Модите в отслабването идват и си отиват, но има една идея, която се отличава с особена износоустойчивост. Става дума за т.нар. храни с отрицателни калории, по-често спрягани от масовите медии като „храни, които топят мазнини“.

Подобно внушение намира плодотворна почва в съзнанията на хората, които категорично не одобряват класическата постановка, че се отслабва с лишения. „Яж тези храни и гледай как мазнините се топят!“ звучи като много по-примамлива сделка, освен това такива списъци се четат леко и оставят човек с усещането за новопридобити полезни знания.

Какви са тия отрицателни калории?

Съществува един популярен набор от храни (най-вече плодове и зеленчуци), за които упорито се говори, че изискват повече енергия, за да бъдат храносмлени и асимилирани, отколкото предлагат на тялото. Елементарен и чисто хипотетичен пример – ядеш стрък целина, чиято енергийна стойност е 10 ккал. За да може тялото ти да обработи този продукт, то изгаря 20 ккал. Това ще рече, че целината не просто не се „лепи“. Тя създава енергиен недоимък в тялото, а дори малките деца вече знаят, че от енергиен недоимък се отслабва.

Но винаги има едно „но“…

Тук вече ви е станало ясно, че имам какво да кажа по въпроса и то започва с едно голямо „НО“. Всички ние харчим пари, за да ходим на работа и за да имаме доходи. По доста подобен начин и тялото гори калории, за да се сдобива с енергия. Но никой разумен човек не дава цялата си заплата, за да ходи на работа. Дори и половината си заплата не дава за това. Ситуацията с всяко разумно тяло е идентична.

Науката отдавна е установила, че разходите по храносмилането, усвояването и складирането на изяденото в рамките на деня рядко надвишават 10-15% от енергоразхода ни в покой [1]. Този енергоразход е известен като термичен ефект на храната. Ако искате да приведем тези абстрактни числа и понятия в поредния пример от реалния живот, представете си един средностатистически мъж, чието обичайно метаболитно ниво е около 1840 ккал. Сега си представете, че този човек се храни с балансирано и разнообразно с точно толкова калории, колкото са му нужни, за да поддържа теглото си. А сега смятайте…

Добре, де, сметките са от мен и те са елементарни. Енергията, която този господин ще „плаща“, за да се храни, е някъде между 180 и 270 ккал.

А тук си имаме работа с повече от едно „но“!

Нормално е в момента да възразявате, че ако човекът от примера яде само храни, от които се отслабва, сигурно ще отслабне. Нормално е аз на свой ред  да ви отговоря с няколко изображения, даващи що-годе реалистична представа как изглеждат 200 ккал от три любими на медиите храни с вталяващ ефект.

Разгледайте галерията със снимки и научете какъв е реалният ефект от консумацията на храни за отслабване в пълната статия на Кирил Русев, публикувана на дъщерния ни сайт moeto-zdrave.life.