Етеричните масла се използват за превенция на какво ли не, но дали могат да ни предпазят от непоискани посегателства над собственото ни тяло? Точно така – днес ще си говорим за комарите. С настъпването на хубавото време настъпват и комарите, а вие сте изправени пред избор:

  1. Театрално ръкомахане и бурно ръкопляскане.
  2. Химични репеленти, базирани на DEET.
  3. Природни алтернативи, които не включват ръкомахане и ръкопляскане.

Нека заедно пропуснем първата възможност и да преминем към точка 2. Въпреки здравословните и екологични съображения около употребата на препарати с DEET, те си остават препоръчваното средство за предпазване, ако ще пътувате към държава, в които комарите пренасят опасни болести като малария, зика, денга, западнонилска треска и др.

Но ако просто планирате пикник на поляна, излет в планината, палатки на язовир или море на нашия континент, тогава възможните природни алтернативи се свеждат до няколко етерични масла. Ето кои са те и как да ги използвате, особено ако сте от онези хора, които привличат комарите.

1. Масло от лимонов евкалипт

Въпреки че не обичаме да подреждаме списъците си, в настоящия случай имаме несъмнен лидер и няма как да не започнем с него. Въведено в употреба през 40-те години на миналия век, маслото от лимонов евкалипт най-потентното натурално средство срещу комари и редица други хапещи насекоми.

Подобно на много други масла, в него се съдържа веществото цитронелал, но в процеса на зреене на евкалиптовите листа, той се преобразува в значително по-потентното съединение p-метан-3,8-диол (PMD).

Именно на това съединение се базира и нашият натурален спрей против комари и кърлежи Зед Зед Форте, в който PMD е добит по специална технология, увеличаваща десетократно концентрацията му.

2. Лавандулово масло

Лавандуловите цветчета са богати на масло, което отблъсква не само комари, но и молци. В допълнение е установено, че същото това масло притежава аналгетични, противогъбични и антисептични качества.

Саксиите с лавандула на терасата са добра първа стъпка към повече уют и защита през топлите месеци, но за да си гарантирате максималния репелентен ефект на лавандуловото масло, можете да си го набавите в чист вид и разпръсквате страхотния му аромат с помощта на изпарител за етерични масла или дифузер.

3. Канелено масло

Освен че е невероятна кулинарна подправка и може да изиграе роля в контрола на високата кръвна захар, канелата е и мощно оръжие в борбата с комарите. Според едно тайванско изследване, канеленото масло не просто прогонва комарите надалеч, но и унищожава техните яйца.

Ако искате да си направите домашен спрей против комари с масло от канела, разтворете ¼ чаена лъжичка (около 1 мл) от него в 120 мл вода. Полученият разтвор можете да използвате, за да ароматизирате кожата, дрехите и мебелите. Имайте предвид, че макар и по-ефективен, по-концентрираният разтвор може да раздразни кожата ви.

4. Масло от мащерка

Ние може да възприемаме мащерката най-вече като билка за чай, но другаде готвят изобилно с нея и когато го правят, в кухнята не влизат комари. Всъщност не сме сигурни кой и как за първи път е установил репелентният ѝ ефект, но проучвания с мишки показват, че 5% разтвор от масло на мащерка осигурява над 90% защита срещу комари.

По-близки до човешката реалност изследвания са установили, че горенето на клонки от мащерка в лагерния огън осигурява над 80% защита в продължение на 60 до 90 минути. 

5. Цитронела

Цитронелата е може би най-популярното етерично масло, което се влага в т.нар. натурални репеленти. Тя се извлича от едно или повече растения от рода на лимонената трева (Cymbopogon) и присъства в широк кръг от продукти като спрейове, гривни, свещи и др.

Проучванията показват, че нейната ефективност варира изключително широко, като в някои случаи е сравнима с тази на маслото от лимонов евкалипт, но друг път е не по-добра от плацебо. Това зависи от редица фактори, сред които концентрацията на цитронела в продукта, както и наличието на други съединения (напр. ванилин), които могат да увеличат нивото и продължителността на защита.   

6. Масло от чаено дърво

Превърнало се в синоним на етерично масло, маслото от чаено дърво е търсено заради доказаните си антисептични, антимикробни, противогъбични и противовъзпалителни ефекти. Но те далеч не са единствените му суперсвойства – полеви изпитвания демонстрират, че то държи настрана редица хапещи насекоми като комари, папатаци и мухи.

7. Гераниол

Гераниолът е малко нестандартен придатък към настоящия списък и затова е последен. Той не е точно етерично масло, а вид алкохол, присъщ за етерични масла като цитронелата и розовото масло. Често влаган в натурални репеленти, той предпазва от комари за период от 2 до 4 часа в зависимост от нанесеното количество и мотивацията на кръвопийците да ви изпият кръвта.

Важно е да го държите настрана от очите си и да не го слагате на кожата си, ако е чувствителна.

Потенциални рискове от етеричните масла

Ако трябва да бъдем точни, нито едно есенциално масло не бива да попада на кожата ви в чист вид. Най-добрата практика е да ги разтваряте в т.нар. масла-носители или базови масла като бадемовото масло, като обичайното съотношение е 3–5 капки етерично масло спрямо 30 мл базово масло.

Друг вариант е „разтварянето“ им във вода, което не е трайно поради факта, че мазнините не са водноразтворими. Поради тази причина препоръчваме преди всяко нанасяне да разтръсквате хубаво опаковката.

Много хора са алергични към един или повече от активните компоненти на етеричните масла. Ето защо е добре да нанесете малко количество от разредения продукт на кожата си, преди да пристъпите към същинската му употреба. Ако до 1–2 часа не настъпи алергична реакция, можете да му поверите защитата си.

Преди да се разделим, ви напомняме, че има ситуации, в които ухапванията от кръвопиещи насекоми не са с нулев риск. Ето защо следва да се пазим от тях с адекватен набор от мерки, които сме описали в статията ни за предпазване от комари и кърлежи.   

Етеричните масла са забавен, благоуханен и възприеман като по-безопасен начин за предпазване, но много от тях са със съмнителна или по-ниска ефективност в сравнение със изпитаните и стандартизираните фабрично произведени репеленти. Ето защо ви оставяме с препоръката внимателно да обмисляте в кои ситуации да пъдите кръвопийците с едните и в кои – с другите.