Какво е диосмин?

Диосминът е флавоноид, който е най-характерен за цитрусовите растения. Флавоноидите са растителни съединения, най-популярни с антиоксидантните си свойства, т.е. способността да предпазват клетките от увреждащото действие на нестабилни молекули, известни още като свободни радикали.

За първи път диосминът е изолиран от билката Възловато живениче (Scrophularia nodosa L.) през 1925 година и се използва активно от 1969 година в качеството си на натурален терапевтик при редица състояния като хемороиди, разширени вени, венозна недостатъчност, венозни язви на краката и други венозни нарушения.  

Установено е, че диосминът допринася за понижаване на възпалението и за възстановяване на нормалното кръвообращение при хора с венозна недостатъчност – състояние, характеризиращо се с нарушено кръвообращение.

Днес диосминът най-често се добива от хесперидин – друго флавоноидно съединение, което също се намира в цитрусите и особено в портокаловите кори. Диосминът често се приема под формата на т.нар. микронизирана пречистена флавоноидна фракция (MPFF), в която присъстват и други флавоноиди като хесперидин, диосментин, линарин и изороифолин.

Понастоящем една значима част от формулите с диосмин на пазара съдържат 90% диосмин и 10% хесперидин, отбелязани на етикета като MPFF. В търговската практика, а дори в научната литература, понятията диосмин и MPFF често се използват като синоними.

Ползи от биофлавоноидите

Най-обичайното приложение на диосмина и сродните му флавоноиди е в лечението на венозни нарушения като хемороиди и разширени вени, но специалисти често ги предписват и за други състояния като хронична венозна недостатъчност, тромбози, кръвоизливи в ретината, венозни язви на краката и венозна стаза (забавено кръвообращение в краката).

Голям брой проучвания показват, че диосминът, хесперидинът и останалите компоненти на MPFF могат да потиснат възпалителния процес във вените и по този начин да подобрят кръвообращението.

Приложение на диосмин при хемороиди

Ефективността на препаратите с диосмин при хемороиди (вътрешни и външни) е потвърдена от редица изпитвания. Наскорошен обзор на 24 изследвания с над 2300 участници открива, че цитрусовите флавоноиди и особено диосминът значително понижават типичните хемороидални симптоми като сърбеж, кървене, секреция и други.

Други проучвания достигат до сходни заключения, като стандарният протокол на прием е 3000 мг диосмин (или комбинация от флавоноиди) дневно в продължение на 4­­­­–5 дни, последвани от 1000 мг дневно в продължение на период до 3 месеца. Тази схема на прием подобрява симптомите на вътрешни хемороиди и е особено ефективна при остри хемороидални кризи, спирайки кървенето при 92% от пациентите още на четвъртия ден.

При други симптоми като анален дискомфорт, болка, секреция и локални лезии се отчита подобрение още на втория ден и като цяло се наблюдава по-кратка продължителност и по-слаб интензитет на кризите.

Диосминът също така се използва в постоперативния период при хирургично лечение на хемороиди, като е установено, че приемът му ускорява възстановяването след хемороидопексия и хемороидектомия. Приемането на 1000 мг диосмин дневно в продължение на 2–3 месеца след операция за отстраняване на хемороиди намалява рецидивите и подобрява симптомите, в това число болка, сърбеж, сълзене, зачервяване, подуване и кървене.

Комбинацията от диосмин и псилиум хуск (влакнини със слабителен ефект) също е изпитана при пациенти с хемороиди и води до подобряване на симптомите след четвъртия ден на приема. Тази комбинация е сравнена със самостоятелното действие на микронизиран диосмин, който се оказва дори по-ефективен в симптоматичното лечение на хемороидите.

Като цяло проученото действие на диосмина при пациенти с хемороиди е обещаващо, като проучванията загатват, че микронизираният диосмин може би е по-ефективната форма, а най-добри резултати се наблюдават при хора в ранен стадий на заболяването. Иначе казано, колкото по-рано се пристъпи към прием на подходящ препарат с диосмин, толкова по-добър ще е ефектът от него. 

Приложение на диосмин при разширени вени (и сродни състояния)

Диосминът е обширно изпитан в контекста на хроничната венозна болест – събирателен термин за състояния като разширени вени, паякообразни вени, хронична венозна недостатъчност, флебит и др.

Повечето проучвания показват, че приемането на 1000­–1500 мг микронизиран диосмин дневно в продължение на 2–6 седмици подобрява симптомите на разширените вени и хронична венозна недостатъчност, в това число болки и тежест в краката, подуване, крампи, синдром на неспокойните крака и парестезия (мравучкане и изтръпване в крайниците).

Клиничните проучвания при възрастни с венозни язви на краката откриват, че 2-месечният прием на 1000 мг микронизиран диосмин дневно в комбинация с компресионна терапия (стегнати превръзки) удвоява броя на напълно възстановилите се пациенти в сравнение с плацебо и значително съкращава времето за оздравяване.

Установено е, че диосминът повлиява на тези симптоми, понижавайки възпалението и подобрявайки венозната функция, като след приемът му се наблюдава подобрение в кръвообращението и лимфотока.

Действието на микронизирания и немикронизирания диосмин е сравнено в няколко проучвания, като повечето от тях установяват, че и двете форми на флавоноида са ефективни, но микронизираната и пречистена фракция води до значително по-добри резултати при пациенти с разширени вени и други проявления на хронична венозна болест.

Има ли странични ефекти от диосмина?

Като цяло диосминът се отличава с отличен профил на безопасност и се предлага в аптеките без рецепта под формата на различни хранителни добавки и медицински изделия. В редки случаи след употребата му се наблюдават странични ефекти като болки в стомаха, диария, главоболие, замаяност, обриви, мускулна болка.

Ако приемате препарат с диосмин и наблюдавате някой от описаните по-горе ефекти, преустановете употребата му и разговаряйте с личния си лекар. Ако изпитвате силна болка, тежка диария (10 или повече редки изхождания в рамките на 24 часа) или неравномерен пулс, потърсете незабавна медицинска помощ.

Как да приемам диосмин?

Най-надеждните данни за клиничната ефективност на диосмина са получени при дозировка от 1000 мг на ден и това е дозата, предписвана от повечето производители на продукти с диосмин. Дозата може да варира според състоянието, като следните схеми на прием са установени за безопасни и препоръчителни:

 • Разширени вени: 1000–2000 мг дневно за период до 6 месеца.
 • Хемороиди: 1000–2000 мг дневно за 4 дни, последвани от 1000 мг дневно за 3 дни.
 • Хронична венозна болест: 1000 мг дневно в продължение на 3–6 месеца.

Ако искате да приемате препарат с диосмин в по-високи дози или за период, надвишаващ 6 месеца, задължително се консултирайте с лекаря си. Макар и до момента да не са известни случаи на предозиране и токсичност, най-добрата практика е да се придържате към указанията на производителя на продукта или инструкциите а лекуващия ви специалист.

С кои лекарства си взаимодейства диосминът?

Диосминът може да взаимодейства със следните групи медикаменти:

 • Антикоагуланти и инхибитори на тромбоцитната агрегация (напр. варфарин, ацетилсалицилова киселина)
 • Антиконвулсанти (напр. карбамазепин и фенитоин)
 • Антихистамини (напр. фексофенадинов хидрохлорид)
 • Мускулни релаксанти (напр. хлорзоксазон)
 • Нестероидни противовъзпалителни (напр. диклофенак, ибупрофен, кетопрофен)

Диосминът може да засегне действието на определени ензими, въвлечени в метаболизма на изброените по-горе лекарства и в резултат от това да се стигне до увеличаване или отслабване на ефекта от медикамента.

С особено внимание трябва да подходят пациентите, страдащи от кървене, тъй като се счита, че веществото може да наруши агрекацията на тромбоцитите и да влоши кръвосъсирването. Поради тази причина се избягва комбинирането му с противосъсирващи лекарствени препарати, както и с натурални продукти, съдържащи екстракти с кръворазреждащ ефект като резене, чесън, джинджифил, гинко билоба, женшен, куркума и моминска вратига. 

Ако приемате някой от изброените по-горе продукти, консултирайте се с лекаря си, преди да започнете да вземате диосмин.

Употреба на диосмина при специални групи пациенти

Освен при пациентите с различни форми на кървене, диосминът следва да се приема след изрична консултация с лекар и при следните групи пациенти:

 • Бременни и кърмещи.
 • Деца и юноши.
 • Страдащи от диабет, сърдечно-съдови заболявания, възпалителни чревни заболявания.

Кой препарат с диосмин да избера и с какво да допълня действието му?

Дих Макс 1000 е първият препарат с 1000 мг микронизиран диосмин в 1 таблетка, който препоръчваме на пациентите с венозни нарушения.

Той може да се приема както в случаи на разширени вени на крайниците, така и при хемороиди, а високата концентрация на диосмин улеснява приема му при остри хемороидални кризи, за чието овладяване се приемат по-високи дози от веществото.

Неговото действие при разширени вени отлично се допълва от формулирания с диосмин Дих Липогел – иновативна формула за външна употреба, която допринася за подсилване на усещането за лекота и комфорт в краката.

Подходящи допълнения към Дих Макс 1000 в случаи на хемороиди са супозиториите Цикатридина и ректалната маз Проктис-М.