos uva-ursi, което по нашенски наричаме просто „мечо грозде“, е познато на нежната половина от човечеството от Древността, когато от листата му се е правел лечебен чай за пикочните пътища.

Съвременните изпитвания също показват, че мечото грозде е полезно в борбата с уринарните инфекции поради антибактериалните му свойства. Установено е, че растението е богато на съединението арбутин, което в тялото се метаболизира до хидрохинон. Този метаболит се елиминира от организма чрез урината и пречи на бактериите да се прикрепват към стените на пикочните пътища.  

Мио-инозитол

Инозитолите са витаминоподобни съединения, намиращи се в пълнозърнестите растения и цитрусите, за които се е смятало, че принадлежат към В-групата. От тях най-интересен ни е стереоизомерът мио-инозитол, който подобрява женския фертилитет и повишава инсулиновата чувствителност при диабет от втори тип и поликистозни яйчници.

Мио-инозитолът демонстрира и известни анксиолитични (успокояващи) свойства при по-присъщи за нежния пол тревожни състояния като паник атаки и пристъпно преяждане. Любопитен факт е, че антидепресивните свойства на съединението се наблюдават само при жени, докато мъжете не извличат особени ползи от неговия допълнителен прием.