Непрекъснато си напомняме, че организмът ни се нуждае от вътрешна хидратация, но даваме ли си сметка колко е важна хидратацията отвън? Хидратацията на кожата всъщност не е много по-различна от телесната хидратация. Всеки тип кожа се нуждае от нея, за да изглежда и функционира добре и не е нужно да страдаме от сухота и лющене, за да положим адекватни овлажняващи грижи.

Но какво представлява кожната хидратация и същото ли е като овлажняването? Заобиколени от хиляди продукти и стотици рекламни обещания, как да изберем правилния продукт, който ще снабди кожата ни с точните съставки и оптималния комфорт, от които тя се нуждае?

Овлажнител или хидратант: има ли разлика?

Когато искаме да хидратираме организма си отвътре, най-доброто средство за целта е водата. Но когато искаме да поддържаме кожата си добре хидратирана, мокренето ѝ с вода не произвежда същите задоволителни резултати. Напротив, колкото по-често мокрим и мием кожата си, толкова по-вероятно е тя да изсъхне, ако не се погрижите за нея с подходящата козметика.

Вие знаете това заради личния си опит и благодарение на множеството продукти, които обещават да овлажнят, омекотят, хидратират, рехидратират, подхранят, липидират и релипидират тялото ви. Тук трябва да кажем, че от маркетингова гледна точка нито един от тези етикети няма много съществено значение и всяка марка е свободна да окичи продуктите си с претенцията, която намира за най-подходяща в съответната ситуация.

За нас обаче е важно да помним, че всичките тази козметика може да изпълнява сходни цели (грижи се за влажността и мекотата на кожата), но го прави по различен механизъм.

  • Овлажнителите са група мастно-базирани вещества, в това число емолиенти (масла, олиа, сквалени и др.) и оклузиви (напр. вазелин и минерално масло). Те не се свързват добре с водата, но пък за сметка на това укрепват бариерната функция на кожата, ограничават изсушаването ѝ и я карат да се чувства по-гладка, мека и плътна. Оклузивите са особен тип емолиенти, които буквално „запечатват“ кожата и предотвратяват загубата на вода от нея с цената на прочутите им комедогенни ефекти.
  • Хидратантите (наричани още хумектанти или хюмектанти) са вещества, които „обичат“ вода! В тази група попадат съставки като хиалуроновата киселина и глицерина, които свързват околните молекули вода и ги задържат на мястото, в което са нанесени. Техният недостатък е, че не подбират водата, която свързват. Поради тази причина безогледното им нанасяне може да доведе до извличане на влага от кожата и до обратен на търсения ефект.

Да хидратираме или да овлажним?

Истината е, че повечето продукти за лице и тяло съдържат взаимнодопълващи се емолиентни и хидратантни съставки. Самата формула на изделието, независимо дали става дума за гел, лосион, балсам, крем, олио или серум, не е от ключово значение за неговия ефект върху кожата. Най-важно значение имат типът на вашата кожа, видът на съставките и целесъобразната комбинация между двете.

Ако страдате от суха или много суха кожа, приоритизирайте емолиентите!

В случай че кожата ви е целогодишно суха и има склонност да се лющи и цепи, вероятно ще се повлияе добре от защитните свойства на емолиентите. Плътните и омекотяващи емолиентни продукти ще предотвратят загубата на влага от кожата ви и ще я подхранят с вещества, които ще подобрят комфорта ѝ. 

Ако кожата ви е много суха, склонна към атопия и ксерози, тогава оклузивните емолиенти са вашето спасение. Първият ви избор в подобна ситуация е добрият стар вазелин. Някои потребители се стремят да избягват този продукт, замествайки го с масло от карите, кокосово масло и други натурални алтернативи, но техният ефект със сигурност не е сравним.

Ако кожата ви е нормална или мазна, осигурете ѝ хидратант!

Ако кожата ви е временно дехидратирана поради жегите и честото къпане през лятото или студът и вятъра през студения сезон, осигурете ѝ ударна доза вода. Същото важи и ако кожата ви страда от вроговяване. Търсете продукти на базата на хиалуронова киселина – съединението, което може да свърже до 1000 пъти собственото си тегло под формата на вода. Популярни варианти сред любителите на „натуралната“ козметика са продуктите с алое вера и мед.

Как да различим емолиентна от хидратираща козметика?

Както вече споменахме, повечето козметични продукти на пазара съдържат микс от емолиенти и хумектанти, което им помага да изпълняват и двете функции. В това няма нищо лошо, тъй като повечето хора се повлияват добре от комбинация от двата ефекта.

В случай че искате да използвайте емолиентен и хидратиращ продукт поотделно, имайте предвид, че последователността на нанасяне е от значение: първо се хидратира (напр. с продукт на основата на хиалуронова киселина), а след това хидратацията се „запечатва“ с помощта на емолиент (напр. растително масло).

С тези уговорки настрана, ето един списък, който може да ви бъде полезен, когато избирате своята козметика.


Съставка

Действие

Тип кожа

Хиалуронова киселина

Хидратиращо

Мазна или нормална кожа

Глицерин

Хидратиращо

Мазна или нормална кожа

Пиролидонхидроксилна киселина

Хидратиращо

Мазна или нормална кожа

Урея

Хидратиращо

Мазна или нормална кожа

Млечна киселина

Хидратиращо

Мазна или нормална кожа

Лимонена киселина

Хидратиращо

Мазна или нормална кожа

Желатин

Хидратиращо

Мазна или нормална кожа

Сорбитол

Хидратиращо

Мазна или нормална кожа

Алое вера

Хидратиращо

Мазна или нормална кожа

Мед

Хидратиращо

Мазна или нормална кожа

Охлювена слуз

Хидратиращо

Мазна или нормална кожа

Растителни олиа и масла

Емолиентно

Нормална или суха кожа

Минерално олио

Емолиентно

Суха кожа

Растителен восък

Оклузивно

Суха кожа

Стероли

Оклузивно

Суха кожа

Ланолин

Оклузивно

Суха кожа

Вазелин

Оклузивно

Изключително суха кожа