Виреем в интересни времена, в които кулинарията лети със задъхващи темпове, задвижвана от нестихващи глад за храна, жажда за емоции и не на последно място – желание за един по-дълъг и здрав живот. Ако преди бяха нужни десетки години, за да влезем в крачка със западните тенденции в храненето, то днес крадем и адаптираме дистантни идеи в седмицата на тяхното публично оповестяване.

Ето защо открай време дори у нас се говори, пише и проповядва за диетичните ползи от активния въглен. Дори масовите хранителни вериги пуснаха свои версии на черен хляб с култовата съставка, която доскоро беше прерогатив основно на аптеките и служеше като достъпно средство за третиране на леки стомашно-чревни неразположения.

Уважаващата себе си занаятчийска пекарна има пищен арсенал от съвършено черни багети, а за десерт можем да избираме между черен сладолед от джелатерията наблизо или черен френски макарон… от Франция? Всичките изделия до едно са промотирани като по-здравословни алтернативи на първообраза – „пречистващи“, „лечебни“ и дори „функционални“. Ще съжалявам поне седмица, ако тутакси не се пошегувам, че активният въглен е новото черно.

Но оправдава ли новото черно гръмките обещания за „детокс“ от хранителни, питейни и плътски мърсувания? Тъкмо за това ще си говорим в днешната статия!

Какво му е активното на активния въглен?

Самото наименование на веществото може да ни наведе на мисълта, че активният въглен не е просто въглен. Въгленът е продукт на пиролизата. Той се появява в резултат от нагряването на органични въглеродсъдържащи материали (дърва, въглища, стърготини, торф или дори кости) на висока температура (900°С). Така материалът се разгражда до въглен – твърда и изключително богата на въглерод маса.

Активният въглен, от своя страна, е въглен, който е допълнително обработен с помощта на пара, горещ въздух или химични вещества при изключително високи температури. Тази обработка води до ерозирането на повърхността на материала (формиране на микропори) и увеличаване на нейната площ.

За да добиете по-ясна представа за какво увеличаване става дума, трябва да знаете, че ако един грам обикновен въглен има повърхностна площ от 400-800 m2, то повърхностната площ на един грам активен въглен надхвърля 3000 м2. Точно тази огромна разлика между двата материала предопределя огромната разлика между техните адсорбиращи сили.

Адсорбиращи сили!

Неслучайно сравняват активния въглен с една гъба, осеяна с множество дребни порички. Точно тези дребни порички даряват въглена, активния такъв, с неговата адсорбираща сила. За неспециалистите, адсорбцията е онова свойство, което кара частици газ, течност или разтворена твърда субстанция да полепват по повърхността ти. Колкото по-голяма е повърхностната ти площ, толкова по-силни са адсорбиращите ти сили, ако ми позволите употребата на един такъв израз. Адсорбцията не бива да се бърка с абсорбцията – онова свойство, което кара течности и газове напълно да проникват в теб или дори през теб. Останалото ще оставя на въображението ви.

Понеже активният въглен е толкова потентен адсорбент, той е широко използван в различни филтриращи средства като филтър-каната ви за вода вкъщи. Активният въглен се влага и в пречистватели за въздух (особено актуални и оскъдни в това мъгливо време), респираторни маски (също толкова актуални), кухненски аспиратори и какво ли още не.

Биологичните приложения на активния въглен включват предпазване на разсад от хербицидна увреда, както и детоксикиране в болнични условия. Съветвам ви да се фокусирате не толкова върху „детоксикирането“, колкото върху „болничните условия“. Ако се администрира достатъчно бързо, активният въглен може да ви спаси от интоксикация с наркотици, лекарства, и дори отровни гъби. Установено е, че този чуден адсорбент може да намали усвояването на парацетамол с цели 56% в случай на предозиране.

Проучвания от 80-те години на миналия век са обнадеждили медицинската общност, че активният въглен може да свързва газовете, отделяни в резултат от храносмилането, и по този начин да намалят чувството за дискомфорт и тежест след хранене. По-късни данни не откриват подобен ефект за жалост.

Активният въглен определено може да бъде от полза, но това не означава, че трябва да го гълтаме на общо основание. Наред с отровите и (евентуално) газовете, той може да адсорбира лекарства (в това число антидепресанти и противовъзпалителни), антибиотици и жизненонеобходими хранителни вещества.

Детокс това, детокс онова?

Колкото и невероятно да прозвучи това за някои, няма каквито и да е научни сведения, че активният въглен, вложен в хляб, сладолед, френски макарон или пък дори смути, може да пречисти тялото ви. Не и по начина, по който биха искали да си мислите търговците на хляб, сладолед, френски макарони или дори смутита.

Активният въглен не преминава в кръвообращението, така че той може да свързва единствено молекули, намиращи се в стомашно-чревния тракт. Той действа, влизайки във физически контакт с чревното съдържимо. Нещо повече, активният въглен има значим адсорбиращ ефект спрямо вещества, които са били приети до час преди поглъщането на въглена. Тоест, ако ще се пречиствате от нещо с активен въглен, ще трябва да действате в много бърза последователност след „нещото“ и силно да стискате палци.

Да пием за това! (и за онова)

В този ред на мисли стигаме и до прословутото препиване и произтичащия от него махмурлук. Е, активният въглен е неефективен метод за справяне с вредното въздействие на алкохола. Поне така сочат редица изпитвания, които много отдавна откриват, че въгленът прави практически нищо, за да намали концентрацията на алкохол в кръвта на пили хора.

Учените обясняват тази разочароваща липса на ефект с простата молекула на етанола, което я прави лош адсорбат. Тук от огромно значение е и фактът, че алкохолът се просмуква изключително бързо през стената на тънките черва и постъпва в кръвообращението – нещо, което всички ние сме осъзнали и от собствения си опит.

Тук може да разберете и дали приемът на активен въглен не крие известни рискове за здравето.