Глюкозаминът е химично съединение от аминозахарен тип, което е естествено присъщо за тялото ни и по-специално – за ставите и хрущялната тъкан. Можете да го откриете и в черупките на ракообразни водни обитатели като омари, раци и скариди, както и при някои плесени.

В човешкия организъм глюкозаминът е въвлечен в производството на глюкозаминогликани и гликопротеини или иначе казано – вещества, които участват в образуването и възстановяването на ставите, ставните връзки, сухожилията, хрущялите и ставната течност.

С напредването на възрастта способността ни да задоволяваме собствените си глюкозаминови нужди значително може да намалее. Това, в комбинация с износването и претоварването на ставите в резултат от начина на живот, може да доведе до болка и дисфункция, както и до заболявания като остеоартрит.

Възможни и вероятни ползи от глюкозамина

В необятната научна литература и в още по-необятния интернет можете да срещнете сведения и спекулации относно ползите от глюкозамина при редица състояния като:

За съжаление тези предполагаеми свойства на съединението са подкрепени от съвсем откъслечни и не много добре проведени проучвания, което ги прави в най-добрия случай възможни, но не и безусловно доказани.

Основната и най-вероятна полза от приема на глюкозамин откриваме в управлението на остеоартрита – дегенеративно ставно заболяване, характеризиращо се с ерозия на хрущяла и водещо до болка и понижена подвижност. Най-често засегнатите от него стави са тези на коленете, раменете, таза, дланите, ходилата и гръбнака.  

Кой следва да се интересува от глюкозамин за стави?

Както би трябвало да сте наясно, дори „безобидни“ и натурални вещества като глюкозамина не бива да се приемат на общо основание или за всеки случай. Съществуват четири основни групи хора, които биха могли да имат повод за прием на глюкозамин и потенциална полза от него:

 • Възрастни: представителите на тази непрекъснато нарастваща популация в значим процент са засегнати от дегенеративни ставни проблеми, водещи до болка и скованост.
 • Хора с наднормено тегло и затлъстяване: те често изпитват болка в ставите (особено в коленете и кръста) поради повишения стрес от излишното тегло. Представителите на тази група също така са с по-висок риск от остеоартрит.
 • Атлети: интензивно спортуващи хора, които изпитват болка в резултат от повторяеми, високостресови натоварвания и износване.
 • Работещи тежък физически труд: хора, чиито стави които ежедневно и продължително са подложени на стрес във връзка с работа.

Продукти с глюкозамин (и хондроитин, и МСМ)

Глюкозаминът е може би най-обичайната съставка във формулите за стави. Съединението, което се влага в тези добавки, обикновено се извлича от черупките на ракообразни видове или се синтезира в лабораторни условия. Най-разпространената форма е глюкозамин сулфат, но можете да попаднете и на глюкозамин хидрохлорид, както и на N-ацетилглюкозамин.

Производителите на хранителни добавки често комбинират глюкозамина с други т.нар. хондропротектори като:

 • Хондроитин: естествено съединение, съдържащо се в съединителната тъкан и допринасящо за вискозитета на ставите, възстановяването на хрущяла и забавянето на хрущялната дегенерация. Отделни проучвания подсказват, че продуктите с глюкозамин и хондроитин работят синергично, т.е. двете съставки са по-ефективни заедно, отколкото поотделно.
 • Метилсулфонилметан (МСМ): органично съединение на сярата, което е присъщо за хора, животни и растения. Основното му демонстрирано свойство е да забавя разграждането на ставния хрущял. Често се комбинира с глюкозамин, добавяйки съществено количество сяра към състава на формулата, което е от значение за ставното здраве.

„Работи“ ли наистина глюзокаминът?

Удивително е, че въпреки огромната популярност на глюкозамина като съпътстващо средство в лечението на остеоартрит и други ставни проблеми, науката относно неговата ефективност не е особено категорична.

Голямо наскорошно проучване, обхващащо данните от 47 висококачествени клинични изпитвания върху над 22 хиляди пациенти с остеоартрит, открива, че глюкозаминът повлиява болката от остеоартрит на коляното в минимална степен. Заключенията от този внушителен обзор гласят, че са нужни още данни, за да можем да се изкажем с по-голяма сигурност по отношение на глюкозамина.

Друг голям и актуален анализ на Медицинския център към университета Еразъм Ротердам  открива, че добавките с глюкозамин не повлияват болката или функцията при остеоартрит на тазобедрената или коленната става по-добре от плацебо.

Някои проучвания върху ефекта на комбинирани продукти с глюкозамин и хондроитин откриват малка полза за ставното здраве, но други разочароват с нулеви резултати. Подобно е положението при формулите с глюкозамин, хондроитин и МСМ, където данните са с ниско качество и силно противоречиви.

Ето защо към момента не можем да дадем категорично становище относно ефективността на глюкозамина, особено що се отнася до самостоятелната му употреба като монопрепарат за стави.

А има ли странични ефекти?

Болшинството проучвания демонстрират, че глюкозаминът е безопасен за повечето хора. Въпреки това при някои пациенти се наблюдават леки странични ефекти като гадене, стомашно неразположение, киселини и диария, които отминават след преустановяване на приема.

Също така са налице определени резерви относно приема на глюкозамин от хора с:

 • Диабет: поне едно проучване показва, че продуктите с глюкозамин могат да повлияят негативно нивата на кръвната захар, което не е препоръчително при пациенти с диабет или нарушен глюкозен толеранс. По-късни изследвания отхвърлят тези съмнения, но все още се препоръчва на диабетиците да следят по-стриктно серумната си глюкоза, ако приемат глюкозамин.
 • Астма: едно проучване открива, че глюкозаминът може да влоши симптомите при астматици.
 • Алергии към ракообразни: хората с тези състояния следва да странят от глюкозамин, извлечен от ракообразни, въпреки че продуктът в повечето случаи е високопречистен и рискът от алергична реакция е изключително малък.
 • Проблеми с кръвното налягане или кръвообращението: някои проучвания показват, че съединението може да повлияе кръвното налягане и кръвосъсирването и следва да бъде избягван, особено ако приемате кръворазреждащи лекарства.
 • Бременност: приемът на глюкозамин по време на бременност не е препоръчителен, тъй като съединението не е добре изпитано сред бременни жени.

Кое тогава е най-доброто лекарство за стави?

Нормално е прочетеното дотук да ви е разочаровало или подразнило, тъй като не сте открили категоричен отговор на въпросите си. Но за съжаление в медицинската наука отговорите често са уклончиви и варират според конкретния пациент, формата на съединението, използваната доза и продължителността на приема.

Ето защо трудно можем да говорим за „най-доброто лекарство за стави“, но пък можем да ви дадем своите информирани препоръки за избор на продукт за ставно здраве.

На първо място бихме ви препоръчали да не залагате на самостоятелен прием на глюкозамин, особено ако попадате в изброените по-горе групи. Ако не сте сред тези хора и искате да опитате със самостоятелен прием на глюкозамин, то търсете глюкозамин сулфат, тъй като глюкозамин хидрохлоридът е особено неефективен, а N-ацетилглюкозаминът не е точно глюкозамин и следва да се разглежда като друг тип препарат.

Изпитаните дози глюкозамин, които дават клинично и статистически значими резултати, са в диапазона 300–500 мг, приемани три пъти дневно до достигане на дневна доза от 900–1500 мг. Изглежда, че ползите от съединението са дозозависими (т.е. колкото повече, толкова по-добре) и се наблюдават до дневни дози от 2000–3000 мг, разпределени на няколко приема. За да намалите риска от странични ефекти и стомашен дискомфорт, приемайте добавката по време на хранене.

Алтернативите на глюкозамина може да не са толкова популярни, но пък за сметка на това се отличават със значително по-добри резултати по отношение на болка в ставите, ставно здраве и функция и адювантно лечение на ставни проблеми като остеоартрит. Някои от най-обещаващите алтернативи или допълнения към глюкозамин, хондроитин и МСМ са:

 • Колаген тип 2: колагенът не просто може да бъде от полза за регенерирането на ставния хрущял и укрепването на сухожилията, но също така може да допринесе за „обучаването“ на имунната система да не атакува собствения ни ставен колаген.
 • Куркумин: куркуминът блокира действието на провъзпалителния ензим циклооксигеназа (COX), който често стои в основата на ставната болка. По това той прилича на нестероидните противовъзпалителни средства, но се отличава от тях по липсата на сериозни странични ефекти.  
 • Босвелия серата: босвелия намалява ставното възпаление и болката и потиска автоимунния отговор, който може да стане причина за износване на ставния хрущял и да доведе до артрит.
 • Екстракт от гроздови семки: екстрактът от семките на грозде предпазва ставите от увреждане по механизъм, който е сходен с действието на босвелия.