Домашното лечение на цистит със сода е само един от множеството натурални методи, на които можете да попаднете в интернет, търсейки надеждно и щадящо оръжие в борбата с пикочните инфекции.

Макар и изключително популярни, тези алтернативни подходи обикновено не са валидирани от научни изследвания, което прави тяхната универсална ефективност съмнителна и поставя под въпрос безопасността им.

В настоящата статия ще разгледаме доколко може да се разчита на содата бикарбонат, както и на други разпространени „бабини рецепти“ за цистит с ракия, чай и червени боровинки.

Защо домашно лечение на цистит?

Инфекциите на пикочните пътища могат да засегнат която и да е част от уринарния тракт, в това число пикочния мехур, уретрата, пикочопроводите и бъбреците. Пикочните инфекции са едни от най-разпространените инфекциозни заболявания в развитите държави, а циститът е най-типичният техен представител при жените. Те най-често се причиняват от бактерии и поради тази причина конвенционалното лечение за тях е антибиотично.

Много пациенти страдат от рецидивиращи инфекции на пикочните пътища и изпитват притеснения относно употребата на антибиотици, свързани с антибиотичната резистентност, както и нежеланите реакции поради употребата на някои препарати. Това ги кара да търсят алтернативни домашни лечения, често с натурален произход, които масово се възприемат като по-безопасни („щадящи организма“) и дори по-ефективни от конвенционалните.

Ефективно ли е лечението на цистит със сода?

Протоколът за лечение на цистит със сода се състои във всекидневно изпиване на лъжичка (рецептите в интернет варират) разтворена във вода сода бикарбонат до отшумяване на симптомите.

Логиката зад този метод е, че содата за хляб понижава киселинността на урината, което предполагаемо облекчава симптомите на уринарната инфекция и улеснява елиминирането на бактериите-причинители на инфекцията. Друго популярно твърдение е, че благодарение на него разпространението на инфекцията към бъбреците може да бъде предотвратено. 

Много пациенти и особено жени свидетелстват, че са успели да си помогнат по този начин, въпреки че сведенията за неговата ефективност са оскъдни. Към момента съществуват две турски проучвания от един и същ авторски колектив. Резултатите от тях подсказват, че при пациенти с уринарна инфекция и висока киселинност на урината (pH < 6), пиенето на сода бикарбонат в доза от 8 г/ден, разделена на 2 приема (това са около 2 чаени лъжички или по 1 на прием) може да спомогне за облекчаване на симптомите при инфекция на долните пикочни пътища и свръхактивен пикочен мехур (честа причина за инконтиненция).

Макар и обещаващи, тези резултати трябва да бъдат разглеждани с уговорката, че приемът на големи количества сода бикарбонат може да доведе до неприятни странични ефекти и дори да бъде опасно. Неотдавна данни от американската система за контрол на отравянията показаха, че 5% от общо 192 случая на рискова злоупотреба със сода за хляб се дължат на самолечение на уринарни инфекции.

Повечето от тези хора са се нуждаели от медицинска помощ след употребата на големи количества сода, като при тях са установени сериозни електролитни или алкално-киселинни нарушения, потиснато дишане и др. Нещо повече, подценяван риск от лечението на цистит със сода е отлагането на доказано ефективно лечение, което може да доведе до удължаване на страданието, влошаване на симптомите и други нежелани усложнения при пациентите.

Някои от възможните странични ефекти, свързани с приема на големи количества сода бикарбонат, включват:

  • Диария
  • Гадене
  • Стомашна болка
  • Припадъци
  • Кома
  • В редки случаи смърт

Ефективен ли е чаят против цистит?

Една от най-препоръчваните мерки за самопомощ при инфекция на пикочните пътища е пиенето на изобилие от вода и в този смисъл разнообразяването на водата с чай може да бъде от полза.

Тук обаче е важно да се има предвид, че много чайове са източници на кофеин, който има диуретичен (обезводняващ) ефект и дразнещо въздействие върху бъбреците и пикочните пътища. Затова, ако решите да използвате чай против цистит, поне се погрижете той да бъде билков или плодов, с нулево кофеиново съдържание.

Да пием ли ракия при цистит?

Краткият отговор на този въпрос е „Не!“.

Ракията и всички други видове алкохолен концентрат имат потентен диуретичен ефект и са доказани иританти на пикочните пътища. Друг още по-важен въпрос е, че употребата на алкохол дори в считани от повечето хора за умерени количества се свързва със сериозни здравни рискове като рак на множество органи, чернодробна увреда, пътно-транспортни произшествия и др.

Ето защо пиенето на ракия за здраве е оксиморон, който може и да има специално място в балканското съзнание, но не и в медицинската реалност.

Какво казва науката за червената боровинка?

Червената боровинка е обещаващо натурално средство, чийто положителен ефект се базира на няколко добре проучени механизма. Към момента по-убедителните сведения в литературата са относно превантивното ѝ действие при рецидивиращи уринарни инфекции, докато лечебните ѝ свойства при активна инфекция на пикочните пътища са по-скоро спорни.

Повече по темата можете да научите от подробната ни статия за червената боровинка при цистит.

Ами за есенциалните масла?

Есенциалните масла се разглеждат като потенциален терапевтик при уринарни инфекции, тъй като маслата от риган, лимонена трева, чаено дърво мащерка имат доказана антибактериална активност срещу редица уропатогени и освен това се отличават с изразени противовъзпалителни свойства.

Предизвикателството пред науката и клиничната медицина в случая се заключава в метода на тяхното администриране, тъй като те не са подходящи за поглъщане, а към момента не е известно дали предложените като алтернатива седящи вани, компреси или масажи с тях гарантират достигането на активните им съставки до пикочните пътища.

В заключение

Домашното лечение за цистит със сода и други проучени натурални средства като червената боровинка може да се окаже ефективно за много хора, но конвенционалните антибиотични терапии продължават да бъдат водещият избор в клиничната практика, подкрепен от най-надеждни сведения за универсална ефективност.

Ако страдате от пикочна инфекция, консултирайте се с лекаря си, който може да ви посъветва дали да заложите единствено на някой от изброените натурални подходи или следва да го комбинирате с антибиотици в зависимост от сериозността на състоянието ви, повтаряемост и други фактори.

Повече относно методите за самопомощ и лечението на уроинфекции можете да научите от подробната ни статия за цистита.