Хемороидите са изключително често срещан проблем, с който около 50% от хората се сблъскват до навършването на 50-годишна възраст. Статистиката показва, че всеки четвърти човек страда от хемороиди поне веднъж в рамките на живота си. Причините за тях могат да бъдат много и твърде често дори специалистите не могат да кажат със сигурност защо са се появили.

Типичните симптоми включват ректална болка, сърбеж, кървене и понякога пролапс (излизане на хемороидите от аналния канал). За щастие има какво да се направи и много пациенти успяват да облекчат състоянието си с консервативно домашно лечение и прости промени в начина на живот.

Що са хемороиди: симптоми и видове

В известен смисъл всеки има хемороиди или ако трябва да бъдем анатомично изрядни – хемороидални вени. Това са кръвоносните съдове, които се намират в най-долната част на ректума и ануса. Но състоянието, което повечето от нас познават като „хемороиди“, представлява подуването на тези вени и много наподобява разширените вени на краката.

Съществува мнение, че това е цената на привилегията да сме изправен биологичен вид на планетата Земя, тъй като всеки ден кръвоносните ни съдове са в постоянна борба с гравитацията.

Хемороидите се делят на два основни вида: 1) външни хемороиди, които се развиват под кожата около ануса и 2) вътрешни хемороиди, които се появяват в долната част на ректума.

Външни хемороиди

Външните хемороиди са по-неприятният от двата вида, тъй като покриващата ги кожа е особено склонна към раздразнение и разраняване. Симптомите при тях включват:

 • Сърбеж или раздразнение
 • Болка или дискомфорт
 • Подуване около ануса
 • Кървене

Не е изключено във външните хемороиди да се образува съсирек. Тогава говорим за „тромбозирали хемороиди“, а те обичайно се свързват с:

 • Подуване
 • Силна болка
 • Възпаление
 • Твърда бучка в близост до ануса

Съсирекът може да се разгради от само себе си, но да остави участък от отпусната кожа, който е по-склонен към сърбежи и раздразнения. Ако болката е прекалено голяма и третирането на мястото с локални средства не носи очакваното облекчение, може да се наложи оперативно отстраняване на съсирека.

Вътрешни хемороиди

Поради своето разположение вътрешните хемороиди обичайно не са видими или осезаеми по друг начин и рядко стават причина за дискомфорт. Но напъване или раздразнение при ходене по голяма нужда могат да доведат до:

 • Безболезнено кървене при изхождане. Видими малки количества яркочервена кръв по тоалетната хартия или тоалетната чиния.
 • Излизане на хемороида през аналното отверстие (пролапс или протрузия), водещо до болка и раздразнение. Пролабиралите хемороиди са склонни към задържане на малки количества нечистотии, които да доведат до т.нар. пруритус ани или хроничен анален сърбеж. Честото бърсане или чесане в опит за облекчаване на сърбежа може значително да влоши състоянието.

Причини за появата им

Специалистите не са особено единодушни относно причините за хемороидите, но се дискутират няколко основни механизма. Традиционно хемороидите се приписват на хроничния запек и свързаните с него напъване по време на изхождане и продължително седене на тоалетната чиния. Всички тези неща могат да възпрепятстват кръвообращението от и към едноименните кръвоносни съдове, да доведат до натрупването на кръв в тях и до тяхното увеличаване.

Повишено налягане в долния ректум се наблюдава и по време на бременност, когато плодът оказва прогресивно увеличаващ се натиск върху хемороидалните вени.

Скорошни проучвания показват, че пациентите с хемороиди се отличават с повишен тонус на аналния канал в покой. Иначе казано, гладката мускулатура на аналния канал при тях е по-стегната от нормалното дори в отсъствието на напън. Запекът може да влоши тези условия, тъй като напъните повишават налягането в канала и избутват хемороидите към сфинктерния мускул.

От значение е и фактът, че съединителната тъкан, която отговаря за поддържането на хемороидалните вени на място, може да отслабне с напредването на възрастта и това да стане причина за подуване и пролабиране на съдовете.

Всички тези подробности настрана, ето го и пълният списък на възможните причини за възникването на хемороиди:

 • Напъване по време на изхождане
 • Продължително седене на тоалетната чиния
 • Хроничен запек или диария
 • Наднормено тегло и затлъстяване
 • Бременност
 • Диета, бедна на фибри
 • Редовно вдигане на тежко с неподходяща техника

Превенция преди всичко!

Грам превенция е по-ценен от тон лечение и за щастие има прости мерки, които могат значително да намалят риска от появата на хемороиди:

 • Яжте храни, богати на влакнини. Приемайте повече плодове, зеленчуци, бобови и непреработени зърнени култури. По този начин ще се радвате на по-редовно и лесно изхождане без напъване, което може да стане причина за хемороиди. Увеличете приема на тези храни постепенно, за да минимизирате риска от подуване на корема и газове.
 • Пийте много течности, в това число около 2 литра вода и други безалкохолни некалорийни течности (кафе, чай, диетични напитки) всеки ден, за да поддържате оптимална консистенция на фецеса.
 • Помислете за допълнителен прием на фибри. Повечето хора не успяват да си набавят препоръчителното количество фибри (25 до 35 грама на ден) от растителна храна. Проучванията показват, че приемът на фибри под формата на добавка води до значително подобряване на симптомите при пациенти с хемороиди. Ако се решите на тази стъпка, имайте предвид, че трябва да се отнесете още по-сериозно към приема на течности, тъй като в противен случай съществува риск от запек.
 • Не се напъвайте. Напъването и задържането на дъха при опит за изхождане увеличава налягането в кръвоносните съдове в ректума и може да доведе до поява или влошаване на вече появили се хемороиди.
 • Не отлагайте нуждата. Ако отложите отиването по голяма нужда, съществува риск от дехидратация на фецеса и по-трудното му елиминиране впоследствие.
 • Движете се! Поддържайте редовна физическа активност. По този начин ще улесните изхождането и ще намалите налягането върху кръвоносните съдове в резултат от продължително стоене или седене. Тренировките също така допринасят за намаляване на телесното тегло, чиито наднормени стойности са рисков фактор за хемороиди.
 • Избягвайте продължителното заседяване. Прекарването на дълго време в седнало положение, особено на тоалетната чиния, може да увеличи риска от хемороиди. Затова ви съветваме да ставате регулярно от работното място и да посещавате малката стаичка без телефона си, за кратко и по същество.

Лечение на хемороиди

Лечението на хемороиди се определя от сериозността на състоянието. Добрата новина е, че често пъти не е нужно то да се осъществява от медицински лица в болнични условия, а може да бъде приложено от вас самите в комфорта на собствения ви дом.

Самопомощ в домашни условия

Леката болка, умерено подуване и възпаление обичайно се повлияват добре при домашно лечение на хемороиди, което може да включва:

 • Прием на повече фибри и течности: това е един от случаите, при които превантивните мерки могат да бъдат лечебни. По-лесното изхождане намалява риска от влошаване на симптомите и дава възможност на тъканите да се възстановят.
 • Локални средства: употребата на маз, компреси, кремове и свещички за хемороиди без рецепта допринася за намаляване на болката, осигурява противовъзпалителен ефект и оптимизира условията за регенериране на тъканта. Търсете продукти с хидрокортизон, хиалуронова киселина и доказани „билки за хемороиди“ като хамамелис, азиатска центела, невен, алое вера и чаено дърво. Изпитани специализирани решения, които отговарят на тези условия, са кремът за хемороиди Проктис-М и свещичките за хемороиди ЦиКатридина.
 • Промивки в седяща вана или обикновена топла вана. Накисвайте засегнатата област в приятно топла вода за 10 до 15 минути 2­–3 пъти дневно. Не е нужно да разтваряте каквото и да е във водата, особено сол, както пише на немалко места в интернет.
 • Орални болкоуспокояващи: ако изпитвате болка, можете да приемате хапчета с парацетамол, аспирин или ибупрофен за ограничен период от време, докато овладеете дискомфорта.

Приложени своевременно и адекватно, тези мерки често са достатъчни за облекчаването на хемороидалните симптоми в рамките на седмица. Обезателно отидете на лекар, ако те не ви помогнат да се почувствате по-добре до 7 дни или ако изпитвате силна болка и/или кървене.

Лекарства за хемороиди

Лекарствата за хемороиди са събирателно наименование за различни продукти в свободна продажба като свещички, кремове, мази и превръзки, които лекарят или фармацевтът ви могат да препоръчат за овладяване на дискомфорта, предотвратяване на усложнения и ускоряване на оздравителните процеси.

Те обикновено съдържат съставки като хиалуронова киселина, хамамелис, алое вера, хидрокортизон и лидокаин, които временно облекчават болката и сърбежа, оказват противовъзпалителен и подхранващ ефект.

Ако използвате стероиден крем за хемороиди, ограничете употребата му в рамките на една седмица, освен ако лекарят ви изрично не е предписал друго. По-продължителната му употреба може да стане причина за изтъняване на кожата.

Минимално инвазивни процедури

При силна болка и/или продължително кървене, лекарят може да препоръча една или друга консервативна процедура за овладяване на състоянието. Тези терапии обичайно не изискват хоспитализация или упойка и могат да бъдат администрирани на място в лекарския кабинет.

 • Банд-лигиране. Тази процедура се прилага при вътрешни хемороиди и се състои в поставянето на един или два еластични пръстена около основата на хемороида с цел прекъсване на неговото кръвоснабдяване. Това води до „смърт“ на хемороидалната тъкан и нейното отпадане в рамките на седмица. Този тип лигиране може да увеличи дискомфорта и кървенето 2­­–4 дни след осъществяването му, но много рядко води до по-сериозни усложнения.
 • Склеротерапия. Представлява инжектиране на химичен разтвор в хемороидалната тъкан, което предизвиква намаляване на кръвоносните ѝ съдове и последващото ѝ свиване. По-слабоефективна и по-рядко използвана от банд-лигирането.
 • Коагулация (инфрачервена, лазерна или биполярна). Представлява облъчване на хемороидите със светлинен източник, което предизвиква тяхното втвърдяване и свиване. Прилага се самостоятелно при по-леки степени на хемороиди, а в комбинация с банд-лигирането дава изключително добри резултати с цената на много редки странични ефекти и минимален дискомфорт.

Хирургични процедури

Минимален процент от пациентите с хемороиди се нуждаят от хирургия. Този тип лечение се налага, ако останалите терапии не са дали успех или ако става дума за много големи хемороиди.

 • Хемороидектомия (класически метод за отстраняване на хемороиди). Използват се традиционни техники за отстраняване на излишната тъкан, която причинява кървене и дискомфорт. Операцията може да се извърши под местна упойка, комбинирана със седация, спинална упойка или пълна упойка. Съществуват различни мнения сред специалистите – някои от тях разглеждат този метод като остарял и не го предпочитат заради дългия следоперативен период и риска от усложнения.
 • Стаплерова хемороидопексия. Позната още като хемороидектомия с механичен ушивател (стаплер), тази процедура представлява блокиране на кръвотока към хемороидалната тъкан и отстраняването ѝ с помощта на специален апарат. Обичайно се използва само при вътрешни хемороиди. По-кратка, по-безболезнена и позволяваща по-бързо завръщане към нормален начин на живот. Според специалистите се свързва с по-нисък риск от рецидиви и усложнения. Ако ви предстои операция на хемороиди, ви съветваме да се обърнете към препоръчан проктолог, който да ви посъветва коя процедура е най-подходяща за вас.