Домашното лечение на хемороиди е тема, която вълнува много от пациентите поради деликатното естество на проблема и типичната съпротива срещу попадане в лекарски кабинет и особено – в болница.

За разлика от много други състояния и за наше щастие, повечето случаи на хемороиди наистина могат да бъдат управлявани без лекарска намеса и в домашни условия. Нещо повече – едни от най-добрите мерки за облекчаване на техните симптоми и предотвратяване на тяхното влошаване са простички неща, които можем да предприемем у дома.

Изберете подходящите локални средства без рецепта

Съществуват толкова много мази, компреси, кремове и супозитории без рецепта. Големият въпрос е кои от тях си заслужават парите ни и наистина ще допринесат за намаляване на болката и възпалението и ще осигурят оптимални условия за регенериране на тъканта.

Нашата препоръка е да търсите продукти с хидрокортизон, хиалуронова киселина и изпитани от традицията и науката билки за домашно лечение на хемороиди като хамамелис, азиатска центела, невен, алое вера и чаено дърво.

Доказани специализирани решения, които отговарят на значителна част от тези условия, са кремът за хемороиди Проктис-М и свещичките за хемороиди ЦиКатридина. А ако се колебаете в избора между маз и супозитории, навярно нашата статия относно свещичките за хемороиди ще ви бъде от полза.

За допълнително управление на дискомфорта можете да приемате препарати на базата на метамизол натрий, парацетамол или ибупрофен.

Осигурете допълнителна грижа за деликатните тъкани

Звучи като реклама на препарат за пране, но от личен опит знаете, че зоната на хемороидите наистина е деликатна и затова към нея трябва да се подхожда с особена грижа и внимание. За целта:

 • Взимайте топли вани. Сядайте във ваничка или леген с приятно топла вода за 10–15 минути. Препоръчителни са поне 2–3 такива вани дневно, разпределени на равни интервали през деня, както и след ходене по голяма нужда. Ако искате да измиете засегнатата област с нещо повече от вода, използвайте неароматизиран мек сапун и не търкайте. Подсушавайте с потупващи движения или сешоар със студен или хладък въздух. В специализираните магазини можете да откриете проектирани за целта седящи вани, които се поставят на тоалетната чиния и значително улесняват процеса.
 • Охлаждайте засегнатата зона. Поставяйте студен компрес на проблемната зона няколко пъти дневно. Тази практика допринася за временно притъпяване на болката и намаляване на отока.
 • Не се чешете и не търкайте мястото. Понякога поривът може да е особено силен, но чесането единствено може да разрани кожата и да влоши сърбежа и раздразнението.
 • Предпочитайте памука. Носете свободно и меко бельо от памучна материя. Така ще намалите дразненето, ще си осигурите добро проветрение и ще предотвратите задържането на влага, която значително може да влоши симптомите.

Подобрете тоалетните си навици

 • Ограничете престоя на тоалетната чиния. Ако не успеете да „свършите работа“ до пет минути, не се заседявайте в очакване нещо да се случи и не се напъвайте.
 • По-нежно с почистването. Ако тоалетната ви хартия е груба, сменете я с по-деликатна или я намокряйте преди избърсване. Друг вариант са мокрите кърпички с нулево съдържание на алкохол. Ако въпреки тези мерки изпитвате дискомфорт след ходене до тоалетната, нанасяйте на мястото маз Проктис-М или Цикатридина.
 • Не стискайте. Когато почувствате позив за дефекация, не чакайте по-добро време и не търсете по-добро място. Отлагането може да доведе до запек, който да влоши състоянието ви.
 • Повдигнете коленете си. Поставяйте ниско столче или леген пред тоалетната чиния, на които да качите стъпалата си, така че коленете ви да са над нивото на таза. По този начин стойката ви ще наподоби клек – естествена позиция, която значително може да подпомогне по-пълното и лесно изпразване на червата.

Вземете някои превантивни мерки

Домашното лечение на хемороиди е важно, но превенцията срещу тяхното обостряне или завръщане е още по-важна. Ето защо ви съветваме да предприемете и следните мерки:

 • Увеличете приема на растителни влакнини. Повишената консумация на фибри под формата на зърнени, бобови, зеленчуци, плодове или добавки улеснява изхождането, като по този начин ще скъси престоя ви на тоалетната чиния и нуждата от напъване. Увеличавайте приема на влакнини плавно, защото в противен случай рискувате някои неприятни странични ефекти като подуване на корема и газове. Препоръчителният прием на фибри е 25 грама дневно за жените и 39 грама дневно за мъжете.
 • Пийте много течности, особено вода. Добрата хидратация е важна по много причини, но една от тях е свойството на водата да работи в тандем с фибрите, смекчавайки консистенцията на чревното съдържимо и увеличавайки неговия обем. Това допълнително улеснява дефекацията.
 • Тренирайте и/или се движете редовно. Дори пешеходството в рамките на 20–30 минути дневно може да повлияе благоприятно чревния ви мотилитет.
 • Дишайте. Дишането е несъзнателен процес, но много от нас също толкова несъзнателно задържат дъха си, когато полагат физически усилия. За пациентите с хемороиди обаче подобен акт е противопоказан, защото може да доведе до болезненост и кървене от хемороидите.
 • Използвайте възглавничка. Предпочитайте меките повърхности за седене и ако столът ви е твърд, използвайте обикновена или специална ортопедична възглавница за хемороиди. Това ще облекчи отока и може да предотврати появата на нови хемороиди.
 • Почивайте си… от седенето. Сигурно звучи абсурдно за някои, но седенето може да бъде натоварващо за хемороидите и засегнатите от тях тъкани. Ето защо е добра идея да си правите 5-минутни разходки или раздвижвания на всеки час, прекаран в седнало положение.