Гъбичките по ноктите са обичайно състояние, което по-често засяга ноктите на краката, но ноктите на ръцете също са застрашени. За тях медицинските специалисти говорят като за онихомикоза. Ако инфекцията засяга кожата между пръстите и тази на стъпалото, тогава може да се касае за тинеа педис (също „крак на атлета“ или „крак на спортиста“).

Проблемът в никакъв случай не е сериозен, но пък за сметка на това е упорит и трябва да подходите към него с голяма доза търпение. Дори когато лечението му е успешно, той често се завръща, но има превантивни мерки, които намаляват риска от подобно събитие.

Гъбичните инфекции по ноктите обикновено започват от външния ръб на нокътя и прогресират към неговата среда. Със задълбочаването на състоянието може да се стигне до обезцветяване и удебеляване на засегнатия нокът, както и до неговото раздробяване. В отделни случаи инфекцията може да засегне и съседни нокти и да доведе до отделяне на нокътната плочка.

При всички случаи е препоръчително да се подходи към лечение, особено ако се стигне до удебеляване и отделяне на нокътя от пръста, подуване на кожата около него и болка. Терапевтичният подход може да включва самолечение с натурални средства и специална грижа за ноктите, но най-адекватно може да бъде определен от лекар-дерматолог.

Защо се появяват гъбички по ноктите?

Гъбичките по ноктите на краката и ръцете могат да бъдат причинени от много различни видове гъби (дрожди или плесени), които обитават околната среда и тялото ви. Най-типичният им причинител са гъбички, наречени дерматофити. Дори минимални нарушения в целостта на нокътната плочка или заобикалящата я кожа може да позволи на тези микроорганизми да постъпят в нокътя и да причинят инфекция.

Никой не е застрахован от подобно събитие, но определени групи хора са по-застрашени от гъбични инфекции по ноктите. В това число попадат възрастните, чиито нокти са по-чупливи и уязвими, както и хората, страдащи от следните състояния:

 • Диабет
 • Отслабен имунитет
 • Проблеми с кръвообращението (напр. нарушено периферно кръвооросяване)
 • Тинеа педис (т.нар. крак на атлета или крак на спортиста) – понастоящем или в миналото
 • Изобилно потене (хиперхидроза)
 • Травма, засягаща нокътя или кожата, както и кожни проблеми като псориазис

Професиите и хобитата, свързани с често босоного пребиваване във влажни обществени места, като басейни, спортни зали, бани и спа центрове също са с повишен риск.

Симптоми на нокътната гъбична инфекция

Нокътните гъбички могат да засегнат и ноктите на ръцете, но са най-типични за ноктите на краката. Вероятно страдате от тях, ако един или повече от ноктите ви са:

 • Удебелени
 • С белезникаво до жълто-кафеникаво оцветяване
 • Чупливи, ронливи и назъбени
 • Неравни и деформирани
 • Потъмнели в резултат от натрупване на отлагания под тях
 • С неприятен мирис

Гъбичките по ноктите обичайно не са болезнени, освен ако не се касае за особено тежък случай. Понякога протичат съвместно с тинеа педис, изразяваща се в зачервена, подута, белеща се и сърбяща кожа между пръстите на краката и по ходилото.

Усложнения

В особено тежки случаи гъбичните инфекции могат да бъдат болезнени и да доведат до трайно увреждане на нокътя. При отслабен имунитет в резултат от медикаментозно лечение, диабет или друго състояние може да се стигне до разпростиране на инфекцията до други части на тялото.

Пациентите с диабет трябва да бъдат особено бдителни, тъй като при тях често има нарушения в кръвообращението и нервната система на краката. Те са и с по-висок риск от бактериални инфекции на кожата (целулитис). Ето защо дори малки увреждания от гъбички по ноктите при тях могат да доведат до усложнения. Ако страдате от диабет и сте с подозрения за онихомикоза, консултирайте се с лекар.

Превенция на онихомикоза

Гъбичните инфекции най-често се развиват, когато краката и ръцете ви са трайно изложени на влага, топлина и замърсявания. Ето защо следните мерки значително могат да намалят риска от онихомикоза и тинеа педис:

 • Мийте ръцете и краката си редовно. Измивайте ръцете си старателно след контакт с инфектиран нокът.
 • Изрязвайте ноктите си редовно и изглаждайте ръбовете с пила. Ако има удебелявания по нокътя, изтънявайте ги с пилата. Дезинфекцирайте аксесоарите си за педикюр след всяка употреба.
 • Предпочитайте памучни чорапи, които добре абсорбират влагата или подменяйте чорапите си по-често в рамките на деня.
 • Избирайте обувки с добра вентилация и/или от естествени „дишащи“ материи.
 • Подменяйте старите обувки или ги третирайте с дезинфектант или противогъбични пудри.
 • Носете джапанки в съблекалните и зоните около басейни и други обществени обекти с висока влажност.
 • Не споделяйте кърпи за баня, обувки, нокторезачки и ножици за нокти.
 • Посещавайте салони за педикюр, които стерилизират инструментите си след всяка употреба.
 • Минимизирайте употребата на лакове за нокти и изкуствени нокти.
 • Стартирайте лечението на тинеа педис колкото се може по-бързо, за да намалите риска от инфектиране на ноктите.

Натурални „лекарства“ за гъбички по ноктите

Най-силното лекарство за гъбички по ноктите обикновено са прескрипторните антимикотици, които се приемат през устата. Макар и ефективни, тези препарати могат да причинят нежелани странични ефекти, вариращи от главоболие, през загуба на вкус, до гадене и диария. Те също така не са подходящи за прием от бременни жени и пациенти с чернодробни проблеми.

Ето защо много потребители предпочитат да лекуват гъбичките с натурални подходи, някои от които са подкрепени от научни сведения:

 • Масло от чаено дърво: противогъбичните и антисептични свойства на чаеното дърво са добре изучени, а няколко клинични изпитвания показват, че то дава добри резултати в лечението на онихомикоза. Употребява се два пъти дневно чрез директно прилагане с клечка за уши върху засегнатото място.
 • Масажен гел с камфор и евкалипт: въпреки че се използват главно за облекчаване на симптомите при настинка и грип, съдържанието на този тип продукти ги прави ефективни и в борбата с гъбичките. Този факт е потвърден с едно изпитване от 2011 година, което заключава, че гелът има „положителен клиничен ефект“ в третирането на онихомикоза.
 • Масло от риган: маслото от риган е богато на съединението тимол, което е с научно валидирани противогъбични и антибактериални свойства. Употребява се като маслото от чаено дърво и двете масла често се използват в комбинация. Имайте предвид, че приложението му е свързано с риск от раздразнения и алергични реакции.
 • Екстракт от маслина: една от активните съставки в листата на маслиновото дърво е олеуропеин – съединение, което освен потенциал в борбата с високото кръвно, притежава и доказани противогъбични и антимикробни свойства. Според публикация от 2012 година приемането на капсули с олеуропеин 2 пъти дневно по време на хранене е ефективен протокол за лечение на онихомикоза.

Други методи за самопомощ

Следните мерки могат да бъдат използвани самостоятелно или в комбинация с някои от натуралните средства, изброени по-горе:

 • Противогъбични кремове и лакове: в тази категория има множество продукти, които можете да опитате. Ако забележите бели следи или неравности по повърхността на нокътя, изпилете ги. След това накиснете ноктите във вода, подсушете добре и нанесете избрания от вас продукт.
 • Подрязвайте и изтънявайте ноктите. По този начин можете да намалите дискомфорта и болката, ако страдате от тях. Прилагането на този метод преди нанасянето на натурално масло или лекарствен продукт позволява на активните съставки да проникнат по-надълбоко в нокътя и увеличава тяхната ефективност. Преди подрязването и изпиляването на ноктите можете да нанасяте крем, съдържащ урея.


  Медикаментозно лечение на онихомикоза

  Нокътните гъбички могат да бъдат особено упорити и понякога не се поддават на самолечение. Ако сте опитали да се справите с тях сами и опитите ви не са дали резултат, обезателно отидете на лекар. Той може да ви предпише лекарства за гъбички, които са доказано ефективни, макар че дори с тях лечението може да продължи месеци, ако състоянието ви е сериозно. Съществуват антимикотици за орален прием и локално приложение, като в някои ситуации двата подхода могат да бъдат комбинирани по преценка на лекаря:

  • Орални лекарства против гъбички: тези лекарства често са първата линия на лечение, тъй като отстраняват инфекцията по-бързо от локалните средства. Те обичайно са формулирани с тербинафин или итраконазол. Лечението с тях типично продължава от 6 (при гъбички по ноктите на ръцете) до 12 (при гъбички по ноктите на краката) седмици. Крайният ефект от него е видим едва след пълното израстване на здрав нокът, като понякога са нужни до 4 месеца за пълното елиминиране на инфекцията. Успехът с този тип препарати е значително по-нисък при лица над 65-годишна възраст и те не се препоръчват при бременни, пациенти с чернодробни проблеми, конгестивна сърдечна недостатъчност и приемащи определени лекарства.
  • Медицински лак: тези продукти обичайно са базирани на веществото циклопирокс. Прилагат се веднъж дневно върху инфектирания нокът и заобикалящата го кожа и в редица случаи терапевтичният курс с тях може да продължи над 10 месеца.
  • Противогъбичен крем за нокти: тези кремове обикновено се нанасят след накисване на ноктите и са по-ефективни при изтънени с пила и/или с помощта на продукт, съдържащ урея.

  Хирургия и лазерна терапия


  Лекарят ви може да предложи временно отстраняване на нокътя, ако прецени, че противогъбичното лекарство трябва да се нанася директно върху инфекцията в зоната под нокътя.

  Някои гъбични инфекции не се поддават на медикаментозно лечение и тогава може да се наложи перманентно отстраняване на нокътя, ако състоянието е много тежко или твърде болезнено.

  Лазерните терапии при онихомикоза са нов метод, който изглежда обещаващ, но тепърва предстои да бъде валидиран от научни изпитвания.